Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Tο αραβικόν γράμμα haa (Haroun al-Rashid )
1453 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008
02:17

 Μέρος Ι.  Μικρά Νυκτερινή Ιστορία

Τα παιγνίδια της Ιστορίας, αλλά και του μυαλού, έχουν δια κάποιους ενδιαφέρον. Καθώς χάζευα κάτι αλγορίθμους, το μυαλό μου έτρεξε εις τον άνθρωπον που τους έδωσε το όνομα τους τον Al-Kwarizmi, ( الخوارزميّ ) τον μεγάλο αυτό πρωτότυπο διανοητή, αλλά και κομβικό σημείον διαδόσεως της Ελληνικής γνώσεως προς Δυσμάς. Με καταγωγή εκ των "άστρων λατρευόντων", ηργάσθη εν τω "Οίκω της Σοφίας" (بيت الحكمة )της Βαγδάτης των Αββασιδών. Μεγαλύτερος γόνος της δυναστείας ήτο ο χαλίφης Haroun al-Rashid ( هارون الرشيد ) μέγας προστάτης των τεχνών και των επιστημών. Δεν είναι περίεργον ότι τέτοιος φιλομουσος ηγέτης ετιμηθη ως πρωταγωνιστής ενός αθανάτου λογοτεχνικού έργου, των "1000 και 1 νυκτών". Και εγένετο έτσι ο ευεργέτης των γραμμάτων αθάνατος. Το έργο έιναι γνωστότερο με τον ελληνικό τίτλο "Τα παραμύθια της Χαλιμας".


Τα αραβικά, έχουν 3 διαφορετικά "χι". Ένα που αντιστοιχεί στη δική μας "δασεία" (αγγλικό h), ένα για το δικό μας "χι" και ένα αγριο λαρυγγικό "κχ". Να μη μακρηγορώ, το πρώτο, που είναι και το πρώτο γράμμα του ονοματος του χαλίφη (διαβάζεται εκ δεξιών προς τα αριστερά στα αραβικά), έχει πολλές γραφές αναλόγως που ευρίσκεται στη λέξη. Στην αρχή γραφεται κάπωςσαν 9, όπως παραπάνω. Το ενδιαφέρον έιναι στη μέση. Εκέι γραφεται είτε σαν 8 με τον κάλαμο στρέφοντας εν κύκλω πάνω και κάτω του ορίζοντος γραφής πριν συνεχίσει στο επόμενο γράμμα, όπως στη λέξη Ισφαχαν, اصفهان είτε σαν λατινικό V. Αυτό έιναι και το λεγομενο "κεραυνός". Χάζευα τους αλγορίθμους, σκεφτόμουν την χαλίφη και τη Χαλιμά και το αραβικόν γράμμα haa.

Με μυστηρίους τρόπους επεβίωσε η κληρονομία των Ελλήνων, ότε οι απόγονοι την περιφρονούσαν. Και δικαίως τιμωμεν κατ'ονομα ενθυμουμενοι και κατά τη γλώσσα, τους την κιβωτό φέροντας εις τα βάθη του χρόνου. Κι ας μη γνωρίζουν οι πολλοί τους πραγματικούς λόγους της ενθυμήσεως. Αρκει που τους αρέσουν τα παραμύθια της Χαλιμάς. Έτσι και χωρίς να το γνωρίζουν, μυστηριωδώς δεν πεθαίνει και το όνομα του χαλιφη Haroun al-Rashid, ελληνιστί του Ααρών του Δικαίου, προστάτου των επιστημών και εμμέσως, κατά τα περίεργα παιγνια της μοίρας, ευεργέτου του εφευρέτου των αλγορίθμων και της άλγεβρας.Μέρος ΙΙ. Χάος και ΧΑΑ

Η πρασίνη ημέρα που αναμέναμε να σπασει την συνέχεια των ερυθρών, η χελιδών , ήλθε, το έαρ αμφιβάλλω ακόμη. Το τι γίνεται το αντιλαμβάνεσθε, ευρισκομεθα εν αραβικώ "χι"-κεραυνός ή εις το αριστερό σκέλος του V. Αναμένω που θα φθάσει με υπομονή και μετρω ημέρας έως την 13η. Αλλά, κατα μιαν διαφορετικήν τοπολογίαν, αόρατον εις τους πολλους, αι τιμαί γραφουν ένα άλλο σχήμα αραβικού χι, ένα 8. Κι επειδή ό,τι γραφει, ξαναγράφει (εκτος έαν το μαγαζί κλέισει), τας τιμας που τώρα βλέπουμε απο κάτω, μπορούμε να ειμεθα σίγουροι ότι θα τις ειδούμε και απο πάνω. Και εδώ και εν ΗΠΑ.

Στη δική μας γλώσσα το Χ είναι το πρωτο γράμμα του ΧΑΑ, του Χαους και του χασματος. Αρκετά μοδέλλα προέβλεψαν χάος και παράγουν σενάρια δια περαιτέρω κύματα και ταυροκαθάψια, αλλά ημείς γνωρίζουμε ότι αι αγοραί δεν πεθαίνουν ποτέ. Το χάος θα δώσει αργά ή γρήγορα τη θέσιν του εις την τάξιν. Όπως ο πόντος σημαινε γέφυρα, πριν σημανει θάλασσα, ούτω πώς θα κάνουμε τα χάσματα άγκυρες και βράχους αναφοράς των μελλοντικών μας κινήσεων.

'Οπως η διάσπασις του υψηλού του 1999 έδωσε σήμα πωλήσεων εις πλείστους διαχειριστάς του εξωτερικού καθ'α ειδωμεν τον Οκτωβριο εις το διάγραμμα υπο του mc, εκ των ολίγων που γνωρίζω αναμένω να ειδώ πώς θα αντιδράσουν οι πλέον συντηρητικοί ξένοι (κάποιοι λογικώς υπάρχουν ακόμη) εις την διάσπασιν του χαμηλού κλεισίματος του Αυγουστου που μολις απετράπη προχθές. Να δούμε τι θα γίνει ότε (εάν) συμβεί.

Παρατηρούμε, κανουμε υπομονή, ετοιμαζομεθα δια το ρεσαλτο, όποτε αποφασίσει να στρέψει. Δε σας λέγω τίποτε νέο όταν διαπιστώνω ότι έχει μεγάλη τρικυμία και ευτυχώς ειμεθα αγκυροβολημένοι εν τω ασφαλεί λιμένει του μετρητού. Αλλά δε θα διαρκέσει επ'άπειρον.

Μέρος ΙΙΙ. Περί του αθανάτου

Με πολλούς και ποικίλους τρόπους επεβίωσε η κληρονομία των Ελλήνων ότε υπό διωγμον ή εν περιφρονήσει, ως σήμερον.  Αλλά, μερικά πράγματα και μερικά συστήματα δεν πεθαίνουν ποτέ, όσο η ζωή συνεχίζεται. Η Ελλάς και αι αγοραί, ειναι δυο παραδείγματα.

 

Υμέτερος, ο πτωχός και μονος, θαυμαστής των αλγορίθμων και της πρωτοτύπου Χαλιμάς, αγελαδόπαις,

Θρασύβουλος

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

18/01 09:55  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Επειδή η τύχη παιζει περίεργα παιγνια, ο Al-Kwarizmi έιναι γνωστός και με το επώνυμο αλ-Κουτρουββαλή (القطربّليّ) εκ της πολίχνης Qutrubball, πλησίον της Βαγδάτης. Δεν έχει ενδιαφέρον?
Συμπληρώνω το πλήρες όνομα: Muhammad ibn Musa al-Khwārizmī al-Majousi al-Kutrubali (Arabic: محمد بن موسى الخوارزميّ المجوسيّ القطربّليّ).
18/01 10:12  favlos
Θρασσ μου πήρε κοντά μισή ώρα αλλά ξεκίνησε ωραία η μέρα μου.Καλημέρα :)
18/01 10:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα φαυλε. Ναι με παιδεψε κι εμένα. Απο αυριο απλούστερα!
18/01 14:21  Goldmine
Συνθετική και γενεσιουργός η σκέψη σας πρωτοτυπεί σε γνώσεις και αγάπη για τον ελληνισμό.
Επιμένετε χρηματιστηριακά και ελληνκά!5*
19/01 00:12  Beekeeper
5* όχι επειδή συμφωνώ απολύτως αλλά δια ταύτην αυτήν την προσέγγισην.
Χρόνια Πολλά εις άπαντας τους αθανάτους.
19/01 00:18  Beekeeper
Οι αθάνατοι και ο Βάκχος ας με συγχωρήσουν για τα εκ παραδρομής ορθογραφικά μου.
19/01 02:16  ΙΟΝΑΣ1
Εισαι ωραιος ρε μεγαλε θελω και αλλα παραμυθια της χαλιμας με φακιριδες μαγισες και μονομαχους
19/01 15:24  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Σας ευχαριστώ φίλοι μου δια την παρουσίαν. Λοιπόν το γράμμα ονομάζεται κατα βάσιν haa, το πήγαινα εις λογοπαίγνιον, αλλά διερωτώμην έαν ήτο κανείς εξ υμών αραβομαθής και θα το ενετόπιζε. Τέλος πάντων, αυτών μη ευρισκομένων, το διορθώνω μόνος. Προσθέτω και το όνομα του "Οίκου της Σοφίας" (بيت الحكمة , Beyt al-Hikma)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις