Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Μικρόν Καϊναρτζα, (χ)Αρβαρδ, ψυχραιμία
1375 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008
22:24

Ήτο εχθές η επέτειος (με το Iουλιανό, θα επανέλθω την 21η Ιουλίου) της συνθήκης του Κιουτσουκ Καϊναρτζή (Küçük Kaynarca) μεταξύ της Ρωσίας της Αικατερίνης και της Yψηλής Πύλης το 1774. Καίτοι παρέδωσε τας επ'ολιγον κατεχομένας υπο των τσαρικών στρατευμάτων ελληνικάς χώρας και νήσους οπίσω εις τον σουλτάνον, η συνθήκη αυτή υπήρξε θεμελιώδους σημασίας διότι παρείχε εις τους Έλληνας  δια πρώτην φοράν το δικαίωμα να κτίσουν μεγάλα πλοία και να κάμουν ελευθέρως εμπόριον υπό τη σημαία της Αυτοκράτειρας.

 

Μεγάλο πράγμα η ελευθερία δια τους Έλληνας. Μετ'ου πολύ, έκαμαν πλούτον, έκαμαν συνειδησιν και γνώμην και βεβάιως εξεκίνησε ο αγών της Ανεξαρτησίας. Τα εσκεπτόμην αυτά σήμερον ακούων περί του σχεδίου της κυβερνήσεως δια παραχώρησιν περιορισμένης έστω ελευθερίας εις άλλον χειμαζόμενον και κατεχόμενον ελληνικόν τόπον, την Παιδείαν. Και δη κατεχόμενον υπό βανάυσου και βαρβάρου στρατού κατοχής που δε διστάζει, όπως ο Οθωμανός, να ΄καίει αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και τας σχολάς μας και τας βιβλιοθήκας. Τώρα βεβάιως δε θα σας ειπώ ότι κατα πάσα πιθανότητα θα γίνουμε Καιμβριτζ από τη μια ημέρα εις την άλλην. Αλλά ούτε και μετά το Μικρόν Καναρτζή ανεγεννήθη η Ελλάς. Παίρνουν χρόνον αυτά, αλλά το σημαντικόν είναι να εξασφαλισθεί αυτό που φοβάται ο κάθε δυνάστης και ο κάθε βολεμένος καρεκλοκένταυρος: η ελευθερία.

Ως γνωστόν το Χάρβαρδ έχει ήδη ανοίξει μικρόν και χαμηλού προφίλ - δια τον φοβον του παρακράτους της προοδευτουριάς που ακόμη πυρπολει και καταστρέφει ατιμώρητο και φυσικώς και ηθικώς- παράρτημα εν Ελλάδι. Θα ακολουθήσουν και άλλα Πανεπιστήμια, όπου έχει μεταλαμπαδευθεί το πάθος των προγόνω δια γώνσιν, το γνωρίζω καλώς, διότι η Γνώσις θέλει να επιστρέψει εκεί που εγεννήθη. εκεί απ΄όπου την κυνηγούν οι γιανιτσαροι και οι προσκυνημένοι, τα ενεργούμενα των σκοτεινών ξένων δυνάμεων. Εκεί απ'όπου ακόμη και η μητρική της γώσσα ευρίσκεται εν διωγμώ. Εδώ δηλαδή.

Αλλά τέλος πάντων, Παρασκευόβραδο σήμερον, ας μην ξιφουλκήσω περαιτέρω, ετοιμάζομαι και προς ταξέιδιον. Ας ειπώ μονον προ του να κλείσω ότι το τέλος του κοσμου δεν είναι αύριο. Ακόμη και εάν ο Δοω πάει εις τας 7.000+ απλώς θα επιστρέψει εις τα επίπεδα του προ ολίγων ετών και θα μας δώσει ξανά καλά σημεία εισόδου. Τα οποία πάντοτε αναζητούμε διότι, ως γνωστόν, υπό καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας, αι αγοραί δεν αποθνήσκουν ποτέ. Α, και παρακολουθήσατε το κλείσιμον ως προς το χρώμα και εάν είναι  υπό τα 11.100 ή εν χειρίστω σεναρίω εις τα υψηλά των μυρίων.

 

Και μια που ωμίλησα περί της διωχθείσης και διωκομένης εν Ελλάδι γνώσεως ας αφιερώσω σχετικόν άσμα "γύρισε κοντά μου". Η Παρασκευή έχει κλασικώς λαϊκό (με την καλή έννοια) πρόγραμμα. Είναι και το Κιουτσούκ Καϊναρτζή, είναι και ολίγον ανατολικοτροπον το άσμα.

Καλό Σαββατοκύριακο και αισιοδοξείτε!

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

12/07 10:17  nhad
Αγαπητέ Θρας, αι αγοραί δεν αποθνήσκουν, η Παιδεία όμως εν Ελλάδι απέθανε προ πολλού. Πέραν των προφανών φυσικών αυτουργών (Σύριζα ΠΟΣΔΕΠ και οι συν αυτοίς) οι οποίοι κατά σύστημα απεργάζονται την καταστροφή και της τελευταίας ικμάδας, η κυβέρνηση επίσης κατά σύστημα εναποθέτει τη φροντίδα των αλλαγών σε κομματόσκυλα τα οποία, ακόμα και όταν είναι καθηγητές Πανεπιστημίων, αγνοούν παντελώς τι σημαίνει Πανεπιστήμιο και καθηγητής Πανεπιστημίου. Με μηδενική διεθνή παρουσία, με ερευνητικό έργο που σταμάτησε προ εικοσαετίας (αλλά άφθονο συνδικαλιστικό) με καθαρώς αρνητική προσφορά. Μόνο τους μέλημα η κατάληψη θώκων, η φροντίδα των δικών τους παιδιών κλπ. Ποιος θα αναβαθμίσει την παιδεία, ο καραμανλής ο μικρός (ξέρεις, αυτός που δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του) που ανέχτηκε το τσαλαπάτημα κάθε έννοιας Ακαδημαϊκότητας προκειμένου η συμβία του να γίνει διδάκτωρ;

Όσο για το παράρτημα του Harvard, δεν θα παρέχει παιδεία σε εδώ φοιτητές, αλλά θα φιλοξενεί φοιτητές και ερευνητές δικούς του.
14/07 00:18  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαίρετε φίλε μου. Πείτε τα να μην τα λέω και με λένε ψυχροπολεμικό...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
27 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις