Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Περί πομφολυγών
1263 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008
21:33

Αι πομφόλυγαι, αι φουσκαι δηλαδή είναι αγαπημένον μου ζήτημα. Προφανώς, όπως και δια κάθε κερδοσκόπον. Λοιπόν σήμερον δεν έχω πολύ χρόνο να αναπτύξω, οπότε θα σας δείξω απλώς τα εικόνας εξ ενός λίαν ενδιαφέροντος άρθρου (εκ του Ηarper's). Κάποια στιγμή θα κάνω το αντιστοιχον και δια την ημετέρα "μητέρα πασών των πομφολυγών", τη μανία του '99. Προς το παρόν αρκεσθείτε εις τα εκ του άρθρου, όπως τον Nasdaq:

Η καφέ γραμμή είναι η ιστορική τάσις, η πράσινη η υπερβολική ανωφέρεια, η ερυθρά η διόρθωσις, η ωχρά η καθοδική υπερβολή ενω η κυανή η ευρεσις και πάλιν εντος ευρους θεωρουμένου κανονικού. Ομιλούμε δια "αέρα εντός του συσ΄τηματο υπερ των 3 τρισ $, όπως βλέπετε. Η εκτονωσις του ωδήγησε εις την Άρκτον του 2000-2003

Το ενδιαφέρον αρχιζει να γίνεται εντονοτερο εδώ. Βλέπουμε ΤΟ προβλημα που υποβόσκει υπό την παρούσαν εν ΗΠΑ κρισιν: τα ακίνητα.

 

Σας υπενθυμίζω ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα ακίνητα τους ως ΑΤΜ εισπραττοντας φθηνά δάνεια, και εάν δεν το είχαν κάνει αυτο η προηγουμένη υφεσις θα ήτο πολύ δραματικοτερα. Τώρα όμως? Τώρα φίλοι μου πρέπει να ξεφουσκώσει αήρ περί ή υπερ τα 12 τρις $ συμφωνως με αυτή τη μελέτην.

 

Αλλά βεβάιως το πραγματικόν κερδοσκοπικόν ζήτημα είναι (το έχουμε ξανασυζητησει εν παρελθόντι χρόνω): που είναι / θα είναι η επομένη πομφόλυξ? Ρίψατε μια ματιά εδώ:

 

 

Εδώ βλέπετε ταυτοχρονη παρουσίασιν ακινήτων (housing)  και μετοχών. Εκ της πομφόλυγος της τεχνολογίας λοιπόν, πάμε (εν χρηματιστηρίοις) συμφώνως με αυτή τη μελέτη εις την πομφόλυγα της ενεργείας και της εναλλάκτικής ενεργείας (περιαλμβανομένων των πρωτων υλών) ήτις ευρίσκεται εν τηι αρχήι της.

 

Εκεί λοιπόν αναμένεται το πάρτυ, εδώ που τα λέμε το βλέπουμε και εν Ελλάδι. Αυτα τα ολίγα. Show σημερον εν Ελλάδι, δεν μου ήρεσε και εξεφόρτωσα και το πλείστον των Βγενοχάρτων. Είναι η μοίρα μου να τρώει ο Ανδρέ τα κε΄ρδη του Τακη (Αραπογλου) μου φάινεται. Μένω με ολίγην ΕΤΕ, ολιγα μαρφινοειδή και το λοιπον μετρητόν και να δούμε εάν θα μας κάνει τη χάριν να μας δώσει ευκαιρίας συντομως.

 

Υμέτερος, ο πτωχός και μόνος αγελαδόπαις,

 

Θρασύβουλος

 

 

ΥΓ Αφήσατε τον Θεοδωράκην να λέγει ό,τι θέλει, ημείς τον αγαπούμε, διότι έχει γράψει τραγουδάρες:

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ ΕΤΕ ΜΑΡΦΒ ΜΙΓ
Σχόλια

27/02 21:38  geokalp
πομφόλυγαι
πολύ ενδιαφέρον!
27/02 21:39  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε χε διακρίνω μιαν ανακουφισιν φίλε γεωκαλπ... ; )
27/02 21:50  ΚΥΠΡΙνΟΣ
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΥΣΚΑ

προς το παρόν τα κεφάλαια βρίσκουν διέξοδο στην ενέργεια-τρόφιμα και σε κάθετι ανελαστικής ζητήσεως,όσο αντέχουν βέβαια και οι από κάτω.Πολύ φοβάμαι ότι η διέξοδος αυτή είναι "προσωρινή" -δεν μπορώ να προσδιορίσω χρόνο- και μετά ...έχουν τη τάση να αυτοκαταστρέφονται,κατά την οικονομική θεωρία.

(Δεν μιλώ πολιτικά).
27/02 22:11  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Συμφωνώ Κυπρίνε. ΤΟ ίδιο λέει και το άρθρο νομίζω. Εάν βγει αληθ;eς παίδες, τότε ετοιμασθειτε δια πληθωρισμό με κέρατα. και μαλιστα σε βασικά είδη.
27/02 22:53  geokalp
επεξήγηση ζητώ:

αναφέρεται το νούμερο των $12τρις, είναι σωστό; γιατί μου φαίνεται πολύ ..μεγάλο...
εάν δεν κάνω λάθος $12τρις είναι το US ΑΕΠ
27/02 22:59  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πραγματι, αυτό είναι το νούμερο όπως αναφέρεται εις το άρθρο. Αλλά δεν ομιλούμε δια μετρητά, έτσι? αλλωστε νομίζω υποτιμα΄ολίγον την δικαία τιμή των αμερικανικών ακινήτων. Η προηγουμένη πομφολυξ των μετοχών πάντως υπολογίζεται εις το ίδιον άρθρον εις 7 δις $
27/02 23:12  geokalp
το νούμερο που έχω (από τις δικές μου πηγές) σε χασούρα αξίας, κυρίως τραπεζών, είναι $1-2δις, ίσως στο χειρότερο σενάριο
(που ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να το βάλω κάτω όλο μαζί)

τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι απίθανο, καθώς θα πρέπει να προστεθεί στο δικό μου και η αξία των ακινήτων που δεν έχει σχέση με στεγαστική πίστη
27/02 23:18  talbot
O Δασκαλόπουλος είχε προειδοποιήσει οτι το 2008 θα είναι έτος πληθωρισμού.
Και ως φαίνεται θα είναι έτι περαιτέρω.
Υπάρχει έντονη ζήτηση για εμπορεύματα,
και οι τιμές ανεβαίνουν μαζικά.Θυμίζει άλλες εποχές πολύ προ του Ευρώ!
Τον πληθωρισμό εγχωρίως τον δημιουργεί το κράτος,με την παραοικονομία,τις μίζες,την κυκλοφορία του χρήματος και τις παράλογες αμοιβές των πασης φύσεως κουμπάρων.
28/02 08:18  zaftheo
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο φίλε Θραςς. 5*.

Παρατηρώντας το πρώτο γράφημα διακρίνω ότι ο Nasdaq είναι στη γραμμή τάσης.
Επίσης παρατηρώντας το τρίτο γράφημα διακρίνω ότι οι ρυθμοί αύξησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι υψηλότεροι από τους ρυθμούς πτώσης της αγοράς κατοικίας. (Σε αντίθεση με τη περίοδο 2000-2003 που οι ρυθμοί αύξησης της αγοράς κατοικίας ήταν μικρότεροι από τους ρυθμούς πτώσης της υψηλής τεχνολογίας)

Μήπως αυτές οι δύο παρατηρήσεις συνηγορούν ότι ωθούμαστε προς μια μετριοπαθή bull market και όχι προς μια μακροχρόνια bear market τύπου 2000-2003;

Ποια η εκτίμησή σου;
28/02 11:34  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γεια σας, γειά σας! Γεωκαλπ, σαφώς αι υποαξίαι θα είναι επί το πλείστον εις μη ρευστοποιησίμους θέσεις (λ.χ. στην πρώτη κατοικια του καθενός). Αλλά το ζήτημα είναι αλλού και το θίγει ο ζαφθέο: ευρισκόμεθα προ (ή εντός) υφέσεως καταναλωτού. Αι επιχειρήσεις ως επί το πλείστον είναι καλώς τοποθετημέναι. Ο κατα ναλωτής έχει το πρόβλημα. Ούτω πώςαι εταιρείες που επενδύουν χωρίς να προσδοκούν άμεσα κέρδη (ενεργεια, εναλλακτικά) ευρίσκονται εις φάσιν προετοιμασίας προς φουσκα.

Αυτό νομίζω θέλει να ειπεί. Ο Ναζ είναι πράμγατι πλησίον της τάσεως, λόγω εγγυτητος προς την προηγουμένη πομφολυγα. Το ζήτημα είναι ότι εις την Μεγάλην Άρκτον του 73-74 αι τιμάι ευρέθησαν πολύ κάτω της τάσεως. Αλλά το τι θα γίνει δεν το γνωρίζει κανείς...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
26 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις