Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Πόσον ακόμη?
1129 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008
16:23

Το ότι ο Αριστοτέλης μ'ενδιαφέρει, φαντάζομαι το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε έιναι ότι η συμπαθεια μου δια την πιθανοκρατική, κβαντική Σχολή της Φυσικής δεν πηγάζει μονον εκ της ιδεολογικής συναφείας, αλλά επειδή έχουσιν κρατήσει μια κρίσιμον λέξιν: quantum? Αυτό βεβάιως είναι το δικό μας (των προγόνων δια να είμαι ακριβής, διασωθέισα λατινιστί μέσω της μεσαιωνικής σχολαστικής επαναστάσεως του Αλβέρτου και του Θωμά του Ακυινάτου) "ποσαχώς", μια έννοια που απασχολεί πλειστάκις (μαζί με το πολλαχώς) τον σταγειρίτη ιδία εις τα "Φυσικά" και τα "Μετά τα Φυσικά".

 

Αυτό βεβάιως είναι πρώτης γραμμής ερώτησις ιδία δια τους εμπορευάμενους: πόσο και με πόσο? Και επί πόσον θα κρατήσει η κρίσις, βεβαίως. Τώρα βεβαίως, πολλοί νομίζουμε ότι θα τη γλιτωσουμε φθηνά, ανώ άλλοι, όπως πάντοτε εν Αρκτοις, βλέπουν τον Αρμαγεδδώνα. Έλαβον την παρελθούσα εβδομάδα δι'ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ενημέρωσιν του John Mauldin ήτις ήτο λίαν ενδιαφέρουσα. Και τούτο διότι εσχολίαζε το μέγεθος της προηγουμένης υφέσεως του 2001. Δε θα μακρηγορήσω, θα σας πω απλώς κάτι που δυνατόν πλείστοι Έλληνες να μην αντιλαμβάνονται, καθότι δεν έχουν ζήσει εν αλλοδαπήι. Οι Αγγλοσάξωνες λοιπόν χρησιμοποιησαν τας οικίας τους ως ΑΤΜ. Δάνεια με ενέχυρο την οικία. Και εάν  η οικία κοστίζει σήμερον 100 και αύριο 150, λαμβανετε ακόμη 50 αύριον με συμπληρωματικόν δάνειον. Είναι πολύ κοινό εν αλλοδαπήι. Επήραν λοιπόν άφθονο χρήμα κι έτσι η ύφεσις ήτο λίαν απαλή.

 

 

 

Τι βλέπωμεν εδώ? Εάν δεν είχαν την ευκαιρία να τραβουν χρήμα (πολύ χρήμα) εκ των ταχέως ανερχομένων οικιών τους οι Αμερικανοί το 2001 και 2002 θα ήσαν έτη βαθέιας υφέσεως και ουχί μονον ολίγων μηνών. Αι κυαναί στήλαι δεικνυουν την άνοδον του ΑΕΠ μετά των δανείων με ένέχυρο οικίας ενώ οι ερυθράι ότε αυτά τα χρήματα αφαιρεθούν. Δείτε και πόσο τεραστία είανι η διαφορά τα επόμενα έτη: πολύ χρήμα εκ των ακινήτων που το νύν δεν υπάρχει και δε μπορεί να αντικατασταθεί υπό των "πακέτων" βοηθείας. Τώρα τί λετε να γίνει στα νοικοκυρια που αι τιμάι πίπτουν και κανείς δε δανείζει με βάσιν ακίνητα? Ίσως αντιλαμβάνεσθε δια΄τι ημείς οι εν μετρητώι παραμένουμε ακόμη εκεί.

Η πραγματική ανάπτυξις (πέραν των δανεικών κεφαλάιων εκ των ακινήτων) μετά το 2002 ήτο αναιμική και αι υπερβολαί λόγω του μετρητού (δανεικού) κεφαλαίου εκ των ακινήτων θα πληρωθούν αργά ή γρήγορα.

Επείδη οι άνθρωποι είμεθα ζώα της συνηθείας, τα λέγω αυτά ινα επιστήσω την προσοχήν ότι τα πράγματα εμπροσθεν ίσως να μην είναι όσο απλά όσο μερικοί εικάζουν ή έχουν συνηθίσει. Αλλά όπως και να έχει δια τούτον έιμαι βέβαιος: αι αγοραί δεν αποθνήσκουν ποτέ και ευκαιρίαι κέρδους και ανωφέρειαι υπάρχουν ακόμη και εντός μελάινης και μεγάλης Αρκτου - εάν ποτέ έλθει, ακόμη τα πάντα ρεί, ως προς το μέγεθος εννοώ.  Αρκεί να υπάρχει πνευμα εμπορικόν και καλά κουμάντα. Εδώ είμεθα να τα λέμε.

Και ειπών περί εμπορικού πνεύματος, ενεθυμήθην τον αγαπητόν Σπαρτη (εχάσατε σήμερον εν τηι εκλογήι, αλλά εγώ προετιμούσα τον Θηβών Ιερώνυμο, ούτως ή άλλως) και την γοτθοφιλίαν του. Εγώ πάλι επιμενω εις την μεγίστην σημασίαν της ιδεολογίας μάλλον και της παιδείας παρά της κατάγωγής και προς τούτο θα ανασύρω τας προσωπικάς μου εμπειρίας εν Γερμανια, τόσον την Δυτικήν όσον και την Ανατολικήν. Ίδιος λαός, ίδιο "αίμα" (δια τους αιμοβόρους), ίδιο "DNA" (δια τους εκσυγχρονισμένους), αλλά δυο διαφορετικοί κόσμοι. Εργατικοί και πειθαρχημένοι οι μέν, άεργοι, βαριεστημένοι, αερολόγοι κατά των "κακών καπιταλιστών" και εξαρτωμενοι εκ του κράτους - όχι όλοι αλλά εις ανησυχητικόν βαθμόν- οι δε, όπως δηλαδή και οι neo-Έλληνες.

Θα τα πω και αναλυτικότερον, αλλά ένα πράγμα έκαμε τη διαφορά εάν με ερωτάτε και εις ημάς και εις αυτούς: η λαϊκιστική ιδεολογία της ήσσονος προσπαθείας που εκυριαρχησε παρ'ημίν, αν όχι δια των όπλων, δια της ιδεολογικής πλύσεως εγκεφάλου και ελέγχου της Παιδείας. Εάν θέλει ο Σπάρτης καλόν είναι να συζητήσει διατί οι "ανώτεροι και Αρειοι"  που τους λέγει Γερμανοί της Ανατολής εγινηκαν χειρότεροι από τους "κατώτερους"  Ελληνας. Θα το ξανασυζητήσωμεν αυτό παντως, έχει άλλωστε ενδιαφέρον τεμάχιον και ο Μαυρίδης που άπτεται του θέματος σήμερον. Καιρός να αρχίσωμεν να αποκαλούμεν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και να στρέφουμε και τον δάκτυλον κατά αυτών που διηφθειραν τον τόπο και το γένος (ναι και το "λαό").

 

Ως προς τα Χρηματιστηριακά, καλά κουμάντα και έχει ευκαιρίας έμπροσθεν.

 

Υμέτερος, ο πτωχός και μόνος αγελαδόπαις,

Θρασυβουλος

 

 

ΥΓ Επίσης είδον με ιδιαιτέρα χαρά νέο αγγλόφωνον ιστοτοπον του οικοδεσπότου, τον οποίον και καλώσορίζω. Πάντα επιτυχίες παιδες!

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

07/02 16:50  ΟΡΦΕΑΣ
Καλησπερα
07/02 16:58  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλησπέρα σας. Ωραίον όνομα!
07/02 17:02  kossax
Παρατηρω οτι γραφετε τις μερες που κλεινουμε ( με τον ενα η τον άλλο τροπο) πρασσινοι...
Χμ...Θα το εχω στα υπ'οψην μου :-)
Καλο απογευμα...
07/02 17:05  lemon.
Πριν 20 χρόνια πέρασα την κβαντομηχανική ΙΙ (με 8 και χωρίς σκονάκια, δεν ήμουν και καλός φοιτητής!)... από τότε δεν έριξα τα μάτια μου ούτε μια φορά σε κάτι σχετικό... μετά από τόσα χρόνια σήμερα παρασύρθηκα και διάβασα αρκετά από αυτά τα τόοοσο ενδιαφέροντα!
Καλησπέρα σας!
07/02 17:19  geokalp
αρχίζει να γίνεται κοινός τόπος όλων (sic!) ότι δεν έχουμε να κάνουμε με mild recession (=2 τρίμηνα)
αυτό που λέω εγώ είναι ότι εάν παγιωθεί η άποψη περί ύφεσης στον κόσμο θα δυσκολέψει περισσότερο η έξοδος...
κάτι σαν φαυλος κύκλος μου σχηματίζεται αλλά έχει κι άλλες παραλλαγές
07/02 17:46  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Θα ειδούμε φίλε γεωκαλπ. Αναμονή και υπομονή, υπάρχουν πολλά σενάρια, αλλά εμέ μου χτυπουν και κάτι καμπανακια δι'οξείαν διόρθωσιν με ικανήν (τουτέστιν ουχί αμελητέα) πιθανότητα. Λέμον, αλήθεια, δεν έιναι ενδιαφεροντα? 8 στην κβαντομηχανικήν, δεν είναι και ολίγον...

Κοσσαξ, εις το φόρουμ πράγματι, ότε εκτιμώ όιτ δε θα πάει άσχημα, το πιάσατε. Εδώ δεν έχω συγχρονισμό, είναι άλλωστε ιδιωτικός χώρος. Απλώς ότε ευρίσκομαι εν Αθήναις και υγιής.
07/02 18:02  geokalp
το λεγόμενο crash;
07/02 18:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
γενικώς, με ενδιαφέρουν κινήσεις εις την περιοχήν του 3% και υπέρ. Τώρα οι όροι είναι και σχετικοί ξέρετε. Πάντως αυτό αι ΗΠΑ δεν το έχουν ικανοποιητικώς δώσει ακόμη. Όλο κάτι κάνουν και τιςστρέφουν εκ του χείλους του κρημνού. Αλλά από την άλλη βλέπωε ότι τα όπλα τους τελειώνουν.

Σημειώνω βεβάιως ότι εν μετρητώι ών, προσπαθώ να μη βάζω εις την εξίζωσιν κατα το δυνατόν την αναποφευκτο δική μου προκατάληψιν- όπως γνωρίζετε αγορασμένοι είμεθα άπαντες ταύροι, πωλημε΄νοι, αρκτοι.
07/02 18:09  Manta ray
Καλησπέρα σας και από εμένα, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και το διάγραμμα. Επειδή όμως έχουμε και ιδιαιτερότητες ως χώρα, ήθελα να ρωτήσω αν βλέπετε κι εσείς ότι στο ΧΑΑ προεξοφλούνται τελευταίως (εννοώ πριν τις γιορτές) πιθανότητες πολιτικής κρίσης ή και εισόδου σε περίοδο ακυβερνησίας, ή μόνο εγώ το βλέπω που είμαι και ευεπίφορος στις θεωρίες συνωμοσίας;
07/02 18:20  lemon.
Αγαπητέ όχι μόνο ενδιαφέροντα αλλά και απαραίτητα για όλους μας... όχι τίποτα άλλο, να ξεφύγουμε λίγο από τους νόμους της "Νευτώνιας μηχανικής μας"!
07/02 18:29  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μαντα Ραυ, δε νομίζω ότι σενάρια αποσταθεροποιήσεως έχουν πλήρως προεξοφληθει, τουναντιον πολλά κρατικόχαρτα που παρακολουθώ ως γνωρίζετε, πάνε μια χαρά.
Εάν έχωμεν ασταθειαν δε νομίζω να κρατήσουν.

Λέμον, αμήν λέγω εις αυτό και αλίμονο εις όσους παραμένουν εις τα σνάρια γραμμικής πραγματικότητος, αντιλαμβάνεσθε.
07/02 18:49  lemon.
Διακαής πόθος οι "εξωτικές" καταστάσεις σε "εξωτικά νησιά"!
07/02 19:11  nhad
Καλησπέρα,
Καταπληκτικό και το σημερινό σας άρθρο. Κατ'αρχάς μας εδώσατε και στοιχειοθετήσατε μια άποψη, διαφορετική από τα αναμασήματα που μας σερβίρουν οι δημοσιογράφοι της συμφοράς που παριστάνουν τους επαίοντες περί των χρηματιστηρίων. Δεύτερον, μας θυμίσατε την αγάπη των παιδικών μας χρόνων προς την κβαντομηχανική. Τρίτον, αναφερθήκατε στο κοινό κακό των νεοελλήνων και των τέως Ανατολικογερμανών, δηλαδή τη προσδοκία ότι το κράτος θα προσπαθήσει να τους βολέψει όσο αυτοί αδρανούν. Άψογος!
07/02 19:25  Εμπεδοκλής
Εξαιρετικό, σοφό και γεμάτο περιεχόμενο το άρθρο σας. Και με αρκετές προεκτάσεις..
07/02 19:32  mc
Το γράφημα λέει πολλά και καθαρά.
Τώρα σχετικά με την κβαντική θεώρηση, την βρίσκω αιτιοκρατική στο βάααθος, αρκεί... ένας 'γερός' επαναπροσδιορισμός της πιθανότητας και της πηγής της :):)
07/02 19:58  zaftheo
Πολύ ενδιαφέρουσα θεώρηση αγαπητέ thrass. 5*.

Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2001 η ύφεση οφειλόταν σε άλλους παράγηοντες από τις οικίες ένώ τώρα οφείλεται στις οικίες με τους υπόλοιπους παράγοντες σχετικά υγιείς, όπερ σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί τείνει περισσότερο στο κόκκινο πλαίσιο του 2006 (ανάπτυξη χωρίς την επίδραση της αγοράς οικιών) και όχι στο 2001. (Ελπίζω να έγινα κατανοητός.)
07/02 20:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
nhad, θέσατε νομίζω το δάκτυλον επί του τύπου των ήλων. mc, δεν αναβάζετε κανέν κειμενάκι που μας έχετε εγκαταλείψει? Ζαφ, ασφαλώς, κάθε ύφεσις έχει διαφορετικα΄ς "αιτίας", αν κι εγώ νομίζω ότι είναι απλώς εξυγιαντικαι του συστήματος κινήσεις, κάτι σαν τον ιδικόν μας υπνον. Εμπεδόκλες, με κολακεύεται - και δεν το πολύαξίζω!
07/02 21:40  pol
Δεχτείτε και την δική μου καλησπέρα. Τα μηνύματα ,κύριε Θρασύβουλε ,είναι ξεκάθαρα .<<Έλλειψη χρήματος στάση εμπορίου>>.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις