Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Κεφαλωμίται
1285 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009
12:12

Της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης σήμερον, εορτή μεγάλη και πανήγυρις. Μεγάλη εορτή της γνώσεως και δη της των γυναικών συμμετοχής εις τα λόγια πράγματα, η Αικατερίνη, αιέν καθαρινά, εννοια άλλωστε συχνάκις αποδιδομένη εις πρόσωπα ιερά και άγια και μετά της λόγου γνώσεως συνδεόμενα, προεξαρχούσης βεβαιως της Θεοτόκου. 

Είναι ένα ζήτημα η μετάδοσις της γνώσεως και με έχει πλειστάκις απασχολήσει το εάν πρέπει να γίνεται και κυρίως το πώς. Βλέπω τον αγαπητόν μου Βασίλειον να αναρτά διαγράμματα κλπ και θαυμάζω την αντοχήν του - τα έκαμα κι εγώ αυτά εις την αρχήν. Εγώ πάλι έχω διαπιστώσει ότι εν Ελλάδι και δη εις το επίπεδον των πλείστων συμμετεχόντων εν τη αγορά, ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται. Κινδυνεύεις μάλιστα να ευρείς τον μπελιά σου εάν σου βγούν. Έτσι το έριψα εις την χρησμολογική προσεγγισιν. Ίσως ήτο αναπόφευκτο με τα μυαλά που κουβαλά η εν Ελλάδι πλέμπα και την άρνησιν αντιλήψεως - όπως ορθώς τα λέγει ο Φαύλος- από χώρα της λογικής και της φιλοσοφίας (των ολίγων, ωστόσο)  να καταλήξωμεν χώρα της θρησκευτικής προσηλώσεως (των πολλών, αναποφεύκτως) και των (ψευδο)μεσσιων εις τα πάντα, ιδία δε εις τα τεσσαρας εξουσίας.

 

Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ερωτούν και θα ήθελαν να τους ειπώ εις ακριβώς ποίο σημείο θα εισέλθω πλησίστιος  αναμένων την ανωφέρεια του Αγίου Νικολάου, ας προσθέσω εις τα του Βασιλείου και ας ειπω απλώς ότι γραμμήν λαμβάνω και τα σημεία αναμένω των από καιρού διαμορφοθέντων κεφαλωμιτών. Εν αλλοδαπήι μεν το πρώτον εις τον χρυσόν (αντίστροφος κεφαλωμίτης - head and shoulder), παρ' ημίν δε σχεδόν παντού. 

 

Αλλά ομιλών περί της Αγίας Αικατερίνης, ας σχολιάσω δύο μικράς λεπτομερείας. Το πρώτον ότι ο των Αθηνών φωτοσβέστης Ιουστινιανός, αντίδωρον έδωκεν την Ιερά Μονή εν Σινά, όπου και η μετά το Βατικανό σημαντικοτέρα βιβλιοθήκη του κόσμου - εις χείρας ελληνικάς εισέτι ευρισκομένη. Το δεύτερον ότι μια άλλη διάσημος Αικατερίνη,η Αικατερίνη η Β', Τσαρίνα της Ρωσίας απεφάσισε κάποτε να γυρίσει την χώραν της. Εστησε τότε ο Πρίγκηψ και στρατηγός Ποτέμκιν (του γνωστού θωρηκτού) ωραία σκηνικά χωρίων με χαρούμενους μουζίκους να χαιρετούν της αυτοκρατειρα και να καλύπτουν την εξαθλίωσιν των χωρικών και της υπαίθρου χώρας. 

 

Ομοιάζει η Ελλάς, την ημέραν ταύτην της Αγίας Αικατερίνης, ένα απέραντο χωρίον Ποτέμκιν. Κατ'όψιν μεν λαμπερόν, οπίσω δε κρύπτεται αθλιότης και πενία και λειψανδρία. Αλλά, περί του δημογραφικού και της συστηματικής προσπαθείας της προοδευτουριάς να μην έχει ο ελληνισμός παιδία, ας ομιλήσω Θεού θέλοντος αύριον του Αγίου Στυλιανού.

 

 

Σχόλια

25/11 12:22  anathema_g13
Και βέβαια θα είναι καλά συγχρονισμένη η συζήτηση για την παιδεία ανήμερα του Αγίου Στυλιανού δοθέντος ότι θεωρείται ο προστάτης των βρεφών...
Ευστοχότατο το παράδειγμα της τσαρίνας!
25/11 12:26  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Αυριο αναθ, ες αύριον τα σπουδαία!

:)
25/11 12:35  quant
Η μετάδοση γνώσης δε νομίζω ότι ενοχλεί μπάρμπα. Μάλλον η παράδοση μασημένης τροφής στο πιάτο δημιουργεί τα όποια παρατράγουδα.
25/11 12:40  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Του Αγίου Στυλιανού οφείλω και εγώ να...εμπνευστώ ένα...μπλοκο-αφιέρωμα ! :-)
25/11 13:37  favlos
Ποτέμκιν έχει γίνει το σύμπαν..

Δεν είναι μόνο το δημογραφικό και η παιδεία είναι και η επιχειρηματικότης υπό διωγμό..τόλμησε να αναφέρεις την λέξη κέρδος σε κουβέντες,ακόμα και σε μετόχους! και θα δείς..(λαμόγιο,κλέφτης,απατεώνας,αδίστακτος κλπ)..;)
25/11 13:51  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, ναι, Νικόλαε, αλλά πόσο ακόμη θα κρατήσει η βασιλεία της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας? Ηγγικε γαρ η ώρα...
25/11 13:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Καθηγητής ΕΜΠ και εις τη ΔΕΗ (μειώνονται επομένως οι πιθανότητες δια το γράφοντα...)
Εάν όμως, εάν επαναλαμβάνω (που δεν...) η επιχειρηματικότητα "κάπου" θα επιχειρηθεί να αναπτυχθεί. Υπό το πρίσμα του "τριπλού στόχου κέρδους" βεβαίως... Οικονομικού - Κοινωνικού - Περιβαλλοντικού...
25/11 14:08  nhad
Σωστός ο φαύλος. Και εγώ ετόλμησα να αναφέρω ότι δεν αγοράζω μία μετοχή γιατί περιμένω ότι θα πέσει και τότε θα αγοράσω, και εισέπραξα οχετό από τους θαυμαστές (λαμόγια, που ρίχνετε τη μετοχή, δε θα σας περάσει κλπ). Το κέρδος; Εις το πυρ το εξώτερον!
Χαιρετώ, φίλτατε Θρας.
25/11 16:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Φίλε Τριαντάφυλλε. Drei Professoren...

nhad, καλώς σας ευρίσκω!
25/11 20:52  gerodimos
Αναμένω και το αυριανό με αγωνία Μπάρμπα, που θα αναφέρεται στην Παιδεία!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
25 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις