Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Σημεια στρέψεως
1294 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008
09:45

Υπάρχουν ορισμένα τεχνικά σημεία τα οποία αποτελούν αρχάς φαινομένων αλλάγής φορά των δεικτών. Έγραφον προχθές κατα τη διάρκεια της συνεδριάσεως της Δευτέρας, εις μιτον του αγαπητού swerengen, ότι ο S&P 500 φαίνεται να ευρισκεται υπο προϋποθέσεις σε παρομοίαν κατάστασιν. Πραγματικώς, ο δείκτης έκλεισε σε σημείο εις το οποίο επιτρέπει εις την Δευτέρα να χαρακτηρισθεί "δυνάμει" σημείον στρέψεως. Αυτό από μονον του βεβάιως δε σημαίνει και πολλά.

Εχθές ωστοσο ηκολουθηθη υπό εντυπωσιακής εκρήξεως τιμών εν ΗΠΑ. Το εχθεσινο ράλλυ εν ΗΠΑ ήτο ιστορικής σημασίας και όπως πάντοτε εν τοιαύταις περιπτωσεσιν, επετάθη δια του φαινομένου της βιαίας εξόδου των βραχυθετών (short squeeze). Είναι προφανές ότι βραχυπρόθεσμος στρέψις επετευχθη εκεί.  Ανωφέρειεαι περί τις 400 μονάδες του Dow δεν έιναι καθόλου σπάνιες τις τελευταίες ημέρες, ενώ ιστορικώς δεν έιναι καθόλου συχνές. Αυτό απο μονο του δεικνύει, κατά τη γνώμη μου, σημαντική αστάθεια του συστήματος. 

 

Ώστόσο, ένας ακόμη σημαντικός δείκτης, το ποσοστό των μετοχών που ανήλθον, προσηγγισε το 90%, δια δευτέραν φοράν εντός μικρού διαστήματος. Ιστορικώς αυτό διδει λίαν ικανοποιητικά κέρδη μεοσοπροθέσμως (ορίζων εβδομάδων). Αμφότεραι αυτές οι παρατηρήσεις, συνηγορούν εις βραχυ ή μεσοπροθεσμη ανωφέρεια εν ΗΠΑ.

 

Θα είναι αυτό διατηρήσιμο? Έχουμε ειδεί τα χειρότερα εν ΗΠΑ? Αφενός το όριον του -20% που είχον παλαιότερον συζητήσει, έχει βεβάιως προσεγγισθή. Αφετέρου υπάρχουν πλείστα σημεία που θα ηδύναντο να δειξουν στρέψιν. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος όταν αναλύσει κανείς την καταστασιν ορθώς κατ'αρχάς να υποπέσει εις το αμάρτημα της υπερβολής, εν προκειμένου αρκτώδους υπερβολής. Να παραμείνει δηλαδή αρκτώδης ενώ η αγορά έχει στρέψει. Το αίσθημά μου είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την Άρκτο - κάθε άλλο: μειζονες κινήσεις καραδοκούν ανα πάσαν στιγμήν. Αλλά, όπως και παλαιότερον οι αλγόριθμοί μου με οδηγουν εις το συμπερασμα ότι το κούρσον έχει νόημα. Και προτμώ ΠάΝΤΟΤΕ την προκαθορισμένη μέθοδο από το συναισθημα.

Έτσι, λέω να κάνω δοκιμαστικήν είσοδο, αλλά νομιζω και η παραμονή εν ασφαλεία του μετρητού είναι εξίσου έντιμος και ελκυστική λύσις. Όπερ και εκκινώ δια συνδυασμού, ως και εις τα προηγουμενα κουρσα. Μεγαλυτέρας πιθανοτητας αντιδράσεως έχουν βεβαίως κάποιες ομάδες μετοχών. Ομιλώ ιδία δια τους τίτλους που έχουν εις το άμεσο παρελθόν δείξει ευαισθησια στην έξοδο βραχυθετών. Εάν η αγορά καταφέρει να με πείσει ότι έχει αλλάξει οριστικώς, ευχαρίστως να παραμείνω ή και να επαυξήσω. Άλλως, εν Άρκτω, τα υψηλά αποτελούν πάντοτε καλά σημεία πωλήσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γνωρίζουν και αυτοί που έχουν την πλειοψηφίαν των ελληνικών τίτλων, οπότε προσοχή διότι αντι αντιστροφής δυνατόν να αποδειχθεί ιστoρική ευκαιρια ξεφορτώματος. Ως εκ τουτου δε λησμονούμε ότι της Άρκτου τα ράλυ θέλουν δακτυλο εις την σκανδάλη, αλλά: το στοπλοσσι μπορέι να μας σώσει. Κι ότι θέλεις ας είναι. Η τεχνική ανάλυσις, έχει τα όρια της και η παγκοσμιος οικονομία βαδίζει απο καιρου επί ξυρού ακμής.  Οι τολμούντες πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι το ρίσκο -όπως και η ανταμοιβή του να πιασεις πιθανο πυθμένα- είναι μεγάλα και χρειάζονται αντιστάθμισιν.

Αλλά τίποτε δε γινεται άνευ κινδύνου και άνευ κινδυνου δε γινεται τίποτε.

 

 

Υμέτερος,

Ο επιδρομεύς-προς-το-παρον πτωχος και μόνος αγελαδόπαις,

Θρσαύβουλος

 

YΓ Εννοείται, ο καθέις κουμάντο στα κεφάλαιά του και ουδέπω προτείνω αγοραπωλησίας ή διακρατησιν. Μη λέμε χαζά.

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

19/03 09:57  ArTaXiA
Συμφωνώ! Φρονώ πως θα υπάρχει "second bear market rally" τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Δυστυχώς δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για αργότερα.
19/03 10:06  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαίρομαι που συμφωνέιτε, διότι φαίνεται να ξευρετε την εντάυθα αγορα εκ των σχολίων σας.
19/03 10:27  ΚΥΠΡΙνΟΣ
όταν ο λιγότερο εκτεθειμένος σε δομημένα,τραπεζικός όμιλος,έχει μείωση κερδών ,έστω και καλλίτερα των αναμενομένων,ας σκεφτούμε τον πλέον σοδομημένο!...Επίσης μην ξεχνάμε ότι τις καλλίτερες καταδύσεις,τις κάνουμε όταν "πάρουμε" αρκετό ύψος και αφού έχει προηγηθεί έντονο πάνω-κάτω στη σανίδα.Έτσι λένε οι προπονητές του αθλήματος,τουλάχιστον.
19/03 10:31  Goldmine
"To στοπλόσσι θα μας σώσει":-)
Καλά αδικείστε...
Καλά γιουρούσια για σήμερα!
19/03 10:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Κυπρινε συμφωνώ. Εξ ου και δε σκοπεύω να μείνω παρα μονον εάν πεισθω. Το ειδατε και εκ Γολδ: το στοπλοσσι εν τοιαύτηι περιπτωσει, μπορεί να με σώσει.
19/03 10:42  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Να δούμε πρωτα βεβάιως έαν θα μου δώσουν αυτά που εζήτησα...
19/03 11:21  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Λαμπρά. Ελαβον ολίγη απο Ανδρέ και ολίγη από Σαλλα.

Καλημέρα σας παίδες και τα ξαναβλέπουμε αργότερα.
19/03 11:30  verdadeiro
Ώστόσο, ένας ακόμη σημαντικός δείκτης, το ποσοστό των μετοχών που ανήλθον, προσηγγισε το 90%, δια δευτέραν φοράν εντός μικρού διαστήματος. Ιστορικώς αυτό διδει λίαν ικανοποιητικά κέρδη μεοσοπροθέσμως (ορίζων εβδομάδων). Αμφότεραι αυτές οι παρατηρήσεις, συνηγορούν εις βραχυ ή μεσοπροθεσμη ανωφέρεια εν ΗΠΑ.Πολυ σωστη παρατηρηση..

Βεβαια σε τετοιες περιπτωσεις τα σχετικα ραλλυ δεν ειναι απλως 2 εβδομαδων,αλλα μακρυτερα, αλλα αυτο λιγη σημασια εχει προς το παρον

Ειδωμεν
19/03 11:41  Τυφώνας
Σε σημείο στρέψεως ήρθε προχθές και ο ΔΤΡ όταν έπεσε κάτω από τις 4.900 μονάδες. Το ανάφερα στο forum στο ποστ «Πάνω ή Κάτω οΓΔ» και μάλιστα είπα ότι χρωστάει ένα +400 μονάδες πάνω (είδη τις 300 μονάδες τις έκανε).

Συγχαρητήρια για το άρθρο.
19/03 14:40  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Γνωρίζετε εσείς πως να με ηρεμείτε, με την αγαπημένη μου <Ξανθούλα>...
Εις την προηγούμενη βύθιση, όπως σας έχω γράψει επιχείρησα δύο ημερήσιους (αυστηρώς)"κούρσους", οι οποίοι εστέφθησαν με επιτυχία, με την ευθύνη των χειρισμών μάλιστα από την "αιμοβόρον"... Αυτή την φορά δεν ετόλμησα !
The tide is high, καλόν ή κακόν ?...μήπως στρέφει εις low ?... Διότι περί <εντελώς βραχυχρονίων> φαινομένων παλίροιας ομιλούμε νομίζω...
19/03 14:46  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δεν έχω ιδέα φίλε μου. Δεν καταστρέφομαι έως στιγμής, αλλά θα απομειώσω εις το μισον εις το κλείσιμο. Πολλή αστάθεια και η Ελλάς φαίνεται να μην κρατιέται. Αλλά, είπαμε, το σχεδιον σχέδιον. Και γαια πυρί μιχθήτω,΄πόσο θα χάσουν?
19/03 15:11  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εννοώ ασφαλώς εάν ειδώ ότι το πράγμα παει για νοτια η απομείωσις: εαν το στοπλοσσω, ίσως το σώσω. Ειδάλλως, παραμένω. Αυτά και καλο σας απόγευμα.
19/03 16:42  antger
Θρασσακο,
σας βρισκω ελαφρως ανυπομονο και ποιο τολμηρο απο εμενα που παραμενω στο ασφαλες λιμανι του μετρητου.
Απο αυτα τα επιπεδα και με "σπασμενο τον τσαμπουκα των ταυρων" για να παμε πανω θα πρεπει να στρωσει πρωτα η ψυχολογια τους πραγμα που απαιτει καποιο χρονο.
Ισως φθασαμε πολυ γρηγορα πολυ κατω αλλα με καμενα τα πολεμοφοδια της Φεντ νοτια ο δρομος ειναι ανοιχτος αρκει να υπαρξουν η να φτιαχτουν τα καταλληλα νεα.
Παντως σε καθε περιπτωση γνωριζετε μαλλον καλυτερα απο εμενα τι θα κανετε και το στοπλοςς παρεχει την ασφαλεια που χρειαζεστε.
19/03 19:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πάντως φίλε μου αντγερ, δεν επήγαμε και άσχημα σήμερον. απωμειωσα βεβάιως, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι έραξα καλώς.

Δε βαριέσαι, τουλαχιστον δεν απιστησα εις το σχεδιον μου! Μικρά παρηγορία, αλλά παρηγορία. ; )
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
23 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις