Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Dominicani (Inquisitio)
993 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008
21:41

Μεγάλη Τρίτη σήμερον δια τους Δυτικούς, ας ασχοληθούμε ολίγον με το τάγμα που επεπρωτο να παίξει μειζονα ρόλον -δια δυο μελών του κυρίως- εις την διαδοσιν του Αριστοτελικού coprus, άρα και του ελληνικού λογου, εις την Δύσιν. Οι Δομινικανοί είναι ένα απο τα κυριότερα δυτικά μοναστικά τάγματα. Εκτός απο την ενασχόλησιν τους με τα της γνωσεως, είναι γνωστοί και δια την ενασχόλησιν τους μετα της Ιεράς Εξετάσεως. Εξ αυτου μάλιστα το γνωστό λογοπαιγνιο Domini canes (κυνες του Κυρίου). Τώρα βεβάιως, ημείς ειμεθα αντι-καθολικός πολιτισμός, οπότε απορριπτουμε κατηγορηματικώς την Ιεράν Εξέτασιν. Κι εδώ που τα λέμε καλώς, αλιμονο να τιμωρειται η συνειδησις, δεν ειμεθα και Σοβιετία.

Ωστόσο ενδελεχείς έρευνες έχουν δείξει ότι το φαινομενο είχε πολλες όψεις και διαφέρει πολύ κατά τόπους και χρονους. Θυμουμαι πόσο είχον εντυπωσιασθεί ότε πρωτοδιάβασα ότι πολλοί κατηγορουμενοι επεδίωκαν να δικασθουν εκ της Ιεράς Εξετάσεως. Και τούτο διότι πολλες από τις ποινές είναι φρικτές με τα σημερινά δεδομένα, αλλά με τα ΤόΤΕ δεδομενα της εποχής, αι τιμωρίαι ησαν κατα πολύ ελαφροτερες απο τα "κοσμικα" δικαστηρια σε πολλες περιπτώσεις. Αλλά το βασικόν ζητημα είναι και πάλιν αυτό της κολάσεως, τουτέστιν της τιμωρίας. Οι άνθρωποι τότε, εφοβουντο και τον επίγειο κολασμό, και την "θεωρητικήν" τιμωρία εν ουρανοίς.

Αυτό βεβάιως είναι αιώνιον ζήτημα. Που είναι το όριον της ελευθερίας που πολλοί αγαπουμε με την ασυδοσία και την βλάβη του άλλου εις την οποία συχνάκις υποπίπτουμε? Εν τέλει που σταματά η προάσπισις ιδίων συμφερόντων έναντι του σεβασμου του άλλου? Και πρέπει να υπαρχει έλεγχος και φοβος κολάσεως?

Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικόν. Και συνήθως καταληγει εις την απάντησιν, ότι δεν μπορει να γίνει αλλιώς. Διότι τότε οι αυσδοτες υπερεγωιστικές συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων που ενδιαφέρονται μονον για το στενώς εννοουμενο συμφερον τους οδηγούν το όλον συστημα εις καταρρευσιν ή παρακμή. Ειτε από κακοήθεια έιτε από ανοησία,  είτε απο απλή υπερεκτίμησιν ιδίων δυνάμεων

Αυτό είναι πάντοτε επίκαιρο, ιδία τώρα που αι υπερβολαί των τραπεζικών στελεχών κινδυνευουν να τινάξουν εις τον αέρα το παγκοσμιο χρηματοοικονομικό συστημα. Δυστυχώς συχνάκις παρασύρει και "αθώους" στο περασμά του, όπως είδαμε στη σημερινή συνεδρίασιν, τη "μητέρα όλων των μαχών", σε μια μετοχή που κάποτε άξιζε περί τα 300 Ευρώ (εις δραχμάς βεβάιως), όπως έχουμε ειδεί:

 

Ένας τίτλος που συνδεθηκε όσον ολίγοι με το όνειρο ταχέως πλουτισμού. Συνεβη βεβαίως. Μονον που αυτος συνεβη, όπως παντοτε, εις βαρος των πολλών που έχασαν.

 

Τώρα βεβαίως είναι αι ημέραι της ανωφερείας μετά την τελευταία περικοπή των επιτοκίων. Και οι εντός, διασκεδασατε όσον δυνασθε.

 

Αλλά δυστυχώς, πολλές φορές τα προβλήματα δεν λυονται τόσο απλά. Και συχνάκις τα πολεμοφόδια ξοδευονται νωρίς ή ασκοπως. Ιδιαιτέρως ότε και εάν το πρόβλημα βγεί εκτός ελέγχου. Δια ταυτα είναι καλόν δι'όλους και να υπαρχουν οι φύλακες και - κυρίως- να έχουσιν γνώσιν.

 

Υμέτερος,

Ο ουδείς-αναμένει-την-Ισπανικήν-Ιεράν-Εξέτασιν πτωχός και μονος αγελαδόπαις,

Θρασύβουλος

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΕΝΚΛΩ
Σχόλια

18/03 22:05  favlos
Οι περισσότεροι απο αφέλεια και πίστη μάλλον όχι απο έλλειψη ηθικής.(Αριστοτελικού corpus).
18/03 22:08  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ναι η υπεραισιοδοξία και η υπερεκτίμησις των δυναμεων είναι εξίσου μεγάλος κίνδυνος με την κακοβουλία ενίοτε.

Δυστυχώς, υμεις το γνωρίζετε καλώς, το ευκολο κερδος είναι συνήθως ΠΟΛύ δύσκολο.
18/03 23:11  mc
Η τελευταία φράση του σχολίου σας σε συνδυασμό με την αναφορά του φαύλου, θα μπορούσαν να είναι τίτλος (και) άλλου κειμένου. 5*
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις