Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Μη γελιόμαστε: το πρώτο γράμμα ήτο Ταυ
1385 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007
04:40

Γεωργός τις σκάπτων χρυσίῳ περιέτυχε. Καθ' ἑκάστην οὖν τὴν Γῆν, ὡς ὑπ' αὐτῆς εὐεργετηθείς, ἔστεφε. Τῷ δὲ ἡ Τύχη ἐπιστᾶσά φησιν• " Ὦ οὗτος, τί τῇ Γῇ τὰ ἐμὰ δῶρα προσανατίθης, ἅπερ ἐγώ σοι δέδωκα, πλουτίσαι σε βουλομένη; Εἰ γὰρ ὁ καιρὸς μεταβάλοι καὶ πρὸς ἑτέρας χεῖρας τοῦτό σοι τὸ χρυσίον ἔλθοι, οἶδ' ὅτι τηνικαῦτα ἐμέ τὴν Τύχην μέμψη.

Αἰσώπου Μῦθοι


Λοιπόν, μια που δεν έχω πολύ χρόνο σήμερον, να σας πω τρείς τουλάχιστον περιπτώσεις που κατα την ταπεινή και sui generis γνώμην  μου νομίζω ότι τη γλιτώσαμε φθηνά.

 

 

 

1. Την 17η Αυγούστου οι αγορές τεχνικώς, του ΓεΔεί περιλαμβανομένου, ήσαν στο χείλος του γκρεμού. Το Τόκυο βαδισε προς κατάρρευσιν το πρωί, εμείς δεν είχαμε και την καλυτέρα πρωία, αλλά ο πωγωνάτος και τώρα πλέον αγαπημένος μου τραπεζίτης, Βερνάνκε έσωσε την κατάστασιν. Τη γλιτώσαμε.

2. Την 16η Σεπτεμβρίου η αυτοδυναμία παρ’ημίν παίχθηκε και κερδήθηκε εξ ολίγων δεκάδων χιλιάδων ψήφων. Τη γλιτώσαμε.

3. Και την 18η Σεπτεμβρίου, η ομοσπονδιακή Τραπεζα των ΗΠΑ που μόλις τον προηγούμενο μηνα ανησυχουσε σφόδρα δια τον πληθωρισμό ανέκρουσε πρύμνα και εμείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσεως. Την κάναμε λαχείο.

Τα στοιχεία που παρουσίασε μια αναλυσις των FT προχθές δείχνουν ότι το πρότυπο αγορών επαγγελματιών και ερασιτεχνών εμπορευαμένων ήτο ακριβώς αντίθετο τα μέσα Αυγούστου: οι επαγγελματίες κατά πλειοψηφίαν έσπευσαν εις ασφαλείς λιμένας, οι ερασιτέχνες αγόρασαν μετα μανίας μετοχές που ανέμενον να στρέψουν ταχέως βορείως. Κατά τη μείωσιν των επιτοκίων οι επαγγελματίες έκαναν λάθος (ανέμενον, βάσει των στοιχείων της οικονομίας 25 μονάδες βάσεως κατά μεγάλη πλειοψηφία). Έως τώρα όλοι εμείς οι ερασιτέχνες που άλλος λίγο άλλος πολύ τοποθετηθηκαμε στην αγορά δικαιώνομαστε πανηγυρικώς. Και πέραν πάσης αμφιβολίας, εν τω ημετέρω φόρουμ του Capital.gr και παντού αλλού, είμεθα απολύτως βέβαιοι για τα αναλυτικά μας ταλαντα, συγχαίροντες εαυτούς και αλλήλους και κατηγορώντας όποιον είχε αντίθετο γνώμη ως ατάλαντο ή άσχετο. Αλλά μήπως ευρισκόμεθα προ περιπτώσεως που ο θυρωρός "ξερει καλύτερα" από τον τραπεζίτη?

Ίσως να είναι και έτσι και πραγματικά να είναι οι φίλοι που έσπευσαν να αγοράσουν παρα τω κρημνω με τα margin ανοικτά καταπληκτικοί αναλυταί και αξίζουν τα συχαρίκια. Ούτως ή άλλως απεδειχθησαν λίαν επιτυχημένοι παίκται και το ταμείο τους δικαιώνει πανηγυρικώς στο +10%, κι ημάς που εισήλθαμε κατα στάδια τα αντίστοιχα. Ίσως, όμως, όπως λέει και ο Αίσωπος, ο στέφανος να πρέπει να πάει αλλού, εκεί που θα πέσει και το φταίξιμο εάν καθήσει η στραβή, "εἰ γὰρ ὁ καιρὸς μεταβάλοι". Το πρώτο γράμμα είναι Τ. Και αυτή η Κυρία είναι το πρώτον που χρειαζόμεθα εν χρηματιστηρίοις.

 
Πάντως όσο την έχουμε κατά πρύμναν, τόσο το πάρτυ συνεχίζεται και πρώτον γλεντούμε και μετά φιλοσοφούμε!


Αισιοδοξείτε και καλά κέρδη.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
32 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις