Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ακόμη και ο Θεός αντισταθμίζει
1520 αναγνώστες
Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2008
18:15

Και πάλιν καλη χρονιά τοις πάσι.

Η παρελθούσα εβδομάς είχε μέγα ενδιαφέρον και ουχί αμελητέον κέρδος δι' ημάς που εκρίναμε ότι τα προηγούμενα υψηλά ήσαν καλά σημεία πωλήσεων, εκτός Ελλάδος μεν δια βραχυθετήσεως, εντός Ελλάδος δε δι΄απομειώσεως θέσεων. Καίτοι ευρέθην μάλλον αρκούντως ωφελημενος οικονομικώς, μοι αφηκε και πικράν τινά επίγευσιν. Και τούτο διότι το πρώτον απεχθάνομαι την αγελαία συμπεριφορά, πολύ περισσότερον ότε στρέφεται κατά προσώπων που εκτιμώ.

Μοι έδοσε ωστόσο την ευκαιρίαν να σκεφθώ και πάλιν περί ενός θέματος που απασχολεί διεθνως εκτεταμένως πλέον την ερευνητική κοινότητα, αλλά και την εκλαϊκευμένη επιστήμη (πρβ The Wisdom of Crowds, The Folly of Crowds etc) και εμέ ιδιαιτέρως εν τω ερευνητικώ πεδίω. Το πώς δηλαδή τα πλήθη καταλαμβάνονται υπό μανίας και ζηλωτικών ιδεών και οραμάτων, και προβαίνουν εις πράξεις άτινας ουδείς λογικός άνθρωπος δυναται ερμηνεύσει εκ των υστέρων παρα μόνον ως προίόντα μανίας. Αλλά και το εισέτι πλέον ενδιαφέρον το πώς η αγελάια συμπεριφορά καθοδηγείται δι'απλών τεχνασμάτων. Το βλέπω εν Ελλάδι καθημερινώς αυτό, το βλέπω και ενταυθα.

Αυτο μοι δίδει την ευκαιρία να σας ειπώ ότι το παρόν ιστολόγιον θα το χρησιμοποιήσω κατά το 2008 κυρίως ως σημειωματάριον ιδεών παρά ως σημείον χρηματιστηριακής συζητήσεως. Μην αναμένετε λοιπόν θριαμβολογίας επί τη επαληθεύσει προβλέψεων, αλλού ταιριάζουν αυτά και ουχί ενταύθα. Τουναντίον ότε η πρόβλεψις επαληθευθεί, είναι καιρός να σκεπτόμεθα το επόμενον βήμα, είτε γίνει σε μια εβδομάδα είτε σε έναν μηνα είτε σε έναν χρόνο.

Τώρα προφανώς πλείονες οι εντός εκτεθειμένοι αγωνιούν και διερωτωνται τα δέοντα γενέσθαι. Τούτα είναι δι'εμέ από καιρού απολύτως σαφή, εξ ου και τα έπραξα και σας το είπον. Είδον σήμερον και δυο ιστολόγους ους εκτιμώ να δίδουν σαφές στιγμα, ο εις μάλιστα δια λεπτομερους περιγραφής. Αναγνώσατε, δείτε και τα ιδικά μου τα προηγούμενα εάν δε βαριέσθε, κρίνατε, σταθμισατε και αντισταθμίσατε. Εγώ, εν μετρητώ ευρισκόμενος, απλώς αναζητώ το κατάλληλον σημείον εισόδου, διότι γνωρίζω λίαν καλώς ότι αι αγοραί, ως και η Ελλάς, δεν πεθαίνουν ποτέ. Και βεβάιως έχει νομίζω ευκαιρίας έμπροσθεν. Εάν (και ότε) υποψιασθώ ότι έρχεται κυμάτιον ανόδου περί το 5%, ό,τι και να έχει, άρκτο ή ταυρον (και τη γνώμη μου την γνωρίζετε) θα σαλτάρω. Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω, αλλά γνωρίζω ότι όσο και κάτω να παει, καποτε θα στρέψει. Αλλά αυτά είναι δια το μέλλον και θα τα δουμε. Έως τότε καλά κουμάντα και παραμένω εν μετρητώ (εντός) και βραχυθεσία (short - εκτός).  Να ενθυμείσθε εν υπερβολή, ότι κερδίζει ο αντιλάμβανόμενος την υπερβολήν (και μετρητόν έχων).

Το μετρητόν χρήμα γαρ ως αξία, αντιστάθμισις της διακυμάνσεως των δια χρήματος αγοραζομένων αγαθών εστί.

Μη λησμονείτε, ουδέν καλόν αμιγές κακού και ουδέν κακόν αμιγές καλού. Καθάπερ και εν τη περιπτώσει Καλοχαιρέτου, ακόμη και ο Θεός αντισταθμίζει. Και ημείς θεοί (ή γκουρού) ουκ εσμέν.

Μελετατε προσεκτικώς και μη δράτε σπασμωδικώς, διότι ρισκάρετε τα κεφάλαια σας. Ο,τι και να γίνει, και κανείς μας δεν γνωρίζει το τι, ο πανικός ωφέλησε τους Έλληνας μόνον ότε επετιθεντο κατά των Περσων εν Μαραθώνι, δηλαδή ότε έπεσε κατά του αντιπάλου. Ποτέ άλλοτε.

 

Έτη πολλά και επί τηι λαμπρηι ημέρα και πανηγύρει τηι των Φώτων.

 

 

Σχόλια

06/01 18:26  mc
Εδώ είστε; Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, γεμάτη Υγεία και Επιτυχίες. Τώρα για κύματα δεν γνωρίζω, αλλά ο πρώτος μήνας πάντα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον!
06/01 18:41  favlos
Να προσθέσω το 'Μάζα και εξουσία' του Κανέτι.Η έννοια contrarian αποκτά νέα σημασία...
06/01 18:52  XRYSA
Καλησπερα mesie
06/01 20:22  Goldmine
Ορθώς ομιλείς και ορθότερον πράττεις!
Και τα γικά σας έτη πολλά!
06/01 22:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Χώσε (...ψηλά κι' αγνάντευε)

Ρ. ΚΙΠΛΙΝΓΚ "Το βιβλίο της ζούγκλας", αποσπάσματα από το κεφάλαιο "Το κυνήγι του Καα" :
"Οι πίθηκοι...ξυνόντουσαν και μιμούνταν τους ανθρώπους ή έτρεχαν και μάζευαν παλιά τούβλα και σοβάδες και τά κρυβαν κάπου, ξεχνώντας που, ή φώναζαν και χτυπιούνταν μεταξύ τους κάνοντας φασαρία...εξερευνούσαν όλα τα περάσματα...τα μικρά σκοτεινά δωμάτια δεν θυμόντουσαν όμως ποτέ τι είχαν δει και γυρνούσαν έτσι τυχαία... έπιναν από δεξαμενές όπου μαζευόταν νερό και δάγκωναν ο ένας τον άλλο για το ποιος θα πρωτοβγεί. Έπειτα μαζέυονταν όλοι μαζί και φώναζαν : Δεν υπάρχει κανένας μέσα στη ζούγκλα που νά'ναι τόσο σοφός, τόσο καλός, τόσο έξυπνος, τόσο δυνατός και τόσο γλυκός όσο οι Μποντάρ-Λονγκ !"
Ο γράφων... έδωσε τον πρώτο προσκοπικό του όρκο - ως λυκόπουλο - εξαετής. Διδάχθηκε δε να περιφρονεί τη φυλή των πιθήκων Μποντάρ-Λόνγκ...
(απόσπασμα από το άρθρο του Ερμή Αγοραίου 31/10/1999)
06/01 22:48  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλήν εσπέραν άρχοντες. Αρτι αφιχθείς εξ εορτασμού Θεοφάνους, είδον τα καλούδια σας. Το πρώτον έρχομαι να σας ευχαριστήσω όλους επί τη παρουσία σας. Ευχαριστώ και θα σπεύσω να μελετήσω τα προτεινόμενα - φαυλε. hΈρμες, αυτό το "χώσε ψηλά κι αγνάντευε", πώς μοι εξέφυγε? Αριστούργημα...

Χαιρετώ σας όλους, το μεν πνεύμα προθυμον η δε σαρξ ασθενής και υποτροπιάσασα και κατευθυνομαι προς την κλίνην μου. Καλο σας βράδυ.
06/01 23:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Στον τίτλο του άρθρου αρκούσε η - ευφυής - αλλαγή μόνο ενός γράμματος από τη γνωστή "λαϊκή" ρήση...
Η τιμή του Γ.Δ. ..."Τότε", ήταν εις τα σημερινά επίπεδα !
Όμως οι επίμέρους τιμές "τότε" και "τώρα"..., ίνα μην αναφερθώ εις τας "ταπετσαρίας"...
Εις το ίδιο άρθρο η πρόταση δι' όσους αμετανόητοους ήθελαν "ντε και καλά" διακράτηση μετοχών και ουχί ρευστότητος ήταν (τουλάχιστον) η αναδιαρθρωση του χαρτοφυλακίου τους σε "υπαρκτές" εταιρίες... Υπολογίζοντας "με το μάτι" μαζί με τα μερίσματα κλπ. μάλλον "πάνω" θα ήταν "τώρα"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
48 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις