Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο πλησίστιος Τιπανικός
1934 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010
22:34

Η Ελλάς πάσα ένα υπέροχο υπερωκεάνειο σήμερον, οδηγούμενο μετά μαθηματικής βεβαιότητος εις αναταραχή. Ουχί ο Τιτανικός, αλλά ο Τιπανικός

 

Είχον σήμερον ραντεβού μετά κυρίας εργαζομένης εις υψηλήν θέσιν ευθύνης γνωστής ιδιωτικής τραπέζης, μελαχρινάκι καλοστεκούμενο εις  τα 40κάτι, εις τα πέριξ της οδού Βαλαωρίτου, τα φαυλολήμερα. Εκεί λοιπόν που έπινα το καφεδάκι μου, τσαάαααακ ανοίγει την (πανάκριβο, εκτός και εάν ήτο μαϊμού, αλλά δεν είχον μπανάνα προχειρο ίνα τεστάρω) τσάντα της και μου πασσάρει τυπωμένο το άρθρο του Capital περί πτώσεως τιμών ακινήτων που ενδέχεται να υπερβεί το 50-60%. Εξεπλάγην, καθότι ουδείς γνωρίζει την σχέσιν μου με τον ενταύθα ιστότοπον. Αλλά, ευτυχώς, δεν είχε ανακαλύψει η κοπέλα την ταυτότητα Καλοχαιρέτου. Απλώς λόγω της μιας κάποιας φήμης μου ως επενδυτού μεταξύ των γνωστών, ήθελε τη γνώμην μου. "Αφήστε τι μου έστειλε συνάδελφος σήμερα το πρωί! Ιδού!"

 

Τώρα βεβαίως να ειπώ ότι είναι ό,τι πιο εξωφρενικό έχω διαβάσει? Καθόλου, ειλικρινώς. Ως γνωστόν, έχομεν ακούσει και χειρότερα. Εδώ που τα λέμε κι εγώ δεν είμαι και κανένα ταυράκι (καίτοι της 10ης Μαϊου). Της απήντησα λοιπόν, με φλέγμα τέτοιο που και ο ίδιος εξαφνιάστηκα:

"Αγαπητή μου, εάν τα ακίνητα εν Ελλαδι χάσουν υπεράνω του 60% της αξίας τους και δη βιαίως, το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι η αξία που εχάθη. Αλλως τε προφανώς, το 40% της αξίας θα παραμείνει. Η Τράπεζά σας, ή μάλλον όλες οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρείες, η πραγματική οικονομία, το χαρτονόμισμα, πολύχρωμο χαρτί σκέτο, ο κοπανιστός αήρ των αϋλων μετοχών, φαντάζεσθε τι αξία θα έχουν?"

 

Τα σαρκώδη χείλη της έκαμαν έναν μορφασμόν "ω!" αντιστοιχούντα ακριβώς εις την αξίαν του μεγαλυτέρου μέρους της οικονομίας υπό τοιούτον σενάριον.  Είναι αυτό που παλαιόθεν διερωτώμαι ότε κυττώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΓεΔεί:

 

"Το ζητούμενον -αμα τε και φοβερόν- είναι τι τέξεται η επιούσα δια την χώραν και την πραγματικήν οικονομίαν εάν (...) βαδίσει ή -εισέτι χειρότερον- καλπάσει (ο μη γένοιτο) προς (...)."

 

Δε με απασχολεί να διαψεύσω φήμας ή φημώδεις εκτιμήσεις-που να ξέρω τι θα γίνει εις το μέλλον- αλλά, διερωτώμαι ειλικρινώς, τι θα γίνει εάν επαληθευθεί το άρθρο? Και καλά το 40% της αξίας που θα παραμείνει, το άλλο? Ψυχραιμία λοιπόν.

 

Επιστρέφων εις το μαγαζί, είδον πανικόν. Η Μέρκελ έτρωγε την κατσάδα της αρκούδας. Αλήθεια όμως τι ενομίσαμε? Ότι θα μας δώσουν χρήματα αέρα-πατέρα δια να δύναται ο νεο-μαρξιστής Αντώνιος να κάμει αντιπολίτευσιν εις τον εξάδελφο Γερουλάνο και τον συγκάτοικο Γεώργιο από τα αριστερά? Όχι Κύριοι. Θα τα πάρουμε τα χρήματα ίνα μη φαληρήσωσιν αι ευρωπαϊκαί τράπεζαι, (πλην εξαιρετικού απροόπτου, είμαι βέβαιος), αλλά αυτο δε θα γίνει επειδή το απαιτούμε. Η περιόδος που απαιτούσαμε και κάποιος έδιδε έληξε.

 

Θα μας δείξουν πρώτα ποίος είναι το αφεντικό. Θυμηθείτε το και μην πανικοβάλεσθε. Άλλως τε πείτε μου ειλικρινώς: έχει ακόμη συμβεί κάτι δια το οποίο δεν είχατε διαβάσει το πρώτον εδώ?

 "Όχι ότι αναμένω πραγματικήν, γενικήν στάσιν πληρωμών - μερική βεβάιως υπάρχει εις τα νοσοκομεία λχ. Όχι βεβαίως, σιγά μην αφήσουν οι Γερμανοί να δημιουργήσουν προβλήματα εις το νόμισμά των οι "νεοελινες". Όχι, όχι, μετά (περίπου) βεβαιότητος η χώρα θα σωθεί προ του χρεωστασίου, μόλις η πλήρης ανικανότης της κεντρικής κυβερνήσεως να διαχειρισθεί το μέγεθος της κρίσεως γίνει απολύτως σαφής τοις πάσιν, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ."

Είμεθα απλώς εις το παζάρι του βάρους του τιμήματος και πάρεξ και το πράγμα εκφύγει εντελώς, όλα θα πάνε καλώς.Ψυχραιμία λοιπόν (2). Να μην κάνουμε την πτώχευσιν-light δράμα της πραγματικής οικονομίας. 

 

Έχομεν, άλλως τε, ακούσει και χειρότερα.

 

 ΥΓ Η ως άνω ιστοριούλα, είναι α-λη-θι-νή!

 

 

 

Σχόλια

26/04 22:47  Λουκρητια
Φουλ στις φημες,χαμος μαυρος γινεται!
26/04 22:50  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εγώ είμαι εις το τσάκ να αγοράσω, αλλά μου κάνει νερά ένας σοβαρός δείκτης.

Έχουμε και την Ουαλπυργία εμπροσθεν, για να ειδούμε τι θα γίνει...
26/04 22:55  PREMIUM
Σύμπτωση...Μια φίλη με ρώτησε, αν θα πρέπει να κάνει τα ευρώ...δολάρια ! :-)
26/04 22:56  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πρεμιουμ, έχωμεν κοινάς φίλας?

:)
26/04 22:58  PREMIUM
Δεν έχω φίλες που να ασχολούνται με ... χρηματοοικομικά ! :-) Μόνο ... φίλους ! :-)
26/04 22:59  PREMIUM
Οικο-(νο)μικά ... λάθος ! :-)
26/04 23:04  gerodimos
Ο Μπαρμπούλης έχει ξεχωρίσει πλέον ως Ο Μέγας οικονομικός γραφολόγος!
Εύγε Θείε!
26/04 23:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γραφολόγος ή γριφολόγος?

:)
26/04 23:32  Frixos
Μελετήσας το πόνημα καθεύδω και φωνή κρούει την θύραν της καρδίας μου λέγουσα κάμε αφαίρεσιν άνθρωπε ...ίνα μείνει από το Τιπανικός ... το ..νικός.

Όνειρα αγαπητέ ... όνειρα άνευ κόστους.
26/04 23:33  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαίρε Φρίξε, καλόν ύπνο!
27/04 00:06  Ydroxoos
Κοντοσταθηκα στο σημειο εκεινο που τα σαρκωδη χειλη τις αναφωνησαν Ω!

40 και ελευθερες εχει ως συνηθος η Γκιαουρομπανκ.
Αυτο συμπαιρενω εαν το συνδιασω και με το οτι ηταν καλοστεκουμενη διοτι εις την τραπεζα του μπαρμπα-γιαννη η γκομενακια εως 30-35 εχει η κατι χοντρες που ο κολος τους σερνετε στο πατωμα

Αγαπητε μας Θρασυβουλα θα θελαμε περισσοτερες πληροφοριες για την εν λογο κυρια.

Τις ευχες μου για καλο βολι
27/04 00:08  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Είναι ύπανδρος, δεν ασχολούμαι (και ψημμένη, είμαι πιπινολάτρης). Δουλειές συνεζητουσαμε...

:)
27/04 00:09  gerodimos
Σιγά μην χρειάζεται ο Θείος και ευχές για την επιτυχίαν!
Έτοιμον το έχει το γκομενάκιον!
27/04 00:11  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Βρε επαγγελματικόν ήτο το ραντεβού! Ψέμματα θα σας ειπώ?

:)
27/04 08:49  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=zRZfly4V1xo

"Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί"

Κινέζικη Σοφία ~ 2, εκδόσεις Οδυσσέας
27/04 11:16  geokalp
καλημέρα - που δεν φαίνεται ακόμα

η εγχώρια οικονομία πρέπει να είναι καλό παιδί και να αποπληθωρηστεί!
και ήδη τα πρώτα σημάδια είνα εδώ:
η φιάλη σε γνωστό κλαμπ τιμάται προς 100-120
http://www.athinorama.gr/index/data/place.aspx?id=4499
27/04 11:19  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πω, πω, λέτε να πέσουν και τα ουίσκια (sic) άνω του 60%?

:D
27/04 13:57  CANYON
Ενα -για πρώτη φορά- ελπιδοφόρο άρθρο του Νίκου Δήμου ένάντια στην ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΦΕΙΑ των βαινόντων κατα κρημνόν Ελληνικών πραγμάτων.
Θαρρείτε. Ο Μάϊος μας έφτασε.

Νίκου Δήμου

Εγερτήριο Σάλπισμα (22.04.10)


Σ’ αυτές τις εποχές της μαυρίλας και της μιζέριας, καλόν είναι θυμάται κανείς και την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ότι η ζωή είναι γεμάτη συναρπαστικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Ότι ο self made man – o αυτοδημιούργητος – δεν είναι αμερικάνικος μύθος. Στη ζωή μου γνώρισα πολλούς που ξεκίνησαν από το μηδέν ή από το πλην και έφτασαν ψηλά. Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, λαδώματα και μίζες. Μόνο με την δημιουργικότητα, την δουλειά και την θέλησή τους.

Κάθε φορά που ακούω νέα παιδιά να μου εκθέτουν το όνειρό τους (ένας διορισμός στο Δημόσιο!) δεν μπορώ να μην σκεφθώ ανθρώπους που γνώρισα οι οποίοι πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους και θριάμβευσαν.

Τον καιρό που δούλευα στην διαφήμιση συνεργάστηκα με πολλούς τέτοιους. Βασικό χαρακτηριστικό τους: η προσήλωση στη δουλειά, το χαμηλό προφίλ, η έλλειψη κάθε επίδειξης. Ούτε σκάφη, ούτε βίλες στη Μύκονο, ούτε Πόρσε. Η ζωή τους ήταν άνετη αλλά όχι σπάταλη. Χαρά κι απόλαυσή τους η δημιουργία: νέες εταιρίες, νέα καταστήματα, νέα εργοστάσια, νέα προϊόντα.

Ο δημιουργός επιχειρηματίας είναι κυρίως δημιουργός. Η αριστερή μυθολογία που τον παρουσιάζει σαν τον άκαρδο χοντρό με το πούρο, είναι μία συκοφαντική παραμόρφωση. Φυσικά υπήρξαν – και υπάρχουν – ανάλγητοι καπιταλιστές. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράσιτα, κομπραδόροι – δεν έχουν δημιουργήσει τίποτα. Ούτε επιχειρήσεις, ούτε προϊόντα, ούτε θέσεις εργασίας.

Πόσοι ξεκίνησαν ξυπόλυτοι και έγιναν κολοσσοί; Πόσοι μπάρκαραν ναύτες, κι έγιναν καπετάνιοι και μετά μεγάλοι εφοπλιστές;

Πάρτε τα σημερινά ελληνικά διεθνή προϊόντα: Κορρές, Apivita, Follie-Follie. Θα τα βρείτε σε όλη την υφήλιο, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα. Σε τομείς εξοντωτικού ανταγωνισμού, επικράτησαν όχι χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις αλλά στην ποιότητα τους και την επινοητικότητα των
27/04 14:00  CANYON
Σε τομείς εξοντωτικού ανταγωνισμού, επικράτησαν όχι χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις αλλά στην ποιότητα τους και την επινοητικότητα των δημιουργών τους. Άλλος ξεκίνησε με ένα μικρό χαρτοπωλείο στην Στουρνάρη και έφτιαξε τον γίγαντα «Πλαίσιο»!

Άντε βρε Έλληνες! Ξυπνήστε! Κάποτε ως επιχειρηματίες ήμασταν ο θρύλος των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Τι έγινε το «Ελληνικόν Δαιμόνιον;» Πώς καταντήσαμε λαός δημοσίων υπαλλήλων;
27/04 14:29  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Σ'ένα παπόρο μέσα, όλοι μέσα, όλοι μέσα παίδες.

Αν και ίσως ταιριάζει καλλίτερον το "όξω ούλοι" προς τον Γεώργιο...
27/04 18:47  ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ
Η Πατρις (μετα του ημετερου ΓουΔου) διερχεται κρισιμους στιγμας. Απο την δεκατην πρωινην σημερον εχθρικαι μαζικαι πωλησεις προσβαλλουν ημετερα τμηματα προκαλυψεως ΓουΔου πιεζοντας σφοδρως τοιαυτα προς γενικην υποχωρησιν.

Αι ημετεραι δυναμεις αγορας προβαλλουσι ανδρειαν αντιστασιν ινα απορροφησουσι τοιαυτην απροκλητον και ανανδρον επιθεσιν εν τη γεννεση.

Τοιουτοτροπως και αμα τη προσωρινη ανακωχη, ευρεθην παραυτα εν Φαληρω ουτως ωστε φαληριζων κατα τι σημερον (αλλα και την επαυριον ισως) προετοιμασθω καταλληλως δια το επερχομενο γενικωτερο φαληρισμα οπου μελει συναντηθωσι απαντες εξ υμων (εις τον συμπαθη τουτον παρα θιν αλος τοπον) δια τα δεοντα ..
27/04 19:16  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, ε, όλο και κάποιος θα φαλήρει φίλε ξιφομάχε. μακριά απο εμάς μονον...

Έως τώρα πάντως δεν έχετε παράπονο η πραγματικότης δε μας έχει διαψεύσει. Άρα εικάζω ότι θα πάνε όλα καλά και θα πάρουμε το παραδάκι, με ολίγο ξύλο ασφαλώς.

άλλως τε περί του ΓεΔεί, μας καθοδηγεί η μήτηρ του Χωνιάτου - που είχε χαρτούρα και ηγόραζε εγγύς του πάτου...

:D
28/04 08:59  cfg
Τωρα ομως η "καλοστεκουμενη" θα σε καταλαβει, με τοσες λεπτομερειες. :)
28/04 10:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, λέτε? Μπα, είναι μεγαλοστέλεχος, δεν ασχολείται με τα ιστολόγια. εκτός και εάν της το σφυρίξει κανείς...

:)
28/04 11:12  favlos
Και προσοχή εκεί στα λημέρια μην γίνουμε μέρος των νέων άθλων κάποιου ημίθεου ;)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις