Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Περιήγησις εις τα μαρτυρικά χωριά της Στερεάς
885 αναγνώστες
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007
22:51

Μόλις ωλοκλήρωσα την περιήγησιν μου στα όρη και τα χωρία της εγγύς Στερεάς Ελλάδος. Από τη μία, με ενετυπωσίασε το τοπίο, το οποίο δεν είχον απολαύσει επί δεκαετίες. Πόσο ήλλαξαν τα πράγματα! Ηλλάξαμε βεβαίως και ημείς, η παρέα της περιηγήσεως, του '60 οι εκδρομείς που λέγει και ο ποιητής. Αλλά ήτο και μια ευκαιρία να περιηγηθώ τους μαρτυρικούς τόπους, όπου ο ναζισμός εξεδήλωσε το καταστροφικό του μένος επι των Ελλήνων.  

Τι να πεις - παρά μόνον σιωπή στο μαρτυρικό Διστομο. Τι να πεις για τη Στρώμη και το Μαυρολιθάρι που εμερτύρησαν ξανα κατα τη ναζιστική κατοχή, όπως εμαρτύρησαν και κατά την Τουρκοκρατία? Είναι τόπος μαρτυρων η πατρίς ημών, μαρτύρων υπερ της ελευθερίας. Και τόπος ηρώων η Ρουμελη και ας το ενθυμουνται αυτό οι φίλοι συνέλληνες που ενίοτε έλκονται υπό του ολοκληρωτισμού. Απο την άλλη βεβάιως, τι να πεις δια τας απειρους Cayenne που πλημμυρίζουν τους ορεινους δρόμους? Καλά τόσο πλούσιος τόπος είναι η Ελλάς? Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδει. Να λοιπόν που κάποιους η αυξησις των τιμών του πετρελαιου δεν τους εγγίζει απ'ότι φαίνεται.

 

Ωραίον πάντως το να βλέπεις τα τοπία της πατρίδος σου. Κυριολεκτικώς - τα τελευτάια έτη λόγω καταρράκτου δεν έβλεπον και τοσον καλώς, έως ελαχίστως. Αλλά μετά την εγχειρησιν του θέρους, η κατάστασις εβελτιώθηκε. Επίσης είχον την ευκαιρία να ρίψω μια ματιά στο χρησιμότατο βιβλίο του Νικολάου Οικονομοπούλου "Τα μυστικά των μετοχών της Σοφοκλέους". Πολλά μου έκαναν εντύπωσιν, τα οποία θα πρέπει να γράψω αναλυτικώς εν χωριστώ σημειώματι. Καθώς όμως τα εδιάβαζα, απολαμβάνων τον καφέ μου, με επήρε τηλέφωνον ο ανιψιός μου που άρχισε πάλι τα ίδια με την περιφέρεια.

 

Τώρα βεβαίως, εμένα με γνωρίζετε, είμαι λίαν διστακτικός ακόμη λόγω δυσμενών διεθνών συνθηκών και αναμένω δυο απανωτές κακές εβδομαδες εν Ν. Υόρκη για να αρχίσω την πυραμίδωσιν για τα καλά. Άπό την άλλη, συνέκρινα τας τιμάς που μοι ανέφερε απο τηλεφώνου με τας τιμάς του βιβλίου (και αυτάς που ενεθυμόμην από την τελευταία φορά που τα συνεζητούσαμε). Εαν αντελήφθην καλώς, κάποιες τιμές ομοιάζουν τώρα περισσότερον ελκυστικαί μετά τις τελευταίες τρείς εβδομάδες που εμείωσα θέσεις και νομίζω ότι αν όχι πολλοί, τουλαχιστόν ικανός αριθμός τίτλων της περιφερείας και μη  -μεταξύ αυτών και η αγαπητή μου ΜΙΓ- ευρίσκεται εν δυσαναλόγω υποτιμήσει προς τα "βαριά". Βοηθουσών  και των διεθνών συνθηκών, ίσως το προσεχές διάστημα κρυπτει και άλλες, περαιτέρω ευκαιρίες. Ούτω πώς λοιπόν, απεφασισα ότι αναγνωριστικαί κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνσιν δυνατόν να μην αποβούν εντελώς ανεπικερδείς. Ναι, με έπεισε ο μπαγάσας, αλλά παραμένω βεβάιως συντηρητικός.

Αναμένω και αυτή την εβδομάδα να δώ τι θα γίνει στα "βαριά", από τα οποία συνήθως εκκινεί το πάρτυ ή το αντίθετο- και φυσικά και στο εξωτερικό. Σημειώνω και πάλιν ότι προφανώς μια (πιθανή) δυσχέρεια εκτός μπορεί να έχει οξείας επιπτώσεις και εντός, ειδίκώς με τέτοιες αποτιμήσεις. Αλλά δεν ομιλώ δι'αυτά τα οποία ευρίσκονται εις επίπεδα μη ελκυστικά δι' εμέ (συνήθως δεν αγοράζω πολύ παραπάνω από όσο επώλησα και επώλησα ΕΤΕ εις τα 4596). Εάν ωστόσο δεν έχουμε μειζωνα προβλήματα διεθνώς ή τελειώνουμε με αυτά έως το τέλος του μηνός και εάν πραγματοποιηθεί το "ράλυ των Χριστουγέννων", νομίζω ότι αι τιμαί ωρισμένων τίτλων αυτό το διάστημα έως των Ευχαριστιών, ίσως ομοιαζουν τότε με ευκαιρία τοποθετήσεως.

 

Πολλά "εαν" θέτω το γνωρίζω. Αλλά εν προκειμένω ίσως λελογισμένος κίνδυνος δικαιολογειται εκ του προσδοκωμένου κέρδους. Δε είμαι καθόλου βέβαιος ότι τα δυσκολότερα εν Ν. Υορκη έχουν παρέλθει (αλλά δεν μπορώ να το γνωρίζω κιόλας) κι έτσι απεφάσισα η τοποθέτησις μου εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων να μην ξεπεράσει το 40%, το επίπεδο δηλαδή του προηγουμένου διαστήματος, εκτός εαν δημιουργηθούν οφθαλμοφανείς ευκαιρίες ή  φανεί ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και το πράγμα πάει μόνον πάνω. Από την άλλη, με λίγη καλή τύχη, η περίοδος είναι υποσχομένη. Εαν οι υποσχέσεις μου βγουν δε μπορώ να γνωρίζω, αλλά ο ανιψιός με έπεισε και κάποιες αναγνωριστικές κινήσεις, σταδιακώς πάντοτε, λέω να κάνω κατά τη διάρκεια αδυνάμων συνεδριάσεων, εκτός επαναλαμβάνω, εάν κάτι αλλάξει δραματικώς. Προσέχω βεβαιως πάντοτε και την έκθεσιν μου και την ποιότητα των εταιρειών και θα σας κρατώ ενημέρους επί τυχόν κινήσεων.

 

Περισσότερα εντός της προσεχούς εβδομάδος - να δούμε πώς θα πάει και ευελπιστούμε.

 

Αισιοδοξέιτε και καλά κέρδη!

 

ΥΓ1  Δεν ομιλώ βεβαίως δια τον έτερον ανιψιόν  mc. Δια τον πλεόν ριψοκίνδυνο λάτρη του ίλίγγου ομιλώ. 

ΥΓ2 Και συνιστώ ανεπιφυλάκτως εκδρομάς εις την υπαιθρο χώρα.Ούτω πώς ημείς οι κάτοικοι των πόλεων, τονώνουμε τας τοπικάς οικονομίας και κρατούμε τους συνανθρώπους μας στα μέρη τους. Επόμενος στόχος, πρώτα ο Θεός, τα καμμένα της Πελοποννήσου. Καμετε κι εσείς μιαν εκδρομή, αξίζει τον κόπο η Ελλάς.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
43 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις