Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Αποστράγγισις
1308 αναγνώστες
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009
17:21

Μαλιστα. Λοιπόν, υπάρχει μια βασική παράμετρος ότε πρόκειται να επενδύσει κανείς, ήτις καλείται Risk Free Rate of Investment, απόδοσις κεφαλαίου άνευ κινδύνου δηλαδή. Αυτό συνήθως καθορίζεται εκ του ομολογου του (τοπικού) δημοσίου, το οποίον θεωρείται ως ο πλεόν αξιόπιστος δανειζόμενος. Τι έκαμε λοιπόν η κυβέρνησις μας εχθές με τας "λαϊκάς ομολογίας"? Μα έθεσε αυτόν τον πήχυν εις το 5,5%, καθαρό. Την στιγμήν που ο πληθωρισμός εντος της ΕΕ θα είναι φέτος αρνητικός, αυτό σημαίνει ένα εξαιρετικώς δυσβάσταχτο πραγματικόν κόστος επιτοκίου. Τα έλεγον και αλλού, ας τα επαναλάβω.

 

 

ΠόΣΟ πρέπει να αποδίδει μια επένδυσις ώστγε να ανταγωνισθεί με επιτυχία το 5.5% ΚΑΘΑΡό του κεφαλαιοβόρου Δημοσίου?

Εάν έχει φόρο 10%, τότε περί το 6,25% και άνω (προθεσμιακές κοκ).

Εάν έχει φόρον 25% τότε περί το 7,5% (επενδύσεις εις νέας εταιρείας κοκ)

Εάν έχει φόρον 40%, τότε περί το 9% (επενδύσεις εις ακίνητα υψηλως φορολογουμένων φυσικών προσώπων που είναι εις την κίμακα του 40%).

 

Και τα άλλα αντιστοίχως, αναλογως προς το ποσοστό φορολογήσεως.

 

Από εδώ και πέρα λοιπόν το χρήμα θα αποστραγγισθεί από παραγωγικάς επενδύσεις και θα πηγαίνει να πληρώνει το όλο κα διογκούμενο χρέος. Γνωρίζω άτι υπάρχουν και έτερα σενάρια, ανακυκλώσεως του χρέους δια των τραπεζών και της ΕΚΤ (όπου θα χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο) πλήν όμως αυτά είναι σενάρια. Μακάρι να γίνει έτσι, αλλά προς το παρόν μοι δοκεί ότι ομιλούμε περί μεγαλειωδους φαινομένου αποστραγγίσεως της αγοράς εκ κεφαλαίων δεκάδων δις ευρώ. Κεφαλαίων που θα φύγουν από τας καταθέσεις των τραπεζών, επιβαρύνωντας μια ήδη ζοφεραν κατάστασιν. Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι καλόν θα είναι να σταματήσει η μωρία των τραπεζιτών και να αρχίσουν να δανείζουν, αν και αναρωτιέται κανείς με ποίον επιτόκιον θα δεχθούν να δανείσουν επιχειρήσεις και κινήσεις με ρίσκο, τη στιγμή που μπορούν να βγάλουν 5.5% άνευ (θεωρητικώς). Και αι ανακοινώσεις τραπεζών περί διαμαχών με αναλυτάς ένα και μόνον σημαίνουν διαχρονικώς.

 

Να σημειώσω τέλος ότι εφέτος έχουμε έναν Μαραθώνιο δανεισμού έμπροσθεν μας. Εις τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα ο ασθενής ασθμαίνει. Πολύ απλώς η θεωρία του αυτομάτου πιλότου ΔέΝ λειτουργεί. Δεν επιθυμώ να γίνω μάντις κακών, αλλά νομίζω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικώς εις την πολιτικήν κατεύθυσιν της χώρας. Ο Κος Καραμανλής, κατασκευάζει μια νέα γενεά ραντιέρηδων, όπως και το ίνδαλμά του ο Ανρέας Παπανδρέου αποστραγγίζων την αγορά εκ ρευστού ώστε να χρηματοδοτήσει το δημοσιον, να δώσει περαιτέρω παροχάς και να σώσει τας εκλογάς. Το έργο το έχουμε ξαναειδεί και δεν οδηγεί εις ανάπτυξιν.

Θα τα ευρούμε έμπροσθέν μας.

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΥΠΡ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ
Σχόλια

22/01 17:36  TRADEXM
Καθολου δεν υπαρχει τετοια παραμετρος αγαπητε. Εαν τα επιτοκια ειναι 5.25 ή 6,25 δεν θα με κανει να μην επενδυσω. Δεν το εχω σκεφτει ποτε μεχρι τωρα ουτε θα το σκεφτω. Μιλάμε για αποκλισεις της μοναδος φυσικα. Αλλοι ειναι οι παραμετροι που θετουν σε κινδυνο την οποιαδηποτε επενδυση και καθολου αυτος που αναφερεις.
Ο συλλογισμός σου παρολα αυτα ειναι σωστός. Οχι όμως για την πραγματική οικονομία. Η γέννηση μιας επιχειρησης δεν εχει να κάνει με τέτοιους παράγοντες.
Σε χαιρετώ αγαπητέ. Σε διαβάζω συνέχεια. Να είσαι καλά.
22/01 18:01  talbot
Σας πρόλαβα αγαπητέ Θρασύβουλε,
καίτοι λακωνικότερος υμών!
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=999640&pg=2
22/01 18:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, δε θα τα χαλάσουμε εις το τεστ πατρότητος! Να είστε καλά και χαίρω που αρχίζωμεν και βλέπωμεν όλοι τα ίδια λίγο πολύ.

Αγαπητέ trade, μικραί διαφοραί ποσοστών έχουν κεφαλειώδη σημασία δια την πραγματοποίησιν επενδύσεων υπό αλλοδαπών εταιρειών. 1% είναι τεράστιο ποσοστό, μην κοιτάτε που εδώ εν Ελλάδι όλοι θεωρούν ότι βγάζουν τριψήφια ποσοστά επί των κεφαλαίων. Δε βγάζουν ουδε εν χρηματιστηρίοις ουδέ εν τη ζωή. Απλώς υπολογίζουν λάθος.
22/01 19:18  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το έχω γράψει "κατά συρροήν", ώστε αισθάνομαι πλέον κουραστικός.. :
Το "ασφαλές" επιτόκιο είναι ΚΑΙ βασική παράμετρος εις τη "δίκαιη αποτίμηση τιμής μετοχών.
1. Εις την απόδοση 10ετούς Ομολόγου "αναφοράς" προσθέτουμε ~3,5%, ώστε να προκύψει η "επιθυμητή" απόδοση μ.φ.κ. Ήγουν με 5,5% καταλήγουμε εις 9%, δηλαδή Ρ/Ε = 11 ΚΑΙ μερισματική απόδοση 5,5%.
2. Συμφώνως προς τον αλγόριθμο "Θεμελιωδών" ο οποίος παρουσιάσθηκε (προφανώς αγνοούμενος έως χλευαζόμενος εις το μίτο <Ισχυρές Πεδιλοδοκοί> περί το θέρος 2007) μία εταιρία με Λογιστική Αξία BV = 10Ε και με επιτόκια 5,5% "απαιτείται" να παρουσιάζει μ.φ.κ / μτχ ~ 0,90Ε (και να διανέμει το 50% ως μέρισμα ~0,45Ε), ώστε να "δικαιούται απότίμηση" ίση με τη Λογιστική της Αξία...
Κάντε πράξεις για τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου σας... αφού πρωτίστως έχετε υπολογίσει το "Δείκτη Χρεοκοπίας" - Z- Score (Altman)...
22/01 19:23  nhad
Tradexm, πέρα από το τι θα κάνεις εσύ, γεννάται ζήτημα με το τι θα κάνουν οι πολλοί. Αυτή τη στιγμή πολλά χρήματα είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις, γιατί ο κόσμος είναι φοβισμένος και δε ξανοίγεται εύκολα. Αν αυτές οι προθεσμιακές φύγουν από τις τράπεζες για να γίνουν ομόλογα του δημοσίου που προσφέρουν υψηλή απόδοση μαζί με σιγουριά, τα προβλήματα των τραπεζών θα αυξηθούν. Νομίζω ότι ο συλλογισμός του Θρασύβουλου είναι απολύτως σωστός, και η κατάσταση θα επηρεάσει και τη γέννηση επιχειρήσεων, γιατί ελάχιστοι προχωρούν σε επενδύσεις με 100% ίδια κεφάλαια. Αν το χρήμα φύγει από τις τράπεζες για να πάει στο δημόσιο, αυτές θα δανείζουν ακόμα λιγότερο και προφανώς η πραγματική οικονομία θα επηρεαστεί.
22/01 19:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Συμφώνως προς τον ως άνω ακγόριθμο - ο οποίος ΔΕΝ αποτελεί "επινόηση - συμβολή" του γράφοντος ΑΛΛΑ <Διεθνή Πρακτική Αποτίμησης>, μία εταιρία με μηδενικά κέρδη (προφανώς και μέρισμα) αποτιμάται εις το 30% της Λογιστικής της Αξίας...
Όταν υπάρχουν ζημιές η BV απομειούται κατά πρώτον και εφαρμόζεται το 30%.
Όταν ο γράφων αναγιγνώσκει δημοσιεύματα περί "ευκαιριών κάτω της Λογιστικής Αξίας" αντιλαμβάνευσθε τι ψαύδει...
22/01 21:03  cormorano
Μια Καλησπέρα στο ΚΑΛΟ φίλο thrass,
περασα να πω πετώντας... !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις