Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Το δίλημμα του ΓΕΑ και η αρχή προς τα δύσκολα
1287 αναγνώστες
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007
01:45

Μέρος 1ον. "Εισθε σίγουρος θείε μου?" Η ευειδής σύζυγος του ανιψιού μου παρηκολούθη έως εκείνης της στιγμής μετά προσοχής την ανταλλαγή μου με τον ιπποπα (εκ του ίππωψ, τουστέστιν αλογομούρης) ανιψιόν μου, καθώς απολαμβάναμε το τεϊον της 5ης ώρας, μεθ' όλων των -εξαιρετικών η αλήθεια είναι- σχετικών, εν γνωστώ ξενοδοχείω της πρωτευούσης του Ηνωμένου Βασιλείου εχτές. Δε με ήκουσε και ενυμφευθη, αλλά τουλαχιστον είναι καλό το κοράσιον.

"Ασφαλώς καλή μου, ασφαλώς", απήντησα. "Κάνετε το λάθος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, θείε", πετάχθηκε ο ανιψιός, "θα σας βγουν κι απο πάνω". "Σας ευχαριστώ δια την υπόδειξιν", είπον σταθερώς. "Λάθος ήτο και που σας έμαθα το παράδοξον του λάθους ανιψιέ μου?".

Α, ναι μοι αρέσουν πάνυ τα παραδοξα, δεν το κρύβω. Είναι μια από τας αμαρτωλάς αδυναμίας μου η ματαιοδοξία του πνεύματος. Λοιπόν, έχετε μπερδευτεί? Ας εξηγηθώ. Η συζήτησις ήτο περί του ΧΑΑ και της ημετέρας σφαίρας. Ο ανιψιός μου λοιπόν μοι έλεγε ότι κακώς κάνω και "τους ανοίγω τα μάτια". Ότι δεν έπρεπε να παραθέτω αναφοράς ή διαγράμματα, απλώς να βγάζω το πολύν μιαν ωραία απανταχούσα. Το πολύ, μοι ετόνισε ότι καλύτερον να μην ασχολουμαι. Διαφωνώ - και διαφωνώ και με τους χαρακτηρισμούς περί των ενταύθα συνοίκων, τελείως, έχουμε και πραγματικώς άριστον υλικόν εν τω ημετέρω χωρίω. Αφενός, κάνω την πλάκα μου - ότε δύναμαι και μαθαίνω- μαθαίνω, αλήθεια λέγω o ερασιτέχνης. Αφετέρου, αλίμονο εαν δεν απεξαρτηθούν οι Ελληνες απο τη συνήθεια των "γκουρού". Σιγά, σιγά θα μάθουν όλοι να αναφέρουν τας πηγάς τους και να παρουσιάζουν και υλικόν, όχι μονο αναμασήματα. Και καλόν είναι να μάθουν και οι αναγνωσται να εκτιμούν τον κόπο του καθ'ενός. Μερικούς πραγματικώς ανυπομονώ να τους αναγνώσω. Ωράια πράγματα, μερακλίδικα. Αλλους δε γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα δω. Δε βαρεθήκατε ωρε παίδες να ανακυκλωνονται τα ίδια και τα ίδια? Όπως λέει κι ένας γνωστός δημοσιογράφος, να απομυθοποιήσωμεν τους "παντογνώστας".

Το "δίλημμα του ΓΕΑ" έχει ως εξής, παράγει και ωράιον παράδοξον. Αρκετάς δεκαετίας οπίσω, η Ελληνική Αεροπορία ήτο μεταξύ των απολύτως καλυτέρων εις τον κόσμον. Εννοώ 3-4 καλυτέρων, πραγματικώς αρίστη (ακόμη είναι). Οι φίλοι μας οι Τούρκοι, αντιθέτως, τότε ήσαν δια τας πανηγυρεις. Έκαναν όμως διαρκείς παραβιάσεις. Το ΓΕΑ εις την πραγματικότητα δεν ευρέθη εν διλημματι: τους ήλλαξε τα φώτα εις τας αναχαιτίσεις. Έλα όμως που έτσι παρείχε εκπαιδευσιν εις τους γειτονας μετα μερικών εκ των απολύτως καλλιτέρων πιλότων στον κόσμο (των Ελλήνων)  - και πάντως καλλιτέρων των γειτόνων. Αντιλαμβάνεσθε το δίλημμα? Εαν το ΓΕΑ δεν τους αναχαίτιζε, δε θα τους εκπαιδευε. Ήτο λάθος λοιπόν?   Αλλά δεν μπορουσε να μην τους αναχαιτίσει, αλλιώς...

Σαφές το δίλημμα? Τι έπρεπε να κάνει το ΓΕΑ που έλαχε να έχει η χώρα κακούς γείτονας και επιθετικούς? Στην πραγματικότητα, για να πούμε και το τέλος της ιστορίας, η χώρα ελπίζει ακόμη ότι και οι γείτονες θα εκπολιτισθούν. Έτσι κι εγώ, αμεταννοήτως αισιόδοξος.

Το παράδοξον βεβάιως, είναι ότι το ιδικόν μου "δίλημμα" αντιστόιχως θα ήτο: να το πω στον ανιψιό ή θα το στρέψει εναντίον μου? Μα χρειάζεται και ερώτημα? Η γνώσις πρεπει να μεταλαμπαδευεται και ας γίνεται εξυπνακισμός (ο ανιψιός, μπορεί να είναι ιππωψ, αλλά εχει καλούς τρόπους και εζήτησε συγγνώμην).

 

 

Μέρος 2ον. Τώρα, μια ανεχθήκατε την άρεννα ματαιοδοξία των εικονικών συγκρούσεων που χαρακτηρίζει τα αγοράκια του είδους μας - κι εμένα βεβάιως- και φτάσατε ως εδώ, να σας πώ και δυο πράγματα χρηματιστηριακά. Το πρώτον είναι φίλοι μου ότι σήμερον αρχίζουν τα δύσκολα. Ναι, ναι, σήμερον. Θυμάστε που σας είπον ότι εισήλθον  την Πέμπτην ότε είδον δύο χλωράς (πρασίνους) ημέρας εν Ν. Υόρκη. Αυτό είναι το καλόν ότε παίζεις εκτός συνόρων, ότι κάτι τέτοια τα παρατηρείς. Ιστορικώς λοιπόν ότε συμβαίνει αυτό μετά από άλυσον "κακών" ημερών, αναμένεται να συνεχισθει με διαρκειαν 4-14 ημέρας. Λοιπόν, πολύ απλώς, οι 4 "σίγουρες" πράσινες ημερες, μόλις παρήλθον. Από εδώ και πέρα ποντάρουμε. Δε λησμονουμε ότι αυτή την εβδομάδαν έχουμε λίαν σημαντικάς ανακοινώσεις, περί κατοικιών και ΚΥΡΙΩΣ (το τονίζω, διότι θέλω να το δώ να αντιγραφεται πλειστάκις, είναι εξαιρετικώς σημαντικόν) περί θέσεων εργασίας. Το τελευταίο δεικνύει με ακρίβειαν την ύπαρξιν υφέσεως. Την άλλη εβδομάδα είναι η περικοπή των επιτοκίων εν ΗΠΑ, έως και 0,50% τα βλέπουν οι διάφοροι. Πονταρω λοιπόν ότι προς το παρόν τουλάχιστον αι άρκτοι θα παραμείνουν κάπως συμμαζεμένες. Αλλά εις τα παράγωγα έξω το ρίσκο έιναι μέγα και τα stop loss πολύ προσεκτικά- έχει και αντιστάσεις ξεγυρισμένες εγγυς. Αλλά αισιοδοξώ, τουλαχιστον επι βραχύ, κι αυριο βλέπουμε πάλιν.

Εδώ τι κάνουμε? Κατ'αρχάς, προφανώς κάποιες επιλογές της παρελθούσης εβδομάδος (ήταν ΕΤΕ ΑΤΕ ΤΤ ΑΤΤ ΑΛΑΠΙΣ ΠΕΤΡΟ και ΣΦΑ, τον οποίον, δυστυχώς όπως αποδεικνύεται επώλησα νωρίς) εμειναν στα ίδια αλλά κάποιες επήγαν καλλίτερον εξ όσων ενόμιζα. Καλό αυτό διότι μου δίδουν αέρα απομείωσεως ρίσκου  -τουτέστιν stop loss.   Κατόπιν, εάν το παρόν ραλλάκιον συνεχισθει επ'ολίγον, όπερ και ελπίζωμεν και ευχόμεθα, είδον και 2-3 άλλες απο τις παλιές καλές φίλες με ωραιότατα τεχνικά. Αν άγοράσω σήμερον θα σας το ειπώ. Περάσατε εσείς  φίλοι του ΓεΔεί λοιπόν το επόμενο εμπόδιο του Λεοναρδου, υιου Βονακίου, και σας υπόσχομαι ότι θα ανοιξω μέχρι και τα margin, έστω και επ'ολίγον.

Διότι, ναι, δεν έχω μεταβάλει γνώμην. εν αρκτω νομίζω ευρίσκεται η Νέα Υόρκη και τα κουμαντα μου είναι σφιχτά. Αλλά ώσπου να στρέψει και πάλιν νοτίως, γλεντώ εις το γλεντάκιον, τρέχω εις το ραλλάκιον και σας χαιρετώ καλώς,

 

ο υμέτερος τεϊοπότης Καλοχαιρέτας.

 

ΥΓ Αριστοτελικός είμι, αλλά εκτιμω δεόντως τον Πλάτωνα. Αι ιδέαι κυρίως υπάρχουν και ότε βλέπω φίλους ασπόνδους και μη να υιοθετούν αυτες που υπηρετώ, χαιρομαι ειλικρινώς -εν τη ματαιοδοξία μου θα έλεγε κανείς. Εάν μάλιστα αλλάξουν και οι τρόποι, τι ωραία που θα γίνει η γειτονιά μας!

ΥΓ2 Το Κόμμα δεν εορτάζει ως γνωστόν Χριστούγεννα, και πάλιν έριψε γραμμή μοναστερισμού, οπότε βάλτε να μετρηθούμε.

Μην ξεχνάτε χρονιαρες ημέρες και πάντοτε με υγιεία, ιδία εις τον αγαπητόν ΜΑΓ που κάτι σχετικόν ανέφερε.

Καλά Χριστούγεννα (κομματικοί και κόμματοι - επιστρέφει οσονουπω ο Thrass)!

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΑΠΙΣ ΑΤΕ ΑΤΤ ΕΤΕ ΠΕΤΡΟ ΤΤ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
45 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις