Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Παράλληλοι εκ του παρελθόντος
1081 αναγνώστες
Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007
01:22

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το ιστολογιον μου επέστρεψε εις την χώρα των 5αστερισμών, διότι με έιχε στενοχωρήσει η προηγουμένη περίοδος των συντετονισμένων μοναστερισμών. Τέλος πάντων, αυτά είναι και ολίγον εκ του περισσού εν προκειμένω διότι δεν υπάρχει περιορισμός ΙΡ. Βεβαίως, προσωπικώς δεν αισθάνομαι ότι ήλλαξα ιδιαιτέρως θέσιν. Ήλλαξα βεβαίως διατυπώσεις, όπερ και παρήγαγε συμπεράσματα χρήσιμα δια το μέλλον. Λοιπόν, χρόνο πολυ δεν έχω, αλλά ήθελα να σας δείξω τρια πράγματα τα οποία ανέφερα και παλαιότερον (είναι του Οκτωβρίου), αλλά υπό τον καταιγισμό μοναστέρων δεν ετόλμησα να δείξω. Το πρώτον δυστυχως δεν δυναμαι πλεον διότι ήτο μια έκθεσις της Merrill Lynch, ήτις δεν είναι πλεον διαθέσιμος δια κάποιο λόγο. Εγράφη ωστόσο υπο των David Rosenberg και Richard Bernstein και εαν την ευρέιτε εσεις κάπου να την αναγνώσετε προσεκτικώς. Λέει με ολιγα λόγια ότι η σημέρινη συγκυρία ομοιάζει εις πλειστα σημεία μετά της κρίσεως του τέλους της δεκαετίας του '80.

Αυτό έιναι μάλλον θετικό, βασικώς καθότι δεν ομοιάζει με το 1987, το οποίο έπαιζε ως σημαντική πιθανότης τον Οκτώβριο (τώρα έχει σημαντικώς απομειώθει, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, αν και ωρισμένοι το θεωρουν ακομη δυνατόν). Επάνω εις αυτό, αλλά και την εμήν ελπίδαν περί ελεγχομένης εν τέλει κρίσεως ωφείλετο το χθεσινό μου σχόλιο. Θα σας δείξω παρακάτω τι έγινε την περίοδο εκεινη, το οποίον θα χειριστούμε, άχρι καιρού ή άλλων εξελίξεων, ως χείριστον σενάριο (worst case scenario) δια το εγγύς μέλλον. Πριν όμως απο αυτό, επιτρέψατε μου να σας δείξω εν άλλο σημείο που προσδίδει μια κάποια αστάθεια στο συστημα, ιδία εις τους τίτλους που έιναι υψηλως μεμοχλευμένοι και τους οποίους, όπως έχουμε ξαναπεί, απεφάσισα να μην πολύπαίξω εις το προσεχές διάστημα - πλην της περιπτώσεως που τα πράγματα μας φέρουν προ εμφανών ευκαιριών.  Τα margin λοιπόν ευρίσκονται υψηλά και μια κρίσις δυνατόν να προξενήσει σημαντικάς επιπτώσεις εις λίαν μεμοχλευμένους τίτλους. Θα ενθυμουνται ωρισμενοι φίλοι ότι τα ίδια σας έλεγα και τον Αυγουστο. Η κατάστασις απο πλευράς μοχλεύσεως έχει, εξ όσων αναγιγνώσκω φθάσει εις παρόμοια - και ιστορικώς κοντα στα υψηλά των του 2000 της γνωστής πομφολυγος των .com- επίπεδα.

 

 

 

Εμέ αυτο το διάγραμμα (εδημοσιευθει εις το bigpicture την 20η Οκτωβρίου) μοι λέγει: προσοχή εις τους τίτλους που έχουν αγορασθή πολύ υπό άλλοδαπών με "αέρα". Αναμφιβόλως, δυνατόν να συνεχίσουν να φουσκώνουν, ίσως και πολύ, αλλά σας έχω πλειστάκις ειπεί, απεχθάνομαι τα υπερβολικά ρίσκα εν περιόδω κυματισμών. Και τώρα αφορμαι υπαρχουν και αιτίαι υπάρχουν προς οξείες κινήσεις. Εαν και όταν βεβάιως οι ξένοι θελήσουν να μας τα δώσουν εις καλάς τιμάς, επ'αφορμή κλεισίματος του "αέρα" τους ευχαρίστως να τους διευκολύνουμε.

Τώρα, στα υπόλοιπα, πραγματικώς νομίζω ότi υπάρχουν τίτλοι που ομοιάζουν ευρισκόμενοι πλησίον ελκυστικών επιπέδων, ιδία εν όψει ραλυ των χριστουγέννων. Εάν βεβάιως πραγματοποιηθεί, αλλά συνήθως τέλος μιας χρονιας και αρχή επομένης κάτι γίνεται, ακόμη και εντός λίαν αρκτωδών περιόδων. Οπότε νομίζω ότι η ενδεχόμενη ανταμοιβή εν συνδυασμώ προς τας ελκυστικάς τιμάς που προσδοκώ εντός του αμέσως επομένου διαστήματος, ωρισμένων τουλάχιστον τίτλων δεν με αφήνει εντελώς αδιάφορο.΄Κρατώ όπως σας είπον μετρητά διότι φάινεται ότι θα υπαρξουν ευκαιρίαι, αλλά σκοπευω να κάνω και αναγνωριστικάς τοποθετήσεις επί εταιρειών με αξία, story και πάγια. Άλλο είναι μια εταιρέια να έχει ακίνητα και δυο λιμένας κι άλλο να είναι μόνον χαρτουρα ή φουσκωμένη κυρίως δια μεμοχλευμένων επενδυσεων αλλοδαπών κυνηγών κεφαλάιων, δε νομίζετε? Αφήνω αυτές που έχουν τα παραπάνω και αντικείμενο και ευρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών. Άλλη φορά η αναλυσις και τις ευρίσκεται και μόνοι σας.

Λοιπόν τελειώνω με το ιστορικόν δίαγραμμα του Dow, που εγώ τουλάχιστον το αναγιγνωσκω ως αισιόδοξον.

 

 

Εαν οι αναλυταί της Merrill Lynch έχουν δίκαιο λοιπόν και ευρισκόμεθα εν επριόδω αναλόγω προς τα τέλη του '80, ακόμη και τότε που εδιόρθωσε αρκετά, μετά προς την δόξα ετράβηξε.Και δή με ωραιότατον ραλυ Χριστουγέννων το πρώτον και μετά ωραιότατον ράλυ Ιανουαρίου. Το παρελθόν, ακόμη και ως χείριστον σενάριον, δε λέγει και πολλά, αλλωστε σπανίως ή μάλλον ποτέ δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς. Αλλά το σημαντικόν δεν είναι μόνο να ελπίζουμε για ενα ρόδινο μέλλον, σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε πως μπορουμε να εκμεταλλευθούμε ευκαιρίας, όποτε κάτι ομοιάζει με το παρελθόν. Και νομίζω - ελπίζω- ότι με καλά κουμάντα και ολίγη τύχη έμπροσθεν μας υπάρχουν καλές ευκαιρίες. Προσωπικώς ακόμη ευρίσκομαι εν αναμονη των εξελίξεων και ευκαιριών και ότε κάποια πράξιν κάνω θα σας το πω.

Ολίγη υπομονή, καλή διαχείρισις και κουμάντο και ολίγη τύχη και θα βρουμε καλά κουρσα και εμπόρια ελπίζω.

 

Αισιοδοξούμε και καλά κέρδη!

 

το ιστορικόν διάγραμμα του Dow εδώ:

http://www.stockcharts.com/charts/historical/djia19802000.html

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
47 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις