Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Έπεα πτερόεντα: Dow 36000, ΓεΔείς εις τον Θεόν
2086 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008
15:45

 

Γειά σας παίδες καλοπαίδες. Λοιπόν, ακούω και σήμερον, ως και καθ'εκάστην ότε ασχολούμαι με τα των αγορών πoλλά και διάφορα περι της πορείας των αγορών. Εγώ λοιπόν καμάρια μου, την άποψιν μου την έχω παλαιώθεν εκφράσει και αυτή τη στιγμή, ευρίσκομαι εις το "πάντα ρεί" με το καθοδικόν σενάριον να υπερτερεί ως μεσοπρόθεσμος πιθανότης της κινήσεως εις εύρος, που υπερτερεί με τη σειράν της της ανόδου. Αλλά δεν δύναμαι να γνωρίζω και όλα αυτά εις το πιθανοκρατικόν σύμπαν εις το οποίον έχω μάθει να ζώ απλώς εχουν τη σημασία τους εις τα περί του πρακτέου. Πολύ απλώς ταύτα έχων υπ'όψιν λοιπόν, αναμένω να αποφασίσει το τέρας προς τα που θα κατευθυνθεί ελπίζων να κάμω άλμα και να κατσικωθώ επί του αυχένος του.

 

Ειδον καταπληκτικόν τι τεμάχιον υπό του geokalp, το οποίον νομίζω φωτίζει διαφορετικά και παλαιότερα ιδικά μου και δικαιώνει, τροπον τινά, τη διαπίστωσιν ότι απότομαι πτώσεις επιτοκίων αποτελούν μεσοπροθέσμως δέικτας βραχυθεσίας (τουτέστιν πωλήσεων).Τώρα κατά τα άλλα, εαν μια αγορά έχει αρκετό βάθος και οι εμπλεκόμενοι ικανή κρίσιμον μάζα, αναμφιβόλως θα υπάρχουν μανιασμένοι Ταυροι και πεισματάρες Αρκτοι. Κατ' αυτήν την έννοιαν λυπουμαι βαθέως δια την απώλεια του Λακεδαίμονος, διότι ωμίλει ως Άρκτος την γλωσσαν που ομιλούν πολλοί μανιασμένοι Ταυροι (και οι κεχαριτωμένοι ψιττακοί) και ούτω πώς το μηνυμά του εγένετο αντιληπτόν (ασφαλώς διαφωνώ απολύτως, ως θύμα παλαιότερον υπό "Ταύρων", με τας χυδαίας προσωπικάς επιθέσεις). Ελπίζω να μας ξανατιμήσει δια κειμένου -μετά κοσμίου περιεχομένου και ανευ προσωπικών αιχμών ωστόσο. Διότι στεναχώρησε και ακρετόν αθώον κόσμο, δυστυχώς.

Τώρα εγώ ως ναυτιλόμενος κύματι θαλάσσης των Χρηματιστηρίων, πάντοτε αναζητώ γνώμας ίνα σταθμίσω και να μορφώσω γνώμην. Λοιπόν πώς σας φαινεται το παραπάνω βιβλίο? Dow 36000? Τριπλασιασμός εκ των σημερινών επιπέδων? Καλόν, ε? Τώρα ΠώΣ θα σας φαινόταν αν δούμε ΠόΤΕ εξεδόθη?

 

Ναι, ήτο 1η Οκτωβριου του 1999, ολίγον προ της προηγουμένης Αρκτου με τον ΓεΔεί τότε εις τας 5.632,27 μονάδας αμα τωι κλεισίματι.  Προς τούτο λοιπόν, όλας τας γνώμας ακούμε, αλλά ουδεμία πιστευωμεν ανευ μελέτης και αναλύσεως. Και όπως πάντοτε, μην ακούτε τον κάθε Καλοχαιρέτα.

Υμέτερος, ο πτωχός και μόνος αγελαδόπαις,

Θρασύβουλος 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

13/02 16:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Οπότε προσοχή ότε ακουτε για 10πλασιασμούς εις το προσεχές μέλλον!
13/02 16:46  mc
Λίγους μήνες πριν, είχε εμφανιστεί ένα μοντέλο αποτίμησης στο internet που 'έβλεπε' τον Indu πολύ σύντομο στις 18,500 - εντός ολίγου. Δε θυμάμαι το link,ούτε και την συντακτική του ομάδα, αλλά δε μπορείτε να με κατηγορήσετε γι'αυτό, ελπίζω. Αναφορικά με το εξώφυλλο του βιβλίου που παρουσιάσατε, μία μόνο παρατήρηση: τα χρώματα του είναι κάπως ξεφτισμένα.
13/02 16:47  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
To ξεφτισμα είναι εκ του ότι ευρεθη υπο το φώς του ηλίου και δεν ανθεξε! ; )
Ε, ναι κατά καιρούς τα έχωμεν και αυτά. Το πλέιον πρόσφατο εδώ:
http://biz.yahoo.com/ms/080212/228434.html?.v=1
13/02 16:50  geokalp
θα διάβασες φαντάζομαι ότι το τωρινό αντίστοιχο φρούτο θέτει μόλις τα μισά στα επόμενα τρία χρόνια, ήτοι 18,000 για τον DJIA
(δεν ξέρω εάν έχει σχέση με την είσοδο τη Chevron στο δείκτη!)

επίσης, στα blogs-στο forum δε θυμάμαι καλά, είδα και αντίστοιχα νούμερα για τον εγχώριο δείκτη (κι όχι "θεϊκά" που λες εσύ)

τέλος, η σύγκριση '99-'08 γέρνει αναπόφευκτα στη φρενίτιδα της προ δεκαετίας εποχή, τότε υπήρχε φαντασία!
13/02 16:53  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Η πλάκα έιναι geokalp, ότι με τόσες καλές εταιρείες (κοινής ωφελειας) που έχουν στο μεταξύ εισέλθει εν τηι αγορά, δε θα το εύρισκα καθόλου περίεργο να πάμε πολύ ψηλά τα επόμενα έτη. Αυτό που αμφισβητώ είναι η υπεραισιόδοξη ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ταυροφροσύνη που μου κάνει ολίγον εις ψιττακισμόν, για να είμαι ειλικρινής.
13/02 16:56  geokalp
στο ίδιο επίπεδο κινούμαστε

αυτό νομίζω θα πρέπει να είναι το μέλημα τώρα:
να ξαναμετρηθούν μεγέθη
13/02 17:01  jgeorgiou
Ατιμη η αγορά! Νομιζω ότι δεν την έχουν μετρήσει ακομη. Εχω διαβάσει ότι αρχές Μαρτη θα γνωρίζουν προς τα που παει το τρίμηνο ελεγχοντας της πωλησεις μερικών επιχειρήσεων "κλειδιων". Οποτε το σενάριο λέει ότι σε 1 μήνα θα ανεβαίνουμε διακριτικά ή θα εχουμε καταιγίδα με αποκορυφωμα τα αποτελεσματα Α'τριμ
13/02 17:07  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τι να σας ειπώ ωρέ παίδες? Καθομαι επι του φ΄ρακτου που λεν και οι Αγγλοσάξωνες, τα στιβάνια μου στεγνωμενα εκ της αρμύρας της θαλάσσης και αναμένω καλους αέρηδες ινα ξανακουρσέψω. Ιωάννη, ο χρονισμός έιναι καλός, κι εγώ κάπου εκεί τα αναμένω εξ αυτού του σημείου παρατηρήσεως.
13/02 17:50  larryman
Οι αγορες απο ψηλα πεφτουν πανευκολα. Για να ανεβουν ομως χρειαζονται ρευστο, πολυ ρευστο... και γω ρευστο δεν βλεπω στον οριζοντα...! Ευκολα λεμε τα νουμερα στο χαρτι και καποιοι βγαζουν λεφτα απο το παραμυθι του ονειρου πουλωντας βιβλια. Ας ειμαστε συγκρατημενοι.
13/02 18:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ρευστοτης, ρευστοτης! Ακριβώς το προβήμα μας αυτή την περίοδον. Υπαρχει βνεβαίως, αλλά ουχί εντάυθα...
13/02 20:59  nhad
Θα μου επιτρέψετε αγαπητέ Θρας μια μακροσκελή τοποθέτηση. Κάθε ιστορική στιγμή είναι προφανώς μοναδική, αλλά κατά τη γνώμη μου η σημερινή είναι εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη, και δε θα πρέπει να συγκρίνεται με προηγούμενες παρά μόνο για να επιδείξει την αντίθεση με αυτές. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο κίτρινος γίγας, στου οποίου την πιθανή αφύπνιση αναφέρονταν αρκετά συχνά οι παλαιότεροι αλλά αντιμετώπιζαν ως γεγονός που μόνο στο απώτατο μέλλον θα μπορούσε να επέλθει, επί τέλους ξύπνησε. Και μαζί με αυτόν ξυπνά και μέγιστο μέρος της Ασίας. Η ανάπτυξη της παραγωγικής μηχανής έχει αποκτήσει φρενιτιώδεις ρυθμούς και είναι πλέον ανατροφοδοτούμενη από την παράλληλη ανάπτυξη της κατανάλωσης. Βλέπετε, παρά τα όσα οι διάφοροι εθελοτυφλούντες αριστεροί (μέχρι προσφάτως θαυμαστές του Μάο ή και του Εμβέρ Χότζα) νομίζουν, το βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών αυξάνεται ραγδαία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, αποκτούν τα πρώτα αυτοκινούμενα οχήματά τους (συνήθως κινέζικα σκουτεράκια), οικακό εξοπλισμό που ήταν αδιανόητος, ένδυση που την αγοράζουν και δεν τη φτιάχνουν εκ του προχείρου κλπ. Βεβαίως και σε περίπτωση υφέσεως στη Δύση θα υπάρξει κάποια επιρροή στην Ασία, αλλά κατά τη γνώμη μου η καταναλωτική βάση ελάχιστα θα αλλάξει.
Η αλλαγή αυτή έχει σοβαρές συνέπειες. Η βιομηχανική παραγωγή κατά το μέγιστο μέρος της μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή. Η παραγωγή που απαιτεί γνώση και όχι μόνο εργάτες και μηχανήματα, επίσης μεταφέρεται, αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή λογισμικού έχει μετατοπιστεί στην Ινδία. Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι η τρομερή προσπάθεια που γίνεται από χώρες όπως η Κίνα, η Ταιβάν, το Βιετνάμ κλπ να προσελκύσουν και την επιστημονική γνώση. Τα χρήματα που δίνουν στη διοργάνωση συνεδρίων, πρόσκληση επιστημόνων, στα Πανεπιστήμιά τους κλπ είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που διατίθενται από δυτικές χώρες. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο επιστη
13/02 21:00  nhad
Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο επιστημονικό πεδίο: βλέπε αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ σχετικά με τις δεξιότητες των μαθητών στα μαθηματικά και στη φυσική όπου πρωτεύουν αυτές οι χώρες, όταν εμείς πρωτεύουμε στις καταλήψεις.
Για να έρθουμε τώρα σε πιο μετρήσιμα πράγματα: Τεράστια ποσά χρημάτων μετατοπίζονται από τις Δυτικές οικονομίες προς την Ασία. Το πλεόνασμα της τράπεζας της Κίνας ήταν τον Οκτώβριο 1 τρις δολλάρια, και αυξανόταν κατά 18 δις το μήνα. Αυτά τα ποσά δεν είναι δυνατόν παρά να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες από τις οποίες φεύγουν. Το πώς θα γίνει αυτό δεν είναι ακριβώς γνωστό, αλλά θα γίνει. Πχ η κρίση των subprime δείχνει ότι το βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ διατηρήθηκε τεχνητά πολύ πιο ψηλά από εκεί που θα έπρεπε να είναι. Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και σε άλλες οικονομίες της Ευρώπης με την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Είναι μια κρίση που πολλοί την έβλεπαν, ήταν λογικό να ξεσπάσει, μόλις έχει αρχίσει να ξεσπάει τώρα. Οι διάφοροι οικονομολόγοι εφεύρισκαν νέες θεωρίες για να δικαιολογήσουν πώς οικονομίες που δεν παράγουν τίποτε πια (βλέπε Ελληνική) δε φαινόντουσαν να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα: ότι η παραγωγή αγαθών ήταν ντεμοντέ, σήμερα το παν είναι η παραγωγή υπηρεσιών (λες και είναι δυνατόν να επιζήσουμε με αέρα κοπανιστό) κλπ. Στη πραγματικότητα οι πληθυσμοί στη Δύση καταναλώνουν προιόντα που έχουν παραχθεί στην Ανατολή, έχοντας δανειστεί τα μαλλιοκέφαλά τους. Πολλά από αυτά τα δάνεια (και όχι μόνο τα στεγαστικά) δεν έχουν αντίκρυσμα, αλλά αυτό δε γίνεται άμεσα αντιληπτό λόγω της συνεχούς ανατροφοδότησης από τη μία τράπεζα στην άλλη, από τη μια κάρτα στην άλλη.
13/02 21:01  nhad
Όλα λοιπόν είναι μαύρα; Εξαρτάται πώς θα το δει κανείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο όχι, αντίθετα θα έλεγα, αρκεί να βάλει κανείς στο λογαριασμό τις οικονομίες της Ασίας. Αυτές έχουν άφθονο ρευστό να προσφέρουν και θα το κάνουν. Έχουν ήδη τροφοδοτήσει και σώσει όχι λίγες τράπεζες στην Αμερική. Εταιρείες όπως η Microsoft, Google αλλά και εταιρείες αυτοκινήτων κλπ έχουν βρει καινούργιες αγορές, έστω και αν τα αυτοκίνητα αρχίσουν να παράγονται στη Κίνα (θα γίνει και αυτό). Τα κέρδη όμως θα εγγράφονται στη Wall Street. Πολλοί εργαζόμενοι στις Δυτικές χώρες θα πεινάσουν. Το πώς θα επηρεαστούν και θα προσαρμοστούν γενικά οι δυτικές οικονομίες είναι για μένα άδηλο. Θα το δούμε στο μέλλον.
Αυτά, και συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας.
13/02 22:08  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Αγαπητέ nhad, παρ'ολίγον να σας χάσω με το νέον κειμενο! Ακριβώς έτσι όπως τα λέτε είνια, ενθυμουμαι παλαιότερον που προσεπα΄θησαν να μου κάνουν head-hunting με μυθικόν (δια τα ακαδημαϊκά δεδομένα) μισθόν εκ Σιγκαπουρης και Χονγκ-Κονγκ. Ζώμεν όλως ενδιαφέρνατα καιρούς. Να δούμε πώς μπρούμε να βγαλουμε και χρήμα εξ αυτών!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις