Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Που θα σταματήσει το κακό?
1520 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008
23:15

Από χρακ εις χρακ το παει αυτό το κραχ. Εάν σας ειπεί τις ότι έχει ξαναειδέι τέτοιο πράγμα, ψευδεται. Δε θα μακρηγορήσω, βαδίζωμεν ολοταχώς, κατά πώς φαίνεται, προς πολλαπλάς λήξεις αρκτωδών ανωφερειών. Της μικράς προ ολίγων εβδομάδων εδώ και της μεγάλης του 2003-2007 (νομίζω ότι ήτο αρκτώδης ανωφέρεια, μένει να επιβεβαιωθει ή όχι).  Τώρα θα μου ειπείτε η Ελλάς κρατεί εισέτι, αλλά μοι δοκεί προφανές είναι ότι τα χαρτιά είναι πολλά, αι χείραι προς αγοράν ολίγαι, και ως εκ τουτου, όσον και φιλοτίμως να την παλεύουν την εκφόρτωσιν εις καλλιτέρας τιμάς οι διανομείς  η σύγκλισις ίσως δεν αργεί. Ασφαλώς δυνατόν να ανέλθει η Αμερική.  Δυνατόν ναι, πιθανόν πόσο? Έξω, ουδέναν θα εξέπληττε ο Δοω προσεγγίζων τας 7000 και ο Σταθερός και Πτωχός υπό τα 700 (ουδείς γνωρίζει, ασφαλώς). Οπότε προσοχή! Το κρίσιμον ερώτημα παραμένει.

Που θα σταματήσει το κακό? Χρηματιστηριακώς δεν έχω ιδέα νεωτέραν πλην των παλαιοτέρων. εις την πραγματικήν οικονομίαν ωστόσο δύναμαι αν σας διαβεβαιώσω ότι ακόμη η κρισις δεν ήλθε εν Ελλάδι. Και δεν ομιλούμε ακριβώς περί Ελβετίας, έτσι? Δια την χώραν των ομολογων ΕΤΒΑ ομιλούμε.

Είς εκ των λόγων που  ευρίσκομαι εισέτι εν αγοραίς - δεν έχω δηλαδή εντελώς σφαγιασθεί- είναι ότι είμαι ιστοριοδίφης. Aγαπώ την Ιστορίαν, αλλά κυρίως την σέβομαι. Καλόν είναι λοιπον να ενθυμηθούν οι Ελληνες ότι εξεδίωξαν τον Ελευθέριον Βενιζέλον δις. Την μέν πρώτην ότε έκαμε την Ελλάδαν των δυο Ηπείρων. Την δε δευτέραν διότι  μόλις είχαν αισθανθεί τας συνεπείας του Κραχ του 1929 εν Ελλάδι. Το δε έτος της δευτέρας εξώσεως ήτο το 1932. Τρία (3) έτη αργότερον, αλλά ήλθε (είχε έλθει μετά 1-1 1/2 έτος) και μετά κρότου. Αργούν ολίγον τα πράγματα να έλθουν εν Ελλάδι αλλά μην ανησυχείτε θα έλθουν. Ή μάλλον, τι μην ανησυχείτε, ανησυχείτε θα έλεγον, αλλά ως αιωνίως αισιόδοξος, λέγω απλώς γρηγορείτε και καλά κουμάντα.

 

Αι αγοραί δεν αποθνήσκουν, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν έχουν και περιόδους μεγάλης υφέσεως ή χειμερίας νάρκης. Οπότε γρηγορούμε.

 

Καλη νύκτα και καλήν τύχην.

 

 

 

ΥΓ Αγοραπωλησίας η διακράτησιν δεν προτείνω ποτέ και ο καθείς κουμάντο εις τα κεφάλαιά του, πάντοτε, έτσι?
Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

20/11 23:28  Αξιόκριτος
Καλησπέρα σας ,
Αν δεχθούμε το συλλογισμό σας για αρκτώδη ανωφέρεια 2003-2007 ως σωστό τότε δεν τολμώ να σκεφτώ πόσο χαμηλά θα σταματήσει η άρκτος.Φυσικά σας έδωσα και τα 5 *
20/11 23:34  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δεν ξεύρω μετά βεβαιοτητος φίλε μου. Ασκήσεις λογικής και αλγορίθμων κάμνω. Θα δείξει, αλλά εφόσον παίζει το σενάριο, χρειάζεται ολίγη προσοχή.

Καλό σας βράδυ!
20/11 23:41  Capital
Αγαπητέ Θρασύβουλε.

Αύριο ξεκινάει μια νέα ενότητα στο Capital, αφιερωμένη σε όσους αγαπούν και σέβονται την Ιστορία.

Προτρέπουμε όλους τους φίλους να παρακολουθούν τη νέα ενότητα. Ίσως η Ιστορία του Χ.Α. είναι πιο χρήσιμη αυτές τις ημέρες από την τεχνική ή θεμελιώδη ανάλυση!

Η.Τ.
20/11 23:42  Κλεάνθης
Ασκήσεις λογικής? Καλό βράδυ :)

http://uk.youtube.com/watch?v=8tt7RG3UR4c
20/11 23:44  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Capital, καλορίζικη, είμαι βέβαιο ςότι θα είναι λίαν ενδιαφέρουσα και την αναμενω μετ' ανυπομονησίας!

Κλεάνθες, ;-)
20/11 23:47  Αξιόκριτος
Επανέρχομαι στο θέμα των μαρτύρων φοιτητών του Νοεμβρίου 1901 στα << Ευαγγελιακά >>που θίξατε εχθές.
Πιστεύω ότι θα μπορούσατε να το επαναφέρετε με καλές πιθανότητες να ενεργοποιήσει Θετικά αρκετούς φίλους. Προτίθεμαι να προτείνω σε φίλο δημοσιογράφο να το τρέξει.
20/11 23:47  Κλεάνθης
Διευκρίνηση: περί ιστορίας το προηγούμενο σχόλιο (βλέπε κάτοπτρα Αρχιμήδη)
20/11 23:48  Usοund
Η πρόσκλησις είναι ατομική? Συγγνώμη Θρασσ αλλά κάποιοι είναι αγενέστατοι!
20/11 23:55  IAMBACK
thrass ποτε στην ιστορια δεν συνεβη μια οικονομικη υφεση να πληξει ταυτοχρονα τις διαφορες χωρες του πλανητη.στην υφεση δε του 2001-2003 υπηρξαν χωρες της ονε που μπηκαν με διαφορα μεχρι και 1,5 ετος η μια απο την αλλη,ενω απο τις ηπα μεχρι και 2 χρονια.εδω σε εμας βεβαια αρκετοι υποστηριζουν οτι μας εχει σωσει η παραοικονομια,αλλα You ain’t seen nothing yet λεω εγω.η μαχη δεν κριθηκε γιατι δεν εχει ξεκινησει ακομα
21/11 00:18  zeuspower
εις αυριον (και επομενη βδομαδα) τα σπουδαια ...
5*
21/11 00:36  geokalp
ποιος ξέρει ακριβώς...
οι δείκτες μας στέλνουν συνέχεια όλο και πιο πίσω, ελπίζω να σταματήσουμε στα 70ς
21/11 04:22  Δόκτωρ Βασίλειος
Με ενδιαφέρον αναμένουμε την καινούργια ενότητα του κάπιταλ για την ιστορία!

Ωραία τα λέτε για την κρίση. Θα τη νιώσουμε όταν αρχίσουν τα μαντάτα στις(όποιες) βιομηχανίες. Προς ώρας είναι τοσο αισθητή όσο αισθητή είχε γινει η μπελ επόκ (για να πούμε και το ιστορικό μας!)
21/11 08:14  Goldmine
Φρόνημα χειμερινόν!
Ζεστές καλημέρες στο φιλόξενο οίκο σας και στους φίλους σας!
Πάντα κάτι μαθαίνω εδώ!
21/11 09:56  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα παίδες! Θεαματική αναστροφή εν Ασία, τα παράγωγα δεικνύουν άνοδον, για ναειδούμε τι θα γίνει.

Από ώρας εις ώραν αι αγοραί αλλάσσου. Παραμένω προσεκτικός, αλλά δε μπορώ παρά αν το διαπιστώσω. Ο ανώκατος έχει επισυμβεί!
21/11 10:05  haros
καλα,γουσταρω..ενοτητα ιστοριας με ανταλαγες αποψεων των χρηστων του καπιταλ...της ρεπουσης το κιγκλιδωμα θα γινει...
21/11 10:09  quant
Καλημέρα κύριε Καλοχαιρέτα.
Οι ασκήσεις λογικής τι λένε για τη συνέχεια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου; Υπάρχει π.χ. περίπτωση οι Αγορές στο εξωτερικό να αντιδράσουν (και δε μιλώ για σήμερα, που κάτι τέτοιο είναι πιθανό) και "εμείς" να συνεχίσουμε την πτώση; Ή είμαστε πολύ καλά συνδεδεμένοι με την παγκόσμια ροή;
21/11 10:14  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαρε, χε,χε...

Quant, ασφαλώς, όπως δυνατόν είναι και να συνεχίσουμε να υπεραποδίδωμεν των ξένων. Απλώς όσο συμβαίνει αυτό ο Καλοχαιρέτας φυλάει τα ρούχα του. Δεν ομιλούμε περί της Ελβετίας υπενθυμίζω.

Μακροπροθέσμως θα πρέπει να ειδώ συγκεκριμένα πράγματα δια να επισθώ. Προς το παρόν το σενάριο της λήξεως ανωφερειών παραμένει, το πότε αγνοουμε.
21/11 10:18  quant
Τι εννοείτε λέγοντας ότι υπερ-αποδίδουμε σε σύγκριση με τους "έξω"; Θεωρείτε ας πούμε, ότι ο Έλληνας μακροπρόθεσμος έχει μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τον "ξένο";
21/11 10:21  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εν γένει? Ίσως η φάσις των αγορών είνια διαφορετική. Εννοώ επί διάστημα. Ιδιαιτέρως εάν θέλουν να εκφορτώσουν δεν έχουν νόημα τα νέα χαμηλά αμέσως. Ωστόσο, αργά η γρήγορα θα έλθει συγκλισις.
21/11 10:27  quant
Η Τεχνική Ανάλυση μπορεί να μας δώσει έναν αριθμό όπου μπορούμε να δούμε αυτήν τη σύγκλιση; Επί παραδείγματι και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα μπορούσαμε να δούμε τις 400 μονάδες;
21/11 10:32  Δόκτωρ Βασίλειος
Δεν ξέρω για την τεχνική ανάλυση, θα Σας πω όμως τί λέει η αστρολογία.
Αντιθεση Ουρανού Κρόνου, η οποία επηρεάζει τον Οίκο των οικονομικών στους Υδροχόους.
Και μιας και όλο σκέφτομαι να τοποθετηθώ, και όλο και κρατιέμαι... Ας περιμένουμε να περάσει η αντίθεση...
Ε;! ;-)
Δε χαθηκε ο κόσμος να μπούμε και σε τιμές λίγο πιο υψηλές (οτ)αν εχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση
21/11 10:33  quant
Δόκτωρα Βασίλειε, μπορούμε να βασιστούμε στην Αστρολογία; Τη θεωρείτε αξιόπιστη; (Πάντα σε σχέση με την Τεχνική Ανάλυση)
21/11 10:35  Polydeukis
Καλημέρα σας

Οι ισορροπίες σήμερα είναι πολύ λεπτές.

Τα future του DOW είναι εντυπωσιακά πάνω, ενώ η Γερμανία το παλεύει το θετικό πρόσημο. Τα future μέσα στη μέρα θα γυρίσουν προφανώς πίσω οπότε θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι με αρνητικά πρόσημα.

Προσοχή σε 2 πράγματα... Αν δε βγει κάποιο αρνητικό νέο και τους όγκους των αγορών, μεγάλοι όγκοι εως 20% με 30% παραπάνω από αυτούς της εβδομάδας ίσως σηματοδοτούν αντίδραση.

Είδωμεν
21/11 10:37  quant
Κύριε Πολυδεύκη,
αυξημένοι όγκοι σε ανοδικές συνεδριάσεις, αποκλείεται να σηματοδοτούν "ευτυχείς" πωλητές;
21/11 10:50  Polydeukis
Φίλε Quant

Νομίζω πως αυξημένοι όγκοι σε σχέση με την πορεία των αγορών (ανοδική ή καθοδική) συνήθως δεικνύουν αλλαγή κατεύθυνσης (βραχυπρόθεσμη κυρίως)

Δηλαδή συνεχώς μειούμενοι όγκοι (ή περίπου στα ίδια επίπεδα) και καθοδική πορεία αν ακολουθηθούν σε μία δύο συνεδριάσεις από εμφανώς αυξημένους όγκους συνήθως δείχνουν μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση.. φυσικά και το αντίθετο όσον αφορά τις ανοδικές πορείες.

Δεν είμαι της τεχνικής ανάλυσης απλώς συλλέγω πληροφορίες από όλες τις πηγές.

Ρίξε μία ματιά σε ένα απλό διάγραμμα του ΓΔ με τους όγκους (χωρίς δείκτες ΤΑ κλπ) και θα ήθελα τη γνώμη σου πάνω στο ζήτημα.
21/11 11:03  quant
Έριξα μια ματιά στο διάγραμμα της ΕΤΕ.
Στις 5/11 λοιπόν, είχαμε το κλείσιμο πάνω από τον απλό κινητό του μέσο των 5 ημερών (ας το βαπτίσουμε αυτό βραχυπρόθεσμα ανοδική κίνηση) και ταυτόχρονα τον όγκο συναλλαγών αυτής της συνεδρίασης και πάλι πάνω από τον απλό κινητό του μέσο των 5 ημερών (ας το καλέσουμε αυτό ανοδική κίνηση του όγκου). Αυτή λοιπόν τη μέρα, η ΕΤΕ έκανε τοπικό υψηλό στα 20,50 και ακολούθησε η πορεία που βλέπουμε μέχρι σήμερα.
Δεν είναι κακή η υπόθεση ανοδικές συνεδριάσεις-ανοδικοί όγκοι -> πρόγνωση ανόδου, αλλά δε νομίζω να δουλεύει πάντα και ειδικά σε μεσοπρόθεσμη πτώση.
Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.
21/11 11:15  Polydeukis
Φίλε Quant

Κατ΄αρχήν μη με ευχαριστείς... είμαι σε αυτό το blog για να ανταλλάσσω απόψεις με όλους ισοτίμως και με ενδιαφέρον.

Σαφώς και δεν λειτουργεί πάντα και ούτε είναι κανόνας, καθώς επίσης και ότι δεν μπορείς να καθορίσεις και κάποιου είδους μέτρηση των μεγεθών παρά μόνο προσεγγιστικά και προκαθορίζοντας και την απόκλιση σφάλματος (στατιστική δηλαδή άρα στηριζόμεθα σε ιστορικές τιμές και συμπεριφορές).

Ωστόσο παρατηρήται ένα σενάριο το οποίο έχει αρκετές φορές επαναληφθεί.

Αν θέλουμε να το μεταφράσουμε σε λογικά συμπεράσματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δείχνει πχ σε πτωτικές πορείες με μειούμενους ή στα ίδια επίπεδα όγκους ότι οι τιμές φτάνουν σε κάποιο σημείο όπου ενεργοποιούνται αυτοί που θεωρούν πως είναι αρκετά χαμηλά για να τοποθετηθούν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες οπότε και ανέμεναν άπραγοι.

Ακόμα και αν οι όγκοι είναι "πωλητικοί" για να γίνουν πολλά κομμάτια θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογοι αγοραστές από κάτω.

Δεν είμαι της τεχνικής ανάλυσης το ξαναλέω αλλά προσπαθώ μέσα από τα μαθηματικά να εξάγω συμπεράσματα τα οποία εφάπτονται λογικών συμπεριφορών.

21/11 11:23  quant
Να το διάγραμμα της ΕΤΕ:

http://img209.imageshack.us/img209/5240/nbgbc1.png

Σαφώς και είναι καλό να κάνουμε υποθέσεις με χρήση της λογικής, απλώς κάποιες (;) φορές η Αγορά τις προσπερνά. Αυτό δηλαδή που καλούμε "τάση".
21/11 11:24  Polydeukis
Επίσης να συμπληρώσω κάτι που μόλις παρατήρησα στην απάντηση σου.

Δεν μιλώ για ανοδικές συνεδριάσεις και ανοδικούς όγκους άρα θεώρηση ανόδου.

Μιλώ για οποιασδήποτε μορφής συνεχόμενη κίνηση έστω και μερικών ημερών (πτωτική ή ανοδική) κατά την οποία οι όγκοι κάθε ημέρας κινούνται είτε πτωτικά είτε στα ίδια επίπεδα (οι όγκοι δεν αλλάζουν ανάλογα με το αν είναι ανοδική ή πτωτική η κίνηση παραμένουν εν μέσω της κινήσεως είτε πτωτικοί είτε σταθεροί)

Όταν παρατηρηθούν για μία ή δυο ημέρες εμφανώς ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ όγκοι τότε πιθανόν να δούμε αναστραφή της κίνησης έστω και κυρίως βραχυπρόθεσμα.
21/11 11:31  quant
Καταλαβαίνω...
Να λοιπόν ένα διάγραμμα με αυξημένους όγκους για τις τελευταίες δύο ημέρες κατά 30 και 20% τουλάχιστον με μπλε βελάκια. Μπορείτε να δείτε ότι έχουμε και "καλά" και "κακά" σήματα:

http://img20.imageshack.us/img20/6725/nbg2sm4.png

Εν πάση περιπτώσει, δε διαφωνούμε στην πραγματικότητα, αλίμονο αν δεν κάνουμε και κάποιες υποθέσεις και τ' αφήσουμε όλα στην... τύχη :)
21/11 11:34  Polydeukis
Το είδα το διάγραμμα.

Νομίζω ότι στις 2 μεγαλύτερες κινήσεις επαληθεύεται η υπόθεση (χωρίς να κοιτώ τους ΜΟ παρά μόνο όγκο συνεδρίασης προς συνεδρίαση).

Αν κοιτάξεις το διάγραμμα του ΓΔ που δείχνει περισσότερο ομαλά είσοδο και έξοδο επενδυτών από ότι το διάγραμμα μίας εταιρίας (στην οποία σημειωτέον μπορεί να πάιζονται πολλά παιγνίδια), θα το συναντήσεις σε περισσότερες περιπτώσεις και με κάποια σχετική ασφάλεια στον υπολογισμό της διαφοράς που πρέπει να έχουν οι όγκοι.

21/11 11:38  Polydeukis
Χμμμ

Στο δεύτερο διάγραμμα προσπάθησε να παρατηρήσεις το PEAK των όγκων, έχω την εντύπωση ότι σχεδόν πάντα δίνει μία αλλαγή κατεύθυνσης.

Δηλαδή παρατηρείς ένα σαφώς ξεχωριστά μεγαλύτερο όγκο και μετά μία αλλαγή στην πορεία του διαγράμματος.

Προφανώς δεν είναι κανόνας αλλά ίσως να είναι άλλο ένα εργαλείο για να μπορεί κάποιος να βγάλει ένα συμπεράσμα αν βρίσκεται σε δίλημμα.
21/11 11:43  quant
Δε θέλω να σας ταλαιπωρήσω με άλλα διαγράμματα, απλώς θα παρατηρήσω ότι και τα peaks στο volume κάποιες φορές δουλεύουν και κάποιες όχι. Αλλά ασφαλώς, πρέπει να παίρνουμε και τα ρίσκα μας και βεβαίως να τα ελέγχουμε :)
21/11 11:49  Polydeukis
Σωστός

Επίσης... δε με ταλαιπωρείς, η ανταλλαγή απόψεων για μένα δε σημαίνει "επιβάλλω αυτό που πιστεύω" σημαίνει "έχω μία άποψη, για να δούμε τι λέει και ο υπόλοιπος κόσμος μήπως και δε βλέπουμε κάτι που βλέπουν οι άλλοι"

Μόνο έτσι γίνεσαι σοφότερος, δυστυχώς όλοι μας λίγο ή πολύ πάσχουμε απο escallation of commitment δηλαδή οι αντίθετες ή διαφορετικές απόψεις μας ωθούν στο να αγκιστρονόμαστε όλο και περισσότερο στις δικές μας θέλοντας να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να θεωρηθούμε όχι τόσο έξυπνοι αν τα συμπεράσματα μας "τολμήσουν" κάποιοι να τα ακυρώσουν.

21/11 11:52  zaftheo
Καλημέρα φίλε thrass.

Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις σας.
21/11 11:53  quant
Ακριβώς! Και στην προσπάθεια μου να αποφύγω την αγκίστρωση, προτιμώ να έχω άποψη για τις Αγορές στις συζητήσεις με τις παρέες και να ΜΗΝ έχω απολύτως καμιά άποψη όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσω ή να πουλήσω. :)
Καλημέρα και χάρηκα που τα είπαμε!
21/11 14:28  Δόκτωρ Βασίλειος
quant:
Η αστρολογία εννοειται οτι ειναι ακρως ακατάλληλη για τις αγορές οπως και για οτιδηποτε άλλο. Θελω απλώς να το "διασκεδάσω"
21/11 14:39  quant
Αμ εγώ να δείτε, Βασίλειε!
21/11 14:42  Polydeukis
Χεχε

Η αστρολογία τουναντίον αγαπητέ δόκτωρ...

Είναι άκρως κατάλληλη για τα πάντα, όταν κάνεις τη μαλακία (μετά συγχωρήσεως) το ρίχνεις στον ανάδρομο Ερμή.

21/11 16:37  Δόκτωρ Βασίλειος
Για να λέμε και του στραβού το δικιο, η αστρολογία ειναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις συναναστροφές μας με το ωραίο φύλ(λ)ο. Οι γυναίκες γοητεύονται από την αίσθηση της επίφασης πρόβλεψης του μέλλοντος. Οπότε κάνει κανείς εύκολα το "κομμάτι" του. Όπου του βγαίνει βεβαίως.
Οι αγορες μακροπρόθεσμα έχω την αίσθηση ότι ειναι πολύ χαμηλά. Αλλά κανείς δε θελει να έχει τα λεφτά του σε "χαρτιά" σε αντιπληθωρισμό... Για να δούμε.. Θα υπάρξει τελικά κι αυτός;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
27 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις