Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ένας δείκτης συναισθηματος
1032 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008
00:27

Έχω ειδεί και εδώ να αναφέρεται ο δείκτης VIX, τον έχω αναφέρει και εγώ κατά καιρούς και τον παρακολουθώ. Επροχθές λοιπόν έκαμε τοπικόν ρεκόρ. Επειδή ο δείκτης είναι ουσιαστικώς έκφρασις του πόσο φοβάται η αγορα΄(των ΗΠΑ) θεωρείται ότι όσο πιο ψηλά πάει τόσο πιθανοτερο είναι να στρέψει η αγορά προς βορράν. Aπό αντιθετικής απόψεως, όσο περισσότερος κόσμος φοβάται τόσο καλλίτερα είναι δια τας αγοράς διότι βεβαίως μονον ολίγοι κερδίζουν, οι πολλοί χάνουν και πρέπει να τους παίζεις κόντρα (εξ ορισμού και αυτοννόητον). Είδον προηγουμενως εις το Big Picture, διαγραμμα τι εξ ενός άλλου ιστοτόπου, ενος maoxian και το αναδημοσιεύω μετά θερμών ευχαριστιών (many thanks).

 

 

Εδώ λοιπόν βλέπουμε αυτό που κάπου έλεγον χτες προχτές, ο VIX  έκαμε ρεκόρ. Αι προηγούμεναι κορυφαί σηματοδότησαν, ως επί το πλείστον,  πυθμένας.  Βάσει αυτού και μονον θα έπρεπε να αγοράσω. Ωστόσο δεν  ηγόρασα. Διατί? Δια πολλούς και διαφόρους λόγους από την κίνησιν Βγενο έως τα ιδικά μου κόλπα ναυτιλομένων - αλλά ο καθείς και τα όπλα του, αγοραπωλησίας δεν προτείνω και περί τον τράχηλον μου δεν φέρω ουδένα. Ας ειπώ μονον ετούτον τον λόγο: το διαγραμμα δεικνύει μονον είκοσι έτη και δε νομίζω ότι το φαινόμενο που διανύουμε ως αρκτώδης αγορά έχει ξαναεμφανιστεί εντός των είκοσι ετών (o VIX δεν υπήρχε παλαιότερον και εν μέρει είναι ανακατασκευή με παλιά δεδομένα). Θα ειδείτε άλλωστε ότι το 1987, υπήρχε τουλαχιστον μια κορυφή παρομοίου με την νυν ύψους προ της μεγαλυτερας και εμφανεστέρας κορυφής.

 

Θα τα ξαναειπούμε περί των δεικτών, αλλά έως τότε, και εν αναμονήι του πακέτου της Γερουσίας (μπας και να έβαζε κανα φράγκο και ο κυρ Ανδρε?) καλές δουλειές εις πάντας.

 

 

 ΥΓ Αφιέρωσις, ενεκα το συναίσθημα, οι αισθηματίαι. Ξεύρετε, διατί να είμεθα και οι δυο αισθηματίες κοκ...

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

02/10 00:38  Δόκτωρ Βασίλειος
Σήμα αισιοδοξίας... Για να δούμε.. Αλλιώς στα φαρμακεία για ΒΙΞ :-)
02/10 00:43  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΜΕ vapor action (δρασις ατμών, και δυνατόν αν εξατμίσει κέρδη...), αλήστου μνήμης διαφήμησις , την ενθυμείσθε?
02/10 01:47  haros
σκεφτομουν σημερα,ποσο απλο πραγμα ειναι το κερδος..ο μπαφετ,δινει τα δις του,παιρνοντας μεριδια γιγαντιαιων εταιρειων,αλλα οχι σε απλες μετοχες..τους βαζει να εκδωσουν προνομιουχες,με εγγυημενο μερισμα 10% ετησιως,και το δικαιωμα να αγορασει σε μερικα χρονια,αν το επιθυμει,μετοχες σε εξευτελιστικη τιμη...οπως καταλαβαινετε,πλην της περιπτωσης καταρρευσης αυτων των γιγαντων(υπαρκτης μεν,αλλα χλωμης δε)ο μπαφετ εχει κανει την μπαζα της ζωης του για τους μετοχους του...ειναι ο ιδιος,που ελεγε παλια οτι δεν επενδυει ποτε σε κατι που δεν καταλαβαινει...
τα ακους <πονηρε βγενο>,αυτα επρεπε να κανεις(φυσικα στην κλιμακα σου)με την ρευστοτητα που ΗΔΗ εχεις,και μετα να μαζεψεις και τα 5 δις...ΑΧΡΗΣΤΕ...ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΣ ,ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ..ΒΙΒΑΡΤΙΑ STYLE...αγορασε τωρα το πτωμα,εχεις 1,3 δις μετρητο...που μου θες και παραγοντηλικια και στολο ελικοπτερων...ελικοπτερο θα σε κανω εγω...
02/10 01:52  haros
οσο για τον δεικτη ..συναισθηματος θρασσ,εμενα μου εχει ανεβει το αιμα στο κεφαλι,επομενως...
02/10 08:11  zaftheo
Αγαπητέ θρασσ,
πάντα έγκυρος και επίκαιρος.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω περιλαμβάνει το γράφημα την ημέρα απόρριψης του σχεδίου Paulson είναι προγενέστερο π.χ. 2 εβδομάδων;

Αυτό είναι σημαντικό γιατί σίγουρα εκείνο το απόγευμα-βράδι είχαμε ακρότατο αρνητικής ψυχολογίας.
02/10 10:16  ArTaXiA
Oρθώς το αναφέρετε φίλτατε. Ο δείκτης VIX Δημιουργήθηκε το 1993 και όλα τα παλαιότερα στοιχεία είναι ανακατασκευή. Επειδή επί τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαι μόνο με αυτόν, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τρία πραγματάκια, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Καταρχάς ο VIX δεν μετρά τη μεταβλητότητα των αγορών λαμβάνοντας υπόψη κλεισίματα ή χαμηλότερες/υψηλότερες τιμές κ.τ.λ. Αυτό που μετράται από τον εν λόγω δείκτη είναι οι τιμές ανοίγματος των πέντε κοντινότερων σειρών option του δείκτη S&P500. Αυτό επαγωγικά αντικατοπτρίζει το φόβο των εμπλεκομένων στις αγορές, διότι όσο υψηλότερες οι τιμές τόσο πιθανότερη θεωρούν μια απότομη κίνηση της (πάνω ή κάτω) της εν λόγω αγοράς.

Δεύτερον, το προθεσμιακό συμβόλαιο του VIX απέχει παρασσάγας από την τιμή Spot του VIX και προς μεγάλη μου απογοήτευση, διότι εδώ και μέρες επιθυμώ να επωφεληθώ. Με VIX 42 το συμβόλαιο που λήγει στις 22/10 έκλεισε στο 31,94. Ως εκ τούτου οι συναλασσόμενοι δεν είναι χαϊβάνια.

Τρίτον, ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τα options του επόμενου μήνα. Δηλαδή ενώ ο VIX spot λαμβάνει υπόψη στον υπολογισμό τα κοντινότερα options, το future του Οκτ. υπολογίζει εκείνα του Νοεμβρίου. Συνεπώς πάντα το συμβόλαιο αντικατοπτρίζει το τι αναμένει η αγορά ένα μήνα μετά από τη λήξη του και όχι το τι αναμένει σήμερα ή αύριο, εξ ου και η διαφορά.

Λίγο τεχνικό το σχόλιο, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζει κανείς, τόσο καλύτερα.
02/10 11:21  Σπύρος
5* Για τα αντιθετικά που αναφέρετε και για να μην είναι "13"!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις