Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Η τράπεζα (δεν) γέμει, αλλά μια δίαιτα χρειάζεται...
1137 αναγνώστες
Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009
17:31

Εξαιρετικώς ενδιαφέρον διάγραμμα υπο του γεωκαλπ σήμερον. Ξεχωρίζει πάντοτε αυτό το ιστολόγιον. Ως γνωστόν δεν υπήρξα φίλος των υψηλοτάτων αποτιμήσεων των υψηλοτάτων αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών εν σχέσει προς τα μέλη της συνομοταξίας τους διεθνώς. Και κακά τα ψέμματα, ακόμη έχω τας αμφιβολίας μου. Υπάρχει ωστόσο έν σημείον που με κάνει να είμαι συγκεκρατημένως αισιόδοξος. Το πρόβλημα που ορθώς, ορθότατα αναφέρει ο φίλος, εν Ελλάδι απομειούται δια τον κατακερματισμόν της εγχωρίου τραπεζικής αγοράς.

Βασικά το μαγάλο πρόβλημα εν αλλοδαπήι, είναι ότι πολλές τρέπεζες είναι πολύ μεγαλύτερες από της κυβερνήσεις τους, φθάνοντας ενεργητικό έως και περί το 600% του τοπικού ΑΕΠ. Εάν μια τέτοια τράπεζα "σκάσει" είναι δύσκολο, μην ειπώ απολύτως αδύνατο να τη σώσει η τοπική κυβέρνησις, έστω δια δανεισμού. Πόσο να δανεισθεί και ποίος να την δανείσει?

Το παρήγορον (σχετικώς) είναι ότι αι ελληνικαί τράπεζαι είναι σχετικώς μικραί ως προς το ΑΕΠ. Το ανησυχητικόν είναι βεβάιως ότι η ημετέρα κυβέρνησις δε δύναται να δανεισθεί. Ή μάλλον καλλίτερα, χρειάζεται να δανεισθεί τέτοια αμυθητα ποσά δια τα τρέχοντα, που σιγά μην την δανείσουν και εξτρά. Εν ενδιαφέρον σχετικόν διάγραμμα θα ευρείτε εδώ. Θα κοιτάξω αργότερα να το αναρτήσω και ως εικόνα:

http://ftalphaville.ft.com/blog/2008/10/08/16815/tremble-taxpayers/

Σημαίνει αυτό ότι τα εν Ελλάδι προβλήματα σταμάτησαν? Αστειεύεσθε, εδώ καλά καλά δεν άρχισαν. Απλώς σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν λίαν προσεκτικοί χειρισμοί, μπας και γλιτωσωμεν τα χείρα. Πάντως αισιοδοξώ και δια Ισλανδία δε μας βλέπω ακόμη, όχι τουλάχιστον λόγω μεγάλης τραπέζης.

Τέλος εικάζω ότι αι ΗΠΑ έχουν μεγαλυτέραν έκθεσιν, αλλά ίσως δεν υπολογίζουν τας επενδυτικάς τράπεζας εκεί (που τώρα βεβάιως εγιναν κι αυτες κανονικές). Αυτές και τα θυγατρικατους hedge funds είναι κυρίως μεμοχλευμένες και προβληματικές. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομερείας φυσικά.

Όπερ: αισιοδοξουμε, αλλά δεν εφησυχάζωμεν. Χρειάζεται δράσις και συντονισμός και να αφήσωμεν αυτά που ξεύραμε τόσα χρόνια. Απλούν. Αλλά ίσως όχι και τόσο.

Σχετικές μετοχές:
DOW ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ
Σχόλια

03/02 17:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σας διαβιβάζω ένα ραπόρτο (Βρετανικές Τράπεζες) το οποίο έλαβα ΔΩΡΕΑΝ σήμερον. Δεν γνωρίζω την "αξία" του, δεν είχα χρόνο να το αναγνώσω επιμελως.
03/02 17:52  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Διαβίβασον κι ας είν' και ρώγες!
03/02 22:55  koufeto:-)
Ακουε εκει "γεμει"!Ντροπη σου να μιλας ετσι μορφωμενος ανθρωπος:-)


7* και απο εμενα:-)Ο ανιψιος τι κανει;;;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις