Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Αθεραπεύτως αισιόδοξος ως προς την Ελλάδα!
12829 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007
01:45
Λοιπόν το παρθενικόν μου μήνυμα, εν τω παρόντι ιστολογίω βεβαίως,  έρχεται εν τω μέσω μάλλον αρκτώδους περιόδου  με τις χρηματαγορές παγκοσμίως να ευρίσκονται εν κυματισμώ. Ίσως λοιπόν φανεί περίεργος ο τίτλος περί αθεραπεύτου αισιοδοξίας. Κι όμως φίλοι μου, σκεφθείτε που ευρίσκετο η χώρα προ 20 μόλις ετών και φαντασθείτε – διότι μόνο η φαντασία δυνατόν να βοηθήσει- που θα ευρίσκεται εντός 20 ετών. Όχι ότι χρειάζεται να περιμένετε τόσο βεβαίως! Η Ελλάς και οι Έλληνες προοδεύουν και κερδίζουν ημέρα με την ημέρα και δε βλέπω να σταματά συντόμως αυτή η πορεία. Μάλιστα φίλοι, είμαι αθεραπεύτως αισιόδοξος και να σας ειπώ γιατί.
Η Ελλάς των παιδικών μου χρόνων ήτο μια απομεμονωμένη νήσος. Ανατολικώς υπήρχε το χάσμα της Τουρκίας με την οποία είμεθα πρακτικώς εν καταστάσει ψυχρού πολέμου λόγω Κύπρου. Βορείως, το πάλαι ποτέ κατά Churchill «σιδηρούν παραπέτασμα» (iron curtain) παρεμπόδιζε την φυσική τάσιν των Ελλήνων προς το εμπόριον και ακρωτηρίαζε την φυσική επιχειρηματική  ενδοχώρα μας . Αλλά κυρίως η χώρα και η κοινωνία έμοιαζε να είναι  μια μίζερη, ενδοσκόπος Ψωροκώσταινα κυριαρχουμένη υπό του λαϊκισμού, όλων των αποχρώσεων, όπου το κέρδος ήτο αμαρτία, ο πλούτος κατάρα (ή εφαλτήριο κιτσάτης επιδείξεως) και η απόλυτη φιλοδοξία των νέων μια θέσις στο Δημόσιο.  Αλλά κυρίως ένας τόπος όπου έλειπαν οι ευκαιρίες.
Εδώ που τα λέμε βεβαίως, αυτή η περιγραφή δεν θα ήτο και πολύ αταίριαστη σήμερον. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι οι ευκαιρίες. Η Ελλάς δεν είναι πλέον η νήσος της προηγουμένου ημέρας. Η χώρα ευρίσκεται εν τω μέσω οργασμού οικονομικής δραστηριότητος από τη Μέση Ανατολή έως το Δούναβη και από τις Αφρικανικές ακτές της Μεσογείου ως τη μητέρα-Ρωσία.  Ακόμη καλύτερον: σ’ έναν κόσμο που αναπτύσσεται και προοδεύει άνευ προηγουμένου, σε μια παγκόσμιο οικονομία που δε λέει να ανακόψει τους ρυθμούς της ακόμη και τώρα που όπως φαίνεται η Αμερικανική οικονομία θα  ξαποστάσει.  Και, κυρίως, υπάρχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, νέοι και μεγαλύτεροι, που είναι αποφασισμένοι να προκόψουν.
Καθώς τεράστια κεφάλαια δημιουργούνται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, συσσωρεύονται και ψάχνουν επενδύσεις να τοποθετηθούν, η Ελλάς αναδύεται και πάλι ως πρωταγωνιστής. Με τις τράπεζες μας, που ευρίσκονται παντού στη γειτονιά μας, με τους επιχειρηματίες μας που επενδύουν κεφάλαια δικά τους και ξένα στη χώρα και τριγύρω, με τους παίδες μας στο City και την Αμέρικα που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια και κατευθύνουν τμήμα τους κι εδώ. Και βεβαίως με τους καραβοκύρηδες που ζουν μια από τις χρυσές περιόδους του εφοπλισμού. Είναι μια εποχή που όλο και περισσότεροι Έλληνες, ακόμη και  δημόσιοι υπάλληλοι, γίνονται εμπορευόμενοι, στο ΧΑΑ και αλλού, απελευθερώνοντας το δαιμόνιο της φυλής που κρατούσαν φυλακισμένο οι ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και αυτή είναι η μεγαλυτέρα διαφορά: τα δεσμά των ιδεοληψιών έσπασαν πιά για τα καλά.
Ναι, φίλοι μου, η Ελλάς είναι ένας άλλος τόπος. Ένας τόπος, όλο και πιο δυναμικός, όλο και πιο αισιόδοξος που γιατρεύει σιγά-σιγά τις παλιές πληγές της ιδεολογικής αυτοκαταστροφής και της οικονομικού κανιβαλισμού. Εντός της παγκοσμίου πανηγύρεως της αλματώδους αναπτύξεως, ακόμη και εάν αυτή απωλέσει ολίγη ταχύτητα, η Ελλάς και οι Έλληνες ευρίσκουν πάλι τα ξεχασμένα τους τάλαντα  και γίνονται  πάλι πρωταγωνισταί. Κι αυτό φαίνεται και θα φανεί και στη χρηματαγορά μας. Μακάρι να είχε γίνει μια-δυο δεκαετίες ενωρίτερον, ότε οι ευκαιρίες στη γειτονιά μας ήσαν πολύ περισσότερες.  Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ!  

Αισιοδοξείτε και καλά κέρδη!

 

Σχόλια

14/09 02:18  Σάρισα
Ένας ύμνος στο εμπορικό δαιμόνιο της φυλής μας και ένα ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον που μας επιφυλάσσει αυτός ο καταπληκτικός τόπος που λέγεται Ελλάς, με εφαλτήριο την Ελλάδα του σήμερα.
14/09 11:31  Goldmine
Καλο-χαιρετίζω!

και συμμερίζομαι την αισιοδόδοξη νότα της αγάπης σας στο Λόγο, στον τόπο, την ιστορία και την οικονομία μας.

Κι όπως τραγουδά ο Μακεδόνας "Το ταξίδι αυτό... σε πελάγη βαθιά, με οδηγό την καρδιά, θάχει και βοριά,
μα και νύχτες πανσέληνες να φωτίζουν τη δική μας στεριά"!

Άξιος!

Goldmine

18/09 20:09  soulman
Ελησμονησες την συγχρονη πληγη
εμπορευομενοι και μοιχευομενοι
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
31 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις