Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Κατεδαφίζοντας την μεταπολεμικήν "πρόοδον"
1334 αναγνώστες
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008
19:42

Σημερον ήκουσα με μεγάλη χαρά, αλλά εάν είμαι ειλικρινής  και με κάποια λύπη, ότι ο δικτάτωρ της Κούβας δε θα αναλάβει ξανά τα καθηκοντά του. Βεβαιως η κινησις είναι κατ' εξοχήν συμβολική, από διετίας ήδη έχει εγκαταλείψει το πηδάλιο. Η χαρά μου οφείλεται εις το γεγονός ότι η απόσυρσις οιουδήποτε δικτατορος δεν μπορεί παρά να είναι ευπροσδεκτη. Η λύπη μου εις το ότι σηματοδοτεί τέλος εποχής. Η Κούβα δεν έιναι απλώς ένα απέραντο Πορνείο, όπως την έχουν συνηθίσει οι έλληνες περιηγηταί.  Ούτε μόνον μια στυγνή κομμουνιστική δικτατορία όπου οι αντιφρονούντες διώκονται ανηλεώς. Είναι επίσης μια χώρα όπου με ελαχίστους πόρους ο πληθυσμός χαίρει λίαν καλής υγιειονομικής περιθάλψεως, κράτος όπου ακόμη και αι ευάριθμαι πόρναι της σεξοβιομηχανίας που αποτελεί την κυρίαν πηγή συναλλάγματος έχουν συχνάκις ανωτάτην παιδείαν.

Έχω μιαν έμφυτον αποστροφήν προς τα απολυταρχικά καθεστώτα στρατιωτικού τύπου, αλλά επίσης και ένα περίεργον  ενδιαφέρον προς τα θεοκρατικά καθεστώτα που κηρυσσουν την κατοχήν της απολύτου αληθείας. Ούτω πώς αι κομμουνιστικαί δικτατορίαι προσελκύουν ιδιατέρως το ενδιαφέρον μου ως συνδυασμός στρατιωτικής απολυταρχίας και θεοκρατίας. Ο κομμουνισμός βεβαίως είναι πίστις άνευ δρώντος Θεού. Αλλά έχει τους γνωστους Προφήτας, κατα το πρότυπον πλειστων κλασσικών θρησκειων κι έτσι ουτε εις αυτό δεν είναι πρωτότυπος. Αλλά εν αντιθέσει προς τη δημοκρατία, έχει το βασικόν πλεονέκτημα να δυναται να κινητοποιήσει εν ονόματι Μεγάλων Ιδεών μεγάλες δυνάμεις που η Δημοκρατία χρειάζεται να πληρώσει αδρά -χωρίς πάντοτε μεγάλην επιτυχίαν, όρα ελληνικά Παιδεία, Υγιεία, Άμυνα που λέγει και ο φαυλος. Α, ναι, τι  ισχυρότερον της Ιδέας, ω Πλάτων?

Την δεκαετίαν του 50 και του 60 εις την καθημαγμένη εκ των Εμφυλίων Ευρώπη (διότι ευρωπαϊκοί εμφυλιοι ήσαν ουσιαστικώς οι "παγκοσμιοι" πολεμοι) πολλοί εθεωρούσαν τον κομμουνισμόν αυτόνόητο πολιτευμα και δη "προοδευτικον". Ήταν η ίδια περίοδος που εκρήμνιζαν την αρχιτεκτονική (και γλωσσική) κληρονομία της Ευρώπης δια να οικοδομήσουν το "μοδέρνο", τα άθλια φαιά κυτία των άστεων εις τα οποία είμεθα συνηθισμένοι δηλαδή εν ονόματι της "προόδου". Καθώς λοιπόν άκουγα την ειδησιν περί του Φιδέλ ("πιστός", ισπανιστί) Κάστρο, ενός εκ των τελευταίων πιστών πράγματι, ενεθυμήθην την ιστορίαν ενός ετέρου "συμβόλου προόδου" που πλέον είχε καταντησει μια αναχρονιστική αηδία. Ο Πύργος της Agfa λοιπόν, του 1959 ως και η τυρρανίς του Κάστρο, σύμβολον της άλλοτε κραταιάς και νυν πτωχευσάσης γερμανικής βιομηχανίας (που τόσον αγαπά ο το νύν αποσυνάγωγος αλλά πάντοτε ενεργός δια νέων επιθετικών κειμένων Λακεδαίμων), κατεδαφισθη προχθές εν Μονάχωι. Ελπίζω ότι τηι αρωγήι της Ευης ήτις ανήρτησε καταπληκτικόν νέον ιστολόγιον και την οποία και θερμώς ευχαριστώ, θα μπορέσετε να το απολαυσετε, όπως και εγώ:

 

Δεν είναι ειρωνεία ότι απο την ορμή των μεταπολεμικών δεκαετιών που ήθελαν να γκρεμίσουν τα πάντα εν ονόματι αυτού που τώρα φάινεται αηδές γκρίζον και αποθέωσις της ασχημίας, φτάσαμε σήμερον να θέλουμε να γκρεμίσουμε τα έργα και να λησμονήσουμε την φανατίλα των κινημάτων εκείνων? Έχει ο καιρός γυρίσματα λοιπον (επέλεξα και το βίδεο να έχει δραματικόν γύρισμα εις το τέλος, παραβιάζον το β' θερμοδυναμικόν αξίωμα).

Το ενθυμούμεθα αυτό και χρηματιστηριακώς. Κατά τα λοιπά σας άφησα απόγευμα Πεμπτης με τον ΓεΔεί εις τα 4.374,65 και σας ηύρον εχθές το εσπέρας εις τα 4.309,49. Πάλι καλώς κάπως ερέφαρε το πράγμα σήμερον. Δεν είναι να σας αφήνω μόνους εσάς...

Τώρα βεβάιως εδώ ταιριάζει το "Going nowhere" των  Los Bravos, αλλά προτιμώ το πλέον αισιόδοξον και επίσης σχετικόν σήμερον και λίαν αγαπημένον "Black is Black" Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία το πράγμα εδώ και εν ΗΠΑ, θα τα πούμε αργότερα. Εως τότε,

Υμέτερος, ο επιστρέψας πτωχός και μόνος αγελαδόπαις,

Θρασύβουλος.

 

 

ΥΓ. Τώρα βεβαίως λέγουν πολλοί και έχουν δίκαιο, ότι τα βάζω κυρίως με την "αριστερά". Τουτο οφείλεται απλώς εις το ότι αυτή έχει την ιδεολογική κυριαρχία εν Ελλάδι - και εις το ότι διώκει (εν πολλοίς, με λαμπράς εξαιρέσεις) με μένος γιανιτσάρου τα ελληνικά. Ως μετριοπαθής του μεσαίου χώρου, πιστέψατε με, τα βάζω και με τη λαϊκιστική δεξιά εκεί που έχει το πάνω χέρι όπως αι ΗΠΑ. Αλλά εδώ η "θρησκεία", η κυρίαρχος δηλαδή ιδεολογία, η ιεραρχία και το κατεστημένο είναι περισσότερον της μιας πλευράς και βεβάιως ακόμη και δεξιά, του λαϊκισμου.  Ειμαι κατά και των εκτρωμάτων του αρχιτεκτονικού "σοσιαλιστικού ρεαλισμού" και κατά των εκτρωμάτων της "αντιπαροχής". Αυτά προς διευκρινησιν και μη νομισθήτω ότι είμαι ετεροβαρής.

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

19/02 19:54  EASY RIDER ( GARV )
5* φιλτατε θρασυβουλε , τεχνολογικες εξελιξεις βλεπω ( να ειναι καλα το κοριτσι μας ανοιξε τους οφθαλμους ) και οπως παντα ακρως ενδιαφεροντα τα γραπτα σου ( αρκει να μην ειναι σε ακραια καθαρευουσα ,που θα ελεγε και ο μαρινης )
19/02 19:57  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γειά σας ΓΑΡΒ με τα ωραία σας. Μα αμα δεν τα γράψω εγώ πώς θα επιβιώσουν φίλε μου? Κρίμας είναι κι αυτά...
19/02 20:02  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Δεσμεύομαι" - στην ώρα του - να παραθέσω πόνημα με αναφορά εις την δια της "αντιπαροχής" ανοικοδόμηση, πόσο συνέβαλλε εις την υποβάθμιση του αστικού (πολεοδομικώς εννοώ)ιστού και τη "ρίζα του κακού" (root - cause analysis), η οποία την υπέθαλψε...
19/02 20:03  XRYSA
Καλησπέρα σας mesie !
19/02 20:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Α! δύο χημικες βιομηχανίες τροφοδοτούσαν τα "στρατόπεδα" με τα απαραίτητα "απορρυπαντικά προϊόντα"...
19/02 20:08  evie
5* καλώς ήλθατε.
19/02 20:08  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Προμηθεύ, αναμένω ανυπομόνως! Είναι μέγα θέμα, που με πληγώνει βαθύτατα. Το πώς δηλαδή εκρημνίσθησαν αι Αθήναι ¨διαμαντόπετρα στης Γης το δακτυλίδι" και έγιναν τριτοκοσμική τσιμεντούπολή χωρίς κάν τη γοητεία των αραβικών σουκ. Να μη μιλήσω δια τας επαρχιακάς πόλεις που μόνον εις την αποκρουστικήν ασχημίαν συναγωνίζονται το κλεινόν άστυ.

Χρυσα γειά σας, είδατε που βάζουμε όλοι βιδεάκια τώρα? Ανοιξατε οδούς!

Ευη, ευχαριστίες και συγχαρητήρια και απο εδώ...
19/02 20:22  Swearengen
Καλώς ήλθατε Θρασύβουλε. Ιδού και μία "άλλη" όψη της Κούβας που περιγράφετε. Ελπίζω να σας ευχαριστήσει:}
www.youtube.com/watch?v=ZYEZbBAIvlU
19/02 20:38  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α! Ωραιότατον και μεστόν νοήματος. Είδατε πώς αι ιδεολογίαι χωρίζουν οικογενείας? Το είδαμε και εις τα καθ'ημάς

Δια να μην το βαρύνουμε, εγώ πάλι προτιμώ πιό αναλαφρα πράγματα και χορευτικά, Guajiras Guantanameras!

www.youtube.com/watch?v=fZOuJjjsjE0&feature=related
19/02 21:32  Σάρισα
Μπραβο, συγκρινετε τα ποσοστα παιδικης θνησιμοτητας της 'τριτοκοσμικης' Κουβας με αυτα των ανεπτυγμενων χωρων και βγαλτε τα συμπερασματα σας για το τι περιθωρια υπαρχουν αν διοχετευθουν ποροι εκει που πρεπει.
19/02 22:33  elenitsa 1
Καλως ηλθατε αγαπητε.
20/02 00:42  Goldmine
Xίλια Καλωσορίσατε Φιντέλ Θράσσο:-)
20/02 09:30  favlos
Καλημέρα Θράσσ.
Μα πότε βγήκε απο τα φρέσκα post?
Ξέρεις γιατί σε χαίρομαι?Μιά σύντομη επίσκεψη στο Μόναχο 'γέννησε'ομορφιές.
20/02 12:26  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Φαυλε φαύλε, το πιάσατε το νόημα εσείς και προ της επισκέψεως! ; )
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις