Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Κρατικοποιήσεις Τραπεζών?
1474 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009
18:45
Ωπα! Θα κρατικοποιήσει τράπεζας λέγει ο Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ'. Βεβαίως αυτό δυνατόν να είναι απαραίτητο μετ' ου πολύ, αναλόγως του μεγέθους της κρίσεως και προ της αναλήψεως της εξουσίας εκ μέρους του (εάν ποτέ). Εάν όχι δι'όλας, δια κάποιας. Τίθεται βεβαιως το ερώτημα τι θα γίνει τότε με τους μετόχους τους και τας θυγατρικάς τους. Η απάντησις είναι περίπου αυτοννόητος (οπότε ΠΡΟΣΟΧή), αλλά το βασικότερο είναι άλλο. Καλώς, να συζητήσωμεν την ιδέαν να κρατικοποιηθούν προσωρινώς, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα (δια τους οργανισμούς και την οικονομία), αλλά να ιδιωτικοποιηθούν, υπό νέαν μορφήν τάχιστα. Ας διευκρινήσω κατ' αρχάς ότι περίπτωσις κρατικοποιήσεως νοείται μονον ότε η εναλλακτική είναι η πτώχευσις.

 

 
Εάν το αντιληφθεί αυτό ο ΓΑΠ, και αφήσει την επαναστατικήν γυμναστικήν και τις κορώνες, τότε δυνατόν και να ευρίσκεται πλησιέστερα εις την καλή λειτουργία της αγοράς εξ όσων η δήλωσις του αφήνει να εννοηθεί. Άλλως τε την ιδίαν λύσιν πρόκειται καθ'ως φαίνεται να ακολουθήσουν και οι πλέον ευαισθητοι εις ζητήματα λεηλασίας υπό των κρατικοδίαιτων γραμματέων και φαρισσαίων, Αγγλοσαξωνες. To βασικό ζητημα δι'όλους (πλην των μετόχων) δεν είναι εάν θα κρατικοποιηθούν, το βασικόν είναι να μη μείνουν κρατικαί.

 

 
Έχω πλειστάκις αναφερθεί εις τα των τραπεζών, διότι είναι τομεύς που με ενδιαφέρει. Τα ξεύρετε, τας εθεώρουν από πολλού καιρού υπερτιμημένας και η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει, κάθε άλλο. Ιδιαιτέρως εάν η κρίσις κτυπήσει πολύ και χρειάσθεί να κρατικοποιηθούν ως εναλλακτική του πολύ χειροτέρου σεναρίου της πτωχεύσεως και μονον. Αλλά, ας επαναλάβω την βασικήν έννοιαν της καταστροφής του πλούτου εις χείρας κρατικοδιαίτων δια του υστερογράφου εις την "Μωρία των τραπεζιτών":

 

"ΥΓ2 Έλεγον επέρυσι την νύκταν των εκλογών ότι θα αγοράσω κρατικόχαρτα διότι ο Αλογο το πάει προς αποκρατικοποίησιν. Και ότε εχέφρων άνθρωπος ακούει αποκρατικοποίησιν οργανισμών, παύσιν δηλαδή της κατασπαταλήσεως δημοσίου χρήματος (εξ ορισμού ότε είναι "δημοσιοι", τουτέστιν υπό κατοχήν παρά των κηφήνων και πλιατσικολόγων με τα λευκά κολλάρα) ασφαλώς και αγοράζει με προοπτικήν κέρδους. Και τούτο πράγματι εβγήκε κερδοφόρον επί πολύ και μάλιστα αρκετά μετά αφ'ότου επώλησα. Τώρα ακούω ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, εν μέρει έστω, και δη εις την ονομαστικήν τους τιμήν. Έως ότου αυτό είτε γίνει, είτε διευκρινισθεί ότι δε θα γίνει, ουδείς εχέφρων άνθρωπος (τουλάχιστον του εξωτερικού, διότι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε) νομίζω ότι πρόκειται να δεχθεί να αγοράσει εις τιμήν μεγαλυτέραν εξ αυτής που προβλέπεται να αγοράσει άλλος μετά ολίγον καιρόν. Το νόημα εν αγοραίς είναι να αγοράζεις εταιρείας χαμηλοτερα και να πωλείς υψηλότερα, ουχι να αγοράζεις υψηλοτερα και μετά να κρατικοποιούνται. Κρατικοποίησις (έστω προσωρινή, έστω και εάν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι σχεδόν αναποφευκτη) σημαίνει καταστροφή κεφαλαίου και πλούτου. 

Απλούν είναι και ο νοών νοείτω."

 

 

Τίποτε δεν έχει αλλάξει, ούδε και πρόκειται ευκόλως να αλλάξει το αξίωμα της καταστροφής πλούτου υπό των κομματικώς διορισμένων. Πολλώ δε μάλλον εάν υπάρξει πλήρης κρατικοποίησις, δηλαδή (κατά πάσα πιθανότητα δι'ότι δε γνωρίζωμεν τους όρους) μεγάλη ή καθολική σχεδόν απαξίωσις του κεφαλαίου των υφισταμένων μετόχων. Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή εις τα τραπεζόχαρτα και δεν τα λέγω μονον εγώ, τα έχει ειπεί και ο Hi5 και τα λέγει και ο Spartis. Νομίζω ότι εν πολλοίς εκεί θα παιχθεί και το παιγνιο του επιπέδου αντιδράσεως που λέγαμε εις την επί χάρτου άσκησιν του Κου Έκο, εάν δηλαδή θα είναι περι τα 2/3 του 2301, του 2103 ή του 2031. Εκεί και βεβαίως εις το κρίσιμον ερώτημα περί Wall. Το προσεχές μέλλον έχει ενδιαφέρον και κατά πάσα πιθανότητα κύμα, αν και σημειώνω (και εύχομαι) το αισιοδοξότερον γύμνασμα υπό του Artaxia..
 

 

Προσοχή λοιπόν και Καλή Κυριακή.

 

ΥΓ Κατά παγίαν τακτικήν και πεποίθησιν, ουδέπω προτείνω αγοραπωλησίας μετοχών ή διακράτησιν, πιστεύω δε ότι εάν τις ακούει άλλους εις αυτά τα πράγματα άνευ ιδίας μελέτης ή ευθύνης είναι απολύτως άξιος των απωλειών που θα υποστεί.

 

 

 

Blogspot:  http://thrassakos.blogspot.com/

Σχετικές μετοχές:
DOW ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΥΠΡ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ ΠΡΟ
Σχόλια

22/02 20:48  favlos
Θράσσ όσο και να πέσουν όσο και να απαξιωθούν οι τράπεζες θα επανέλθουν στο προσκήνιο,όπως η ΔΕΗ,ο ΟΤΕ,η ΕΕΕΚ και άλλες περιπτώσεις.Αντοχή πιά είναι το κλειδί...και είπαμε,αν έχουμε συντέλεια,κατι θα βρούμε να κάνουμε...;)...
22/02 20:55  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, ασφαλώς! Ειδικοτερα μόλις είτε εκκαθαρισθεί το τοπίο, ή επανα-ιδιωτικοποιηθούν, θα ομιλούμε περί δυνατών ευκαιριών. Εξ ου και τις παρακολουθούμε. Το γνωρίζεται καλώς φίλε μου εν αγοραίς το ζήτημα δεν είναι εάν θα εισέλθουμε, αλλά το ΠόΤΕ. Είτε ως κούρσο, είτε ως επένδυσιν.
22/02 21:04  favlos
Μεγάλη και ωραία κουβέντα.¨Εχω άλλη φιλοσοφία και μεθοδολογία.Οι τιμές ευκαιρίας σε καλές εταιρείες είναι εύκολο να βρεθούν.Ο χρόνος όμως που θα αντιδράσουν...δύσκολο να ανιχνευθεί...Τόσα χρόνια τώρα μόνο ένας γέροντας φίλος που πρόσφατα απόθανε και ένας φίλος κατασκευαστής χωρίς καθόλου γνώσεις το κατάφερναν...
22/02 22:11  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Διαίσθησις, ε? Αλλά κι έτσι ακόμη χρειάζεται και άλλα καλώς τα λέγει ο Μαρκακης θέλει και στρατηγικη και αυτοπειθαρχεία. Είναι αυτό που λέγατε κάπου, ή το έχεις ή όχι...
22/02 22:20  favlos
Πάντως Θράσσ ή τόχεις ή δεν τόχεις..μεταφυσικό ή όχι...έχει την δική του αλήθεια...

Τα διαδικαστικά μαθαίνονται...η δε μαζική κοροϊδια της Τεχνικής Ανάλυσης μαθαίνεται και με αλληλογραφία...

(Αυτό με την κρατικοποίηση...πρέπει να σημαίνει και καταστροφή πλούτου όπως σωστά αναφέρεις...)
22/02 23:51  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χμμμ, είδον ολίγον τα τεχνικά. Κάποιες κέτι δειχνουν, αλλά τι να το κάνεις εάν η Wall δε δώσει σήμα?
22/02 23:56  favlos
Και κάτι που είδα τώρα για ΕΤΕ...

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/21/1632437.htm

με προβληματισμό...στο τέλος...
23/02 00:03  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χμμμ, ενδιαφέρον, ακόμη και με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις δε θα κοστίσει και μια περιουσία. Πολλώ δε μάλλον εάν ευρεθεί εν τη δίνη της κρίσεως προ περαιτέρω απαξιώσεως.

Με αυστηρα κριτήρια αγοράς, θα έπρεπε να αναμένει. Αν και η ΕΤΕ έχει και έναν εθνικό ρόλο οπότε μπορεί να προστρέξει. Πάντως τα στελέχη που είναι ψημμένα στη λογική του ιδιωτικού τομέως μονον καλό μπορουν να κάνουν εις την Γηραιά Κυρία.
23/02 00:03  haros
νομος ειναι το δικαιο του ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ..(εξτρεμιστικη οργανωση παναθα ολε...)
23/02 00:06  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, αυτό σημαίνει ότι εκερδίσατε? Εύγε, αν και πολύ τρομοκράτης της έχετε ειδεί επ' εσχάτω ωρέ Χάρε... ;-)
23/02 00:09  favlos
τρομερός σουτέρ...γι'αυτόν λέγανε ότι μοιάζει στον Απ.Κόντο?
23/02 00:31  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, με ευρίσκεται ολίγον απροετοίμαστον. Με τόσα ονόματα έχω χάσει την μπαλλα! ;-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις