Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ηριδανός ρέων
879 αναγνώστες
Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008
16:59

Καλησπέρα και έτη πολλά! Λοιπόν εχθες, Θεομητορική εορτή, έλαβα ένα λίαν ενδιαφερον μήνυμα (θα σας τα ειπώ μετά τας εορτάς) ευρήκα τον χρόνον και κατηφόρισα προς το αγαπημένον μου γύρον της Ακροπόλεως. Και εκεί, εις την Πλατεία Μοναστηρακίου, ενθα και ο επί πολλά έτη αποκεκλεισμένος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα ωραιότατο μικρό θαύμα με ανέμενε. Η Πλατεία άνοιξε, το μικρόν καθολικόν, παλαιόν παρεκκλήσιον του Βονεφάτσίου, είναι πλεόν προσβάσιμον και κάτι ακόμη. Ο ποταμός Ηριδανός, ρέων επί αιώνας υπογείως υπό τας Αθήνας, έχει αποκαλυφθεί και δυνατόν να τον ειδει κανείς και να τον ακούσει δι'ορύγματος εντός της -επιτέλους- παραδοθείσης Πλατείας, πλησίον του Βαϊρακτάρη. Έχει και εν υάλινον σκέπαστρον, αλλά δε φαίνονται και πολλά πράγματα εκεί, το φρέαρ είναι το σημαντικότερον. Η πλατεία έχει ήδη βανδαλισθεί υπο των γνωστών-αγνώστων της προοδευτουριάς, αλλά ο ήχος και μονον του ρέοντος ύδατος, ως από αιώνων, εξαρκεί δια να μεταφέρει δια του φρέατος τον νουν μακράν προς υπέρκοσμον ταξείδιον.

Ο ποταμός ρέει επί αρχαίων μαρμαρίνων μελών περί τα 4 μέτρα υπό το έδαφος. Οι μεμυημένοι γνωρίζουν ασφαλώς ότι τον ποταμόν αυτόν, τον μόνον δυστυχώς εισέτι εν Αθήναις ρέοντα υπό το φώς του Ηλίου, δυνατόν να τον ειδούν και αλλού. Αλλά το μέγα πλήθος περνά συχνότερον εκ του Μοναστηρακίου, οπότε, το φρεαρ αυτό, ειλικρινώς θαυμάσιον εστί. Ήλθε άραγε ο καιρός που θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται τα μπετά της μεταπολεμικής "προόδου" και να φαίνεται το μετά μανίας κεκαλυμένον και αποκεκρυμένον υπό των "λαϊκών" ηγετών διαχρονικόν καλλος? Ίσως όχι, αλλά είναι μια αρχή.

Είχον κατά νουν να σας προτείνω να καταβείτε αύριον Κυριακήν (κατ'οικονομίαν) εις το κέντρον των Αθηνών να κάμετε τον περίπατον σας να ειδείτε και τα καταστήματα που τόσον χρειάζονται την παρουσίαν σας μετά τας λεηλασίας και καταστροφάς υπό των ακαθέκτων δυνάμεων της ξενοδούλου προόδου. Να είδείτε και το ηριδάνειον θαυμα και να αντιληφθείτε ότι κατά τον ρουν του Ηριδανού, διά του ελαχίστου αυτού ορύγματος, υφίστανται μικράν ήτταν εν Μοναστηρακίω και ας πυρπόλησαν την αγοράν και ας έχουν βανδαλίσει τα περιβάλλοντα στοιχεία. Ίσως και εξ αυτού του λόγου, δεν αντέχει ο "λαός" την ευμορφίαν, τα έχουμε ξαναειπεί.

Ήμουν έτοιμος μάλιστα να υιοθετήσω το σύνθημα της προοδευτουριάς περί "ανυπακοής" από την ανάποδη, καθότι η υπό της αντιπολιτεύσεως ελεγχομένη Νομαρχία Αθηνών απηγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων αυριον (μπου-χα-χα). Αλλά ευτυχώς ακόμη και αυτοί αντελήφθησαν ότι το παραέκαναν με τα προοδευτικά επί της κεφαλής του κασσίδου και τα καταστήματα θα είναι νομίμως ανοικτά. Ειρήσθω εν παρόδω, θα τα ανοιγαμε ούτως ή άλλως. Αν μη τι άλλο η πυρπόλησις και η λεηλασία των Αθηνών έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας εις πάντας τους πολίτας ότι η κυβέρνησις πολύ ολίγα πράγματα δύναται να επιβάλει.

Αλλά αυτά θα τα ειπούμε μετά τας εορτάς. Καλόν υπόλοιπον Δωδεκαημέρου, καλά να περάσετε και εάν έχετε χρόνον, καταβείτε να θαυμάσετε την ανθεκτικότητα του εμπορίου υπό το κράτος του φόβου και το παρακράτος των λεηλασιών και βανδαλισμών, και το αρχαίον και τωρινόν και αέναον κάλλος του Ηριδανού.

Έτη Πολλά είς πάντας!

 

 

 

 

 

Σχόλια

27/12 20:23  Goldmine
Επιψαύσατε λεπτήν χορδήν και της εμής καρδίας, δια τον πέριξ της Ακροπόλεως χώρον! Ηριδανός ρέων: θαυμάσιος τίτλος!
Έναν Παρθενώνα χρυσούς αστέρες... δι΄ υμάς:-)
27/12 20:42  favlos
http://www.youtube.com/watch?v=a02GFnOtBiM

Χρόνια πολλά και εύγε..!
27/12 20:48  Usοund
Η μετονομασία της Νομαρχίας εις Τεμπελαρχία πως σου φαίνεται, Θρασύβουλε?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις