Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Πρωτοπαπαδάκης και παλαιοελλαδίται
1105 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010
00:34

Αλλ' όχι! Το Έθνος ορθούμενον αιμοσταγές, κρεουργημένον, αλλά αδυσώπητον ενώπιον του, ζητεί παρ'αυτού και των συνεργατών του δικαιοσύνην δια την προδοσίαν και τιμωρίαν δια το έγκλημα. Και εν ονόματι του Έθνους την δικαιοσύνην ταύτην η Επανάστασις θα την αποδώση.

κατηγορητήριο της Δίκης των Εξ, αποδίδεται εις τον Γεώργιο Παπανδρέου (Α')

 

Εις φίλος του ενταύθα ιστολογίου, φέρει το όνομα Τάλβοτ. Διαφωνούμε εις πολλά, συμφωνούμε εις πολλά, ενίοτε κοσμίως αντιπαρατιθέμεθα. Καθώς λοιπόν σήμερον ήκουα τας δηλώσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ον αυτός εψήφισε, εγώ όχι, ο νους μου έτρεξε προς έναν άλλον Τάλβοτ, τον αντιπλοίαρχο  Γεράλδο Τάλβοτ, όστις κατέφθασε με Βρετανικόν τελεσίγραφον ινα δοθεί χάρις εις τους εξ καταδικασθέντας εν Γουδή, μετά την Μικρασιατικήν Καταστροφήν. Αι δηλώσεις Σαμαρά ήσαν κλασσικαί δηλώσεις παλαιοελλαδίτου πολιτικού: τα χρήματα της διεθνούς βοηθείας είναι ευπρόσδεκτα, τα μέτρα όχι. Καλαματιανά λόγια, με ολίγην από Κολλέγιον Αθηνών. 

 

Είναι δήλωσις να γελάς δηλαδή, αλλά εν Ελλάδι εσχάτως δεν γελούμε καθόλου. Πάλι καλώς, που εκτός των κομμάτων της αριστεράς "όχι εις το χρήμα, όχι εις τα μέτρα" (όχι, όχι, μη με παρατάς), έχομεν και την ποικιλία της δεξιάς "ναι εις το χρήμα, όχι εις τα μέτρα". Μια εκπληκτικώς μαρξίζουσα, αλλά κατά βάθος ρεαλίστρια δεξιά δηλαδή. Κάτι σαν τον τέως συγκάτοικόν του Γεώργιο Β', Παπανδρέου Γ' πρό του να γίνει Πρωθυπουργός.

 

Αλλά ωμιλούσα περί της Δίκης των Εξ. Τα διαβάζετε και αλλού αυτά, αλλά η Δίκη των Εξ ήτο μείζον ενδιάμεσο στάδιο του πρώτου εμφυλίου του 20ου αιώνος, του "Εθνικού Διχασμού". Δεν ημπορούσαν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα τα αστικά κόμματα της εποχής και κατέτρωγαν τας σάρκας των με αποτέλεσμα μετ'ου πολύ να χρειασθεί να ανακτήσουν την πατρίδα δια των όπλων εκ των σταλινικών. Κι έτσι από την Σμύρνη και το Δορύλαιον ευρέθη η δύστηνος Ελλάς καταρρακωμένη και γεμάτη πρόσφυγας. Κι αργότερον, σήμερον (και αύριο δηλαδή δι΄όσους έχουν μάτια και βλέπουν), δορυφόρος της τοπικής υπερδυνάμεως (με την βοήθεια του ΔΝΤ) Τουρκίας.

 

Ας επιστρέψω ωστόσο εις τους Εξ. Μεταξύ αυτών ήτο και μια πραγματική ιδιοφυία ως προς τα οικονομικά, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Ήτο ο άνθρωπος που έκοψε το χαρτονόμισμα εις τα δύο, επιβάλλων αναγκαστικό δάνειο δι' εντόκου ομολογίας υπέρ του εν Ασία αγώνος προς το κράτος. Ένα εκατόδραχμο κοβόταν εις την μέσην και το μισό είχε την αξία του πενηντοδράχμου, ενώ το άλλο μισό επήγαινε αναγκαστικό δάνειο εις το κράτος και αντηλλάσετο με ομόλογον. Ήτο μια καταπληκτική σύλληψις που επέτρεψε εις την μικρά και πάμπτωχο Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τον πλέον μεγαλεπήβολο πόλεμο, μετά μάλιστα παρατεταμένη πολεμική περιπέτεια εις τα Ευρωπαϊκά εδάφη, άνευ πληθωρισμού και καταρρεύσεως του τραπεζικού συστήματος

 

Αλλά, ο πόλεμος εχάθη. Η Ασία, εχάθη. Και ο "λαός" απαιτούσε τότε, όπως και τώρα "αίμα". Η τραγική ειρωνεία ήτο ότι ΔΕΝ ήσαν οι πρόσφυγες, εκριζωθέντες, εξαθλιωμένοι, πένητες και φυγάδες από την πατρώα γη χιλιετιών που απαιτούσαν την κεφαλήν του Πρωτοπαπαδάκη, πολλοί δεν είχαν κάν έλθει (η ανταλλαγή πληθυσμών εγένετο το 1923). ήσαν οι παλαιοελλαδίται πολίται, των οποίων ο Πρωτοπαπαδάκης είχε υποχρεωτικώς ανταλλάξει το κεφάλαιον με ομολογίας. 

 

Δεν αντελαμβάνοντο ότι  εάν δεν ήτο τοσούτον αγχίνους ο άνδρας εκείνος, το κεφάλαιο θα τους το είχε φάει ο πληθωρισμός, ούτως ή άλλως, και η Ελλάς δε θα είχε καταφέρει να κάμει πόλεμο εις τέτοιο βάθος εν Ασία.

Άλλοι θα το πουν μυωπίαν, άλλοι μικρόννοια, άλλοι κυνικό μικροαστισμό - άλλως τε ο πόλεμος εχάθη. Βλέπετε, εν πολέμω δεν αρκούν μονάχα τα κεφάλαια, χρειάζεται και αξία ηγεσία. Κυρίως ηγεσία. Αλλά δεν στενοχωριόνταν τόσο δια την Μικρασιατικήν Καταστροφήν, όσο είχαν οργή δια την απώλεια των κεφαλαίων τους, όπου το έλλειμμα ηγεσίας αναποφεύκτως οδήγησε. Το μικρό, προσωπικό συμφέρον δηλαδή -θεμιτόν ασφαλώς- προ του μείζωνος πατριωτικού.

 

Έχω μια θεία εν Μακεδονία, Θρακιώτισσα την καταγωγήν, εις βαθύ γήρας ήδη, που χρησιμοποιούσε μιαν ωραία λέξιν: "παληολαδίτες". Συνεπύκνωνε ούτω και τον όρον "παλαιοελλαδίται", οι της παλαιάς Ελλάδος, προ των Βαλκανικών, μετά του εμπορίου ελαιολάδου, συχνάκις νοθευμένου και κακής ποιότητος που, ως προς τα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας, ευρίσκετο εις χείρας μετακινουμένων εμπόρων εκ Καλαμών. Αλλά εκ των μετακινουμένων "παληολαδιτών" ηγόραζε ίσως άπαξ -είμεθα εύπιστοι και καλόπροαίρετοι οι Βόρειοι- και μετά ούτε να τους βλέπει.

 

Ηγεσίαν χρώμεθα, ουχί επιπλέον παληολαδιτισμόν. Ας το έχει υπ'όψιν, ο εκ του Συντάγματος θεσμικός, τέως συγκάτοικος και ηγεμών εν αναμονή, Κύριος Σαμαράς.

 

Σχόλια

05/05 01:03  Δόκτωρ Βασίλειος
Δικαιολογημένη η Βενιζελολατρεία λόγω καταγωγής! Κάποια στιγμή πρέπει να εξετασθει εάν τελικά ο Μπένης θα κέρδιζε τον πόλεμο, εαν ειχε βγει νικητης στις εκλογές (γιατι ότι θα τον συνεχιζε δεν υπηρχε αμφιβολία, με τον στρατο στην προύσα από το 1919). Εικαζω ότι θα ειχε απεμπλακει με μικρότερο κόστος από την εκστρατεια, ίσως να σώζαμε και την ανατολικη Θρακη, αλλά η σμύρνη ήταν χαμένη από τη στιγμή που πήγε εκει ελληνικος στρατός. Το ιδιο ερωτημα θα θετει ο ιστορικος του μέλλοντος για τον Κώστα τον Καραμανλή, και τις εκλογές του 2009 (ετσι για να ευθυμησουμε αυτό).

ΥΓ: Οι άξιοι άνθρωποι στην Ελλάδα του σήμερα κοιτανε όσο το δυνατόν να φυλάνε τα νώτα τους και να ειναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας... Οπότε.. Πάμε με αυτούς που έχουμε... μέχρις ότου τους αλλάξουμε...
05/05 01:06  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Θα τον εκέρδιζε, όπως εκέρδισε και τους άλλους. Το στρατηγικόν βάθος της Καβάλας ή της Ξάνθης είναι μικρότερο του στρατηγικού βάθους της Σμύρνης της "εντολής". Η σχεσις πληθυσμών Ελληνων/Τουρκων ήτο 1:1,5 βαριά. Είχε άστρον, είχε και βοήθειαν κρυφή τε και φανερά. θα μπορούσε η Ελλάς να είναι υπερδύναμις τοπική και η Τουρκία, αν όχι κατωτέρα, ιδιου βεληνεκούς. αλλά, η Ιστορία δεν γράφεται με εάν.

Ναι, καλύπτουν και καλύπτονται, αλλ΄έως πότε?

;)
05/05 01:08  Frapezitis
Μας τους παίρνουν τους υπουργούς Πατριώτη...
05/05 01:09  Frapezitis
Και μια και σας πετυχαίνω...
Ο Δάσκαλος λέει να ρωτήσετε τον ΒΑΧΟΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ με ιδιότητα δημοσιοκάφρου του ΙΕΚ που είναι πιο κοντά η ΕΤΕ?
05/05 01:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ας τους πάρουν. Μ'έναν πόνο!

;)
05/05 01:23  Δόκτωρ Βασίλειος
Θα μείνω στο άστρο, το οποίο όντως είχε, όπως φανηκε από την εκστρατεία της Καλλιπόλεως...

Ετσι που πάει η κατασταση θα καλυπτονται για πολύ ακόμα. Κι όσο μπορουν θα καλύπτουν τα ασυμμαζευτα.. ;)
05/05 01:37  ΜΥΑΛΟ
Θρασύβουλε ένα μόνο έχω να πω:

Είσαι μορφή.
05/05 01:47  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, καλώς τον μυαλο!

;)
05/05 01:51  ΜΥΑΛΟ
Είσαι μορφή. Αυτό πέρασα να σου πω.

Καλό βράδυ.
05/05 01:54  periscopio
Καταπέλτης!
Παληολαδήτης με άρωμα Κολλεγίου
05/05 01:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ευχαριστώ πολύ, σαν να υψήλωσα!

:)

Καληνύκτα.
05/05 02:19  Σάρισα
Πριν λιγες μερες θυμηθηκα γι το κοψιμο του χαρτονομισματος στη μεση, μεσα στο μυαλο μου εισαι!

Κατα τα αλλα, τα ειπες για το Σαμαρα καλυτερα απο οτι θα μπορουσα εγω να τα πω.
05/05 07:27  ΝίκοςΤ
Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια,άψογη η ανάλυση σας και η τοποθέτηση σας.
05/05 08:09  Albus Genius
Καλώς είσθε τοσούτον επικριτικός κατά του κυρίου Σαμαρα. Μανθάνει αλλά μανθάνει κακώς.Ενώ έχει ανάγκην ευβουλίας, δικαιοσύνης,μεγαλοφροσύνης χρηστότητος. Αντιμετωπίζει ο δυστυχής πυρός δίκην και δυνάμεως οξύτητα και κινδυνεύει να απομαρανθεί.Διότι ψυχής ανδρικής και δοξαστικής έργον είναι μετ΄επιμελείας πολλής να οράται τα γενόμενα και παράδειγμα παρασχείν τω λαω. Μα αυτοί ξεχάσαν το παράδειγμα και όλο στα λόγια μένουν.
05/05 09:08  Δακις
Τα κείμενα σου είναι πάντα εύστοχα, προσεγγίζουν την ουσία του θέματος, χαίρομαι να σε διαβάζω
05/05 09:13  Λουκρητια
Αφηστε τον Αντωνακη να βγει να κανει το κομματι του κι αυτος,χρυση ευκαιρια του δοθηκε,να μην την αρπαξει?Αν δεν χρειαζονταν μονο 151 "κουκια" για να εγκριθει απ'το κυνοβουλιο η συμφωνια χρηματοδοτησης,τι θα εκανε αραγε,αυτος κι ολοι οι υπ'αυτον?Θα ρουφουσε τ'αυγο του,αναμφιβολα.Τωρα μιλα εκ του ασφαλους.
05/05 09:28  Frixos
Διγλωσία ιστορική ή διγλωσία πολιτική του συγκεκριμένου πολιτικού οίκου?

"Αλλ' όχι! Το Έθνος ορθούμενον αιμοσταγές, κρεουργημένον, αλλά αδυσώπητον ενώπιον του, ζητεί παρ'αυτού και των συνεργατών του δικαιοσύνην δια την προδοσίαν και τιμωρίαν δια το έγκλημα. Και εν ονόματι του Έθνους την δικαιοσύνην ταύτην η Επανάστασις θα την αποδώση.(κατηγορητήριο της Δίκης των Εξ, αποδίδεται εις τον Γεώργιο Παπανδρέου Α')...


Απάντηση Γ. Παπανδρέου Α΄ προς Πλαστήρα άμα τη ανακοινώσει της υπογραφής της διαταγής εκτελέσεως των Εξ.
Παπανδρέου: Έρχεται απεσταλμένος εξ Αγγλίας
Πλαστήρας: Πως το ξέρεις?
Παπανδρέου: Αν έλθη?
Πλαστήρας: Έχω δώσει τον λόγο μου!
Παπανδρέου: Σκέπτεσαι την θέσιν σου, με την ζημία των Εθνικών συμφερόντων?ΔΕν σκέπτεαι ότι αυτοί καταδικάστηκαν ακριβώς διότι δεν συνεμορφώθηκαν με αναλόγους συμμαχικάς συστάσεις? Δεν λαμβάνεις υπ΄όψιν σου τους πρεσβευτάς? Δεν θα λάβεις υπ΄όψιν σου και του Βενιζέλου τα συστάσεις?

Σοβαροτάτη Σημείωσης: Εις τους κατηγορουμένους απηγορεύθη κατά ρητήν αξίωσιν του Άγγλου πρεσβευτού να επικαλεσθώσι προς εξήγησιν της πολιτικής των, ωρισμένα υψίστης σημασίας διπλωματικά έγγραφα.05/05 09:39  nhad
Άψογον, ως συνήθως.
Να σημειώσω μόνον ότι προσωπικώς με συνεκίνησεν ο επιχείλιος έρπης του ΓΑΠ. Ο μόνος πολιτικός του οποίου η στενοχωρία έγινεν εμφανής. Οι υπόλοιποι αναλίσκονται εις την εκτίμησιν της επιδράσεως των λόγων επί των ψήφων.
05/05 10:23  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα παίδες και σας ευχαριστώ. Δεν έπρεπε να εκτελεσθούν οι Εξ. Αλλά, είπαμε όταν ο "λαός" ζητά "αίμα" τα πράγματα είναι σκούρα.
05/05 12:00  cell
Δυσχερής η "ετυμολόγηση" των:
Βενιζέλος - Καραμανλής...στην Ελληνική.
Η ατάκα που αυθόρμητα ανακαλεί η μνήμη απο τον Ελ.Κινηματογράφο σχετικά με τους προαναφερθέντες:
"Στρίβειν δια του αρραβώνος"...εκλογές εν προκειμένω.
Ο Μουσταφά κατέστη...Ατατούρκ, ο προσεχώς αφικνούμενος Ταγίπ, ...;
Είθε οι τελείες να μείνουν...τελείες!

"Ηγεσίαν χρώμεθα"...ΑΠΟΛΥΤΩΣ!
Καλημέρα.


05/05 12:07  talbot
Και να φανταστείς αγαπητέ Θρασύβουλε ότι δεν ψήφισα ΝΔ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
23 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις