Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Το δάκρυ του Πατριάρχου
923 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010
23:45

Παρηκολούθησα σήμερον την πρωίαν το κήρυγμα του σεπτού  Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου εκ της πόλεως των Καλαμών, ήτις εορτάζει την εορτή της Υπαπαντής. Και καθώς ετελείωνε και ωμιλούσε περί της Εκκλησίας του και της γλώσσης του και πάντων όσων εκφράζει, δεν άνθεξε και εδάκρυσε. Μη μας λησμονείτε, σταθείτε δίπλα μας έλεγε, μη μας αφήνετε να σβήσωμεν και απωλεσθή η προαιώνιος εστία, κάτι τέτοιο, αναλογιζόμενος το βάρος των αιώνων που κουβαλά.

 

Ανελογίσθην λοιπόν, καθώς μαίνεται η αντίδρασις των προνομιούχων συντεχνιών εις την αξιέπαινον μεν, ήδη καθυστερημένη δε της ημετέρας κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου, πώς κατηντήσαμε εις αυτό το σημείον. Και ανελογίσθην τα μάλα και ωργίσθην - να ειπώ την αμαρτία μου- αυτούς τους αθλίους μειοδότας ή ανοήτους που λυσσωδώς καταφέρονται κατά της Εκκλησίας, υπηρετώντες αλλοδαπά κελεύσματα υπέρ ενός αφηρημένου και θεωρητικού θεσμού του "κράτους". Να κρατικοποιηθεί σου λέει η εκκλησιαστική περιουσία. Να περάσει δηλαδή από έναν οργανισμό ιδιοκτήτη με πάμπολλα προβλήματα (μάλιστα) και σκάνδαλα (βεβαίως), αλλά και έργο (που το λησμονούμε), εις έναν οργανισμό πανθομολογουμένως σπαταλον, ανίκανον και διεφθαρμένον εις τον οποίον ό,τι δώσεις θα το κατασπαράξει και δε θεωρεί ότι πρέπει να δώσει και τίποτε

 

Αλλά, θα μοι ειπείτε, άρχισες πάλι τα αναρχικά και αντικρατικά Καλοχαιρέτα. Ουδόλως. Ομιλώ πολύ πολύ πρακτικώς. Από τη μία έχουμε έναν οργανισμό προβληματικό ίσως (διατί όχι), αλλά παράγοντα έργον, την Εκκλησία και θέλουμε να του πάρουμε ό,τι έχει και να το δώσουμε εις ένα οργανισμό παντελώς ανίκανο δια παραγωγήν έργου, το σαδιστικόν κράτος των συντεχνιών του στρατού κατοχής της προοδευτουριάς? 

 

Ποία λογική έχει αυτό?

 

Κι όμως έχει μεγάλη λογική και η κλείς του αινίγματος είναι ακριβώς ο έρμος αυτός έσχατος Ρωμηός ο Πατριάρχης. Βλέπετε, το ζήτημα ΔΕΝ είναι η εν Ελλάδι περιουσία. Το ζήτημα είναι η περιουσία των Αγίων του Θεού Εκκλησιών εκτός Ελλάδος. Νομίζετε ότι εκτός των βαχαλιαραίων της προοδευτουριάς, πιστεύει κανείς ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είναι δυνατόν να δημευθεί και να κρατικοποιηθεί περιουσία άνευ αποζημιώσεως? Ουχί βεβαίως, κράτος δικαίου είναι η Ένωσις- ευτυχώς. Αλλά αναμένουν τα διεθνή συμφέροντα την ευκαιρίαν και την αφορμήν ώστε να δημεύσουν αντί πινακίου φακής τα όσα έχουν οι Εκκλησίες όπως λ.χ. και εν Κωνσταντινουπόλει και εν Ιεροσολύμοις και όπου γής. Κι ας το βλέπουν μόνον όσοι δεν έχουν μυωπικήν ελλαδοκεντρικήν θεώρησιν.

 

Είναι δε παλαιώθεν γνωστόν ότι η πρεμούρα της προοδευτουριάς δεν έχει να κάμει μονάχα με τας ιδεοληψίας των Μαρξιανών αιρέσεων που θέλουν να είναι η μόνη επιτρεπτή πίστις, αλλά και με το γεγονός ότι πλείστες εν Ελλάδι Μονές κατείχον τεραστίαν περιουσίαν εν αλλοδαπήι. Κατά δε τα γνωστά επί των μισών ακινήτων πέριξ της Ερυθράς Πλατείας είχον κτήσιν Αγιορείτικα μοναστήρια. Εξ ου και η διαχρονική μανία των εδώ αντιπροσώπων της πάλαι ποτε κομμουνιστικής Ρωσίας να απαλλοτριωθούν άπαντα τα μοναστηριακά. Διότι με τι δικαίωμα να διεκδικήσουν οι Μονές εάν το ίδιο το ελλαδικόν "κράτος" δεν τους αναγνωρίζει ιδιοκτησία?

 

Τώρα βεβαίως, απέσβετο λάλον ύδωρ, τα έχουμε ειπεί και ευρέθη η προοδευτουριά άνευ κεντρικής γραμμής. Τους έμεινε ωστόσο το αντιεκκλησιαστικόν μένος. Μαζί με την - δικαία, συχνάκις δικαιοτάτη- οργή του πολίτου κατά των υπερβολών και διαφθοράς και σκανδάλων κάποιων ρασοφόρων, τούτο οδηγεί πολλοίς εις άκριτον επίθεσιν κατά της Εκκλησίας ως θεσμού. 

 

Καλόν είναι οι ψυχραιμότεροι να ενθυμούμεθα ότι είναι εντελώς βλακώδες να αφαιρείς πόρους από έναν ατελή ασφαλώς (κατά το κοσμικόν μέρος) οργανισμόν που ωστόσο παράγει έργον όπως η Εκκλησία και να τους δίδεις εις έναν βαθέως σαδιστικόν οργανισμόν όπως το ελλαδικόν "κράτος". Και να μη λησμονούμε ότι όσοι έβαζαν ή βάζουν τους ημέτερους βαχαλιαραίους να τα κάμνουν λαμπόγυαλο και να στήνουν φαντασιακά ή πραγματικά οδοφράγματα απειλούντες την τάξιν και την ευνομία της Δημοκρατίας μας, δεν προσδοκούν τόσο κέρδη εδώ, όσο από τους Ήρωες αυτούς που φυλάττουν την γλώσσαν και την πίστιν εντός πελάγους αλλοθρήσκων που δεν τους καλοβλέπουν πάντοτε. Οι Ήρωες αυτοί είναι ο κυρίως στόχος.

Όπως αυτός που είδον να δακρύζει σήμερον εν τω Ναώ της Υπαπαντής των Καλαμών, καλή του ώρα. 

 

Σχόλια

02/02 23:58  ΕΝΑΠ
Το μη χείρον βέλτιστον.
Οι Ήρωες, αυτοί οι ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ, ακολουθούν την τύχη τους. Δυστυχώς.
03/02 00:01  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαίρε ΕΝΑΠ. Κάποτε πιστεύω ότι και η σκέψις μας μόνον με αγάπη προς Αυτούς, τους θωρακίζει.

Αλλά, που να ξεύρω, ευχή είναι κατά βάθος.
03/02 00:04  ΕΝΑΠ
Το λιγότερο Θρας.
Πιστεψέ το
03/02 00:09  Ydroxoos
Αγαπητε παρα-Θειο Θρασυβουλα εχεις τους χαιρετισμους και την εκτιμηση τις συζηγου μου γνωστης θεουσας.

Την φωναξα να το διαβασει και ειπε
Να και ενας σωστος και σοβαρος ανθρωπος και οχι σαν αυτα τα ρεμαλια που κανεις παρεα.

Ευγε!
03/02 00:12  gerodimos
Συμφωνώ με τον αξάδελφο τον γίγαντα!
03/02 00:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, έχετε χάριν παρανιψιέ που αποφεύγω τας υπάνδρους γυναίκες...

:D
03/02 04:11  Ydroxoos
Παντως πρεπει να ομολογησω οτι ο τιτλος
Το Δακρυ του Πατριαρχη φερνει ολιγον απο το θρυλικο Το δακρυ του Μαραντονα.
Μεγα θεμα μετα τον τελικο με την αθλια γερμανια(παντα γραφω την γερμανια με γου μικρο) οπου εχασε η θρυλικη Αργεντινη με 1-0.
Το video του αγωνα το φυλαω ως κορην οφθαλμου.
03/02 08:10  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Εύγε Θρασύβουλε.
Κανείς δεν συναισθάνεται τον ηρωισμό του Βαρθολομαίου και τον πόλεμο ενάντια στην εκκλησία από τους ντόπιους. Τα έθεσες όλα πολύ σωστά.

5*
Καλημέρα.
03/02 08:26  zeuspower
νομιζω οτι χρειαζεται απο ολους τους λιγο περισσοτερη ευελιξια...

παλια ο κοσμος ακουγε και πιστευε οτι ελεγε ο "Μεγαλος" πολιτικος ανδρας,τωρα πια ομως δεν "τσιμπαει" ευκολα,θελει πραξεις και αποτελεσματα και γενναιες αποφασεις...

παλια ο κοσμος ακουγε και πιστευε οτι ελεγε ο "Αγιος" του θεου ,τωρα πια ομως δεν "τσιμπαει" ευκολα,θελει πραξεις και αποτελεσματα και γενναιες αποφασεις...

οσο γρηγοτερα το καταλαβουν και οι 2 εξουσιες τοσο καλυτερα για ολους ...αλλιως θα υπαρξουν "επιπτωσεις" !
03/02 09:53  haros
με δυσκολο θεμα καταπιαστηκες,παρουσιαζοντας μια εκδοχη του προβληματος,σε σχεση με την ανικανοτητα του κρατους να διαχειριστει προς ωφελος των πολιτων του τους πορους απο την μια και τα διαφορα σκανδαλα κακοδιαχειρησης της εκκ περιουσιας απο την αλλη.
οσο για τον βαρθολομαιο,δεν ξεχνω τα μεγαλοπρεπη καραγκιοζηλικια του επι Χριστοδουλου.(με τα επιτιμια και τις ανοησιες).τωρα ο ποιμενας σωπασε και βελαζουν τα προβατα που καθησαν στον αρχιεπισκοπικο θρονο.
03/02 11:35  kalaio
Ώστε έτσι πιστεύετε?
Αξιέπαινος η χτεσινή προαπάθεια του ΓΑΠ ?

Σας διαβάζω χρόνια και σας εκτιμώ κι ας διαφωνώ κάποιες φορές μαζί σας .
Σήμερα όμως νομίζω πως "παπαγαλίζετε". Κρίμα, διότι κάποιες αρχές θα έπρεπε να κρατάτε ακόμα κι εσείς, ο υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου.(επιτέλους οχι όλα θυσία στο όνομα του κέρδους)
Υ.Γ. Για να σας προλάβω δηλώνω υπέρμαχος και οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Μέχρι ένα σημείο όμως. Οι ηθικές μου α8ίες μπαίνουν πάνω από αυτά κι ας χάσω μερικές φορές.
03/02 14:24  geokalp
ο Βαρθολομαίος πράγματι αξίζει, τον παραδέχτηκαν προσφάτως ακόμη και οι Τούρκοι
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις