Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Σταθερός και Πτωχός - και μια αφιέρωσις
1348 αναγνώστες
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008
16:23

Γράπτεται πλειστάκις ότι εν τω βάθει του χρόνου η διακράτησις "πληρώνει". Ο Καλοχαιρέτας διαφωνεί με την γενικότητα της διαπιστώσεως θεωρών ότι εν ΄γενει ολίγοι μονον κερδίζουν εν αγοραίς. Με την υποσημείωσιν ότι η αγορά τίτλων με καλάς προοπτικάς εν συνδυασμώ προς την διακράτησιν πράγματι υπεραποδίδει - αλλά το ποίοι ειναι αυτοί οι τίτλοι γίνεται γνωστόν μονον a posteriori. Οπότε δε γνωρίζω τι νόημα έχει αυτή η αληθοφανής μεν, λογικώς κυκλική δε διαπίστωσις, άνευ ιδίας μελέτης και πρσοχής.

Ούτω πώς είδον με μεγάλο ενδιαφέρον άρθρον τι τις προάλλες που επεσήμαινε το προφανές. Ότι δηλαδή την τελευταία -περίπου- δεκαετία τα χρηματιστήρια είχαν κακάς αποδώσεις δια τους διακρατούντας, εν σχέσει προς άλλας αξίας. Εδώ βλέπουμε την απόδοσιν του Standard & Poor's 500, μέσω του αγαπημένου Big Picture, εκ του άρθρου της WSJ. Λαμβάνοντας υπ'όψιν των πληθωρισμόν, οι διακρατούντες επενδυταί έχασαν χρήματα, ακόμη και όταν τα μερίσματα ληφθούν υπόψιν. Σημειωτέον εν παρόδωι, ότι το κάτωθι είναι και ωράια απεικονισις των δυο Ursus major, Μεγάλων Άρκτων, του '30 και του '70

 Κατά την αυτήν περίοδον, περίπου πάσα άλλη επένδυσις απέδωσε καλλίτερον, ως εμφαίνεται εκ του κάτωθι πινακος. Δικαιώνει λοιπόν την ονομασίαν του, Σταθερός και Πτωχός. Εν Ελλάδι βεβάιως εξαρτάται το εάν ειχε τις χαμένην δεκαετίαν απο το τι τίτλους κατείχε προ δέκα ετών ή/και το πότε εντός του 99 εισήλθε. Εάν προς το τέλος, ευρισκεται κατα πάσα πιθανότητα ακόμη εντος του Ursus arctos hellenicus.

Προσοχή, τούτο δε σημαινει ότι δεν εβγήκαν χρήματα εκ των χρηματιστηριων - κάθε άλλο. Βλέπετε άλλωστε ότι η αμερικανική "περιφέρεια" υπεραπεδωσε, σημείον του δυναμισμού της υπερατλαντικής οικονομίας. Σημαίνει απλώς ότι εχάθησαν κιόλας λίαν ευκόλως, το βλέπετε και εν διαγράμματι.  Ο μόνος τρόπος δια τον ερασιτέχνη να νικήσει τους επαγγελματίας είναι να ευρίσκεται εκτός εν Άρκτωι και βεβάιως η αποφυγή πολλών αγοραπωλησιών (αι προμηθειαι είναι μέγας εχθρος). Τότε, εδώ που τα λέμε νικά λίαν ευκόλως, διότι οι επαγγελματίαι, εξ ορισμού, κινουνται περί τον Μ.Ο. της αγοράς. Η μελέτη ωστόσο, ιδία των φαινομένων των πομφολυγών, δίδει ενίοτε καλά σημεία εισόδου και εξόδου ακόμη και δια τους ασχέτους όπως ο υπογραφόμενος.  Το πρώτον βεβάιως είναι να μην χάσουμε το πολύτιμον κεφάλαιόν μας ή τέλος πάντων όχι πολλά.

Δια ταύτα, παντοτε εν Άρκτωι αντισταθμίζω (τουτέστιν κρατώ και μετρητόν), εν ανωφερεία δε,  αφήνοντας τα (καλά έως σημερον δια να είμεθα ειλικρινής) κέρδη να τρέχουν και ότε χρειάζεται αναδιαρθρώνω.  Αι αγοραί δίδουν πάντοτε ευκαιρίας, αρκεί να παραμείνει κανείς εν τω παιγνίω. Πολλοί βλέπουν μεγάλην ανωφέρεια, εγώ κρατώ μικρόν και προσεκτικόν κάλαθον έως ότου ειδώ την αντίδρασιν της αγοράς, λήγοντος του τριμήνου και εισερχομένου του Απριλίου.

Είχαμε βεβαίως σήμερον τα εκπληκτικά νέα περί ΤΤ, τα οποία δυνατόν να μας στηρίξουν και δια παραπάνω. Εάν και εφόσον αρχίσει επιτέλους η από πολλού καιρού αναμενομένη πανηγυρις των τραπεζων. Όπου βεβάιως ήδη λαμβάνουν θέσιν πλην Ευρωβ, η ΕΤΕ και ακουγονται η Πειραιώς και ο μαγιστρος Ανδρε μετά του ρευστού εκ Γερμανίας. Ολίγον ζόρικος ο χρονισμός, καιτοι ποτέ δεν ξέυρεις. Αλλα η μακροτάσις έρχεται έξωθεν και εκεί κοιτούμε το πρώτον. Ευρισκόμεθα πλησίον του 6% αυτής της ανωφε΄ρείας και από Τρίτη δεν θα έχουμε την προστασίαν της λήξεως του τριμήνου. Οψόμεθα τα δέοντα γενεσθαι λοιπόν.

Τέλος, σήμερον είναι μεγάλη ημέρα καθότι η παρ'ημίν Μυρσίνη, θυγάτηρ Τριανταφύλλου, σεσημασμένη προσωπικότης και με το όνομα "Νυκτερίς" διαβάινει τον ποταμόν ος χωρίζει τους φοιτητάς εκ των μη φοιτητών. Βασανιστική (tortura) η διαδικασία της διαβάσεως, αξίζει όμως τον κόπον. Αφιερμένον το άσμα λοιπόν και άνθη πολλά.

 

 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια και θερμάς ευχάς δια καλήν σταδιόδρομία, επ'αγαθώ εαυτής και της κοινωνίας!

 

 

 

 

 

 

 Αισιοδοξείτε και καλά κέρδη!

Θρασύβουλος

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΕΤΕ ΜΑΡΦΒ ΜΙΓ ΠΕΙΡ ΤΤ
Σχόλια

28/03 16:57  jgeorgiou
Ετσι , μικρό καλαθι. Και εαν οι Αμερικανοι σφυρίξουν κλεφτικα σε ενα μήνα όλο και καποια ευκαιριουλα θα εχει μείνει και για εμάς!
28/03 17:01  favlos
Δύσκολα τα κέρδη πιά.Υπομονή αν είμαστε εκτός και υπομονή για όσους είναι εντός αλλα έχουν χαρτιά που θα μείνουν ταμπλό και χρήμα που δεν χρειάζονται.
28/03 17:04  mc
Ναι, ωστόσο υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι δε θα ήταν κανείς διακρατητής του συνόλου του spx.
Πάντως σε γενικές γραμμές δείχνει το απλό "η τεμπελιά δεν κερδίζει".
Σταματώ εδώ, πικραμένος. Για μένα ούτε μια αφιέρωση, κάτι.. Τόσα και τόσα μονάστερα λάβατε με την βοήθεια μου...

Καλό απόγευμα!
28/03 17:06  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Λοιπόν φαύλε θέλω να κάμω κάτι εν είδιε στοιχήματος. Θα σας το στείλω προσωπικώς ότε η ανωφέρεια τελειώσει να μου ειπείτε τη γνωμην σας ως πιό ειδικός.

Γεωργίου, το β'τρίμηνο δε θα είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Εκτός και εάν ειδούμε πανηγυριν. Αλλά μετά ευελπιστώ εις άνοδον και σταθερά ανωφέρειαν.
28/03 17:07  talbot
Θερμά συγχαρητήρια στη Νυχτερίδα και στον ευτυχή πατέρα.
Τα κέρδη απο το χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι δύσκολα.Απόδειξη οτι πολλοί εξ ημών είναι σχετικώς ακίνητοι αυτή την περίοδο.
Καλό Σαββατοκύριακο!
28/03 17:21  verdadeiro
La tortoura

Kοινως το...βασανιστηριο..

Ευστοχον και σεξυ...χα-χα
28/03 17:24  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ε, έχει δηλώσει Shakira βλέπετε! ; )
28/03 18:28  evie
Συγχαρητήρια στη Μυρσίνη, θερμές ευχές για μια ακόμα λαμπρότερη πορεία στις μεταπτυχιακές σπουδές της.

5* για το άρθρο σας! Θέλει γνώσεις για να αναγνωρίσει κανείς πότε η αγορά είναι ανοδική και πότε πτωτική. Αλλά τα αγαθά κόποις κτώνται.
28/03 18:42  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γεια σας evie! Ο,τι δυνάμεθα ο καθείς, τι να κάνουμε, εχει η θάλασσα χαρές μα πιο πολλά φαρμακια! ; )
28/03 19:06  Nastybishop
Όλα είναι σχετικά. Και το να μπαινο-βγαίνεις στην αγορά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνο, αν δεν πετύχεις το κατάλληλο timing. Πχ να αγοράσεις μια μετοχή, στη συνέχεια να ενεργοποιήσεις ένα stop loss, ύστερα από χ καιρό να ξαναμπείς...και αν έχεις κάνει ξανά λάθος; πάλι stop loss; Βάλε και τις χρηματιστηριακές προμήθειες...
Γενικά είμαι υπερ της τεμπέλικης διακράτησης και stop loss μόνο όταν συντρέχει θεμελιώδης λόγος για τη συγκεκριμένη μετοχή. Αλλίως λόγω και της τεράστιας μεταβλητότητας, οι χρηματιστές μας θα τρίβουν τα χέρια τους...
Άλλα όπως είπα είναι θέμα timing και ενστίκτους. Αν πχ. κάποιος είχε βγει στις αρχές του 2007 (που είχε γίνει η διορθώση εξ ανατολής) ή το καλοκαίρι του 2006 μάλλον ζημιές έβγαλε από το μπες βγες, όποιος όμως βγήκε αυτόν το χειμώνα είναι πολύ τυχερός...αρκεί βέβαια να πιάσει πάλι το up της αγοράς (όταν κάποια στιγμή..), αλλιώς θα κοιτάει το τρένο να σφυρίζει.
28/03 19:46  Goldmine
Αφού ανήρτησα τον μίτον μου,
ήρθα κι εδώ και είδα πώς προηγηθήκατε, αγαπητέ Θρασύβουλε, στα περί Μυρσίνης.
Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε και με τη δική μου αναφορά, κάτι που το είχα υποσχεθεί στον Τριαντάφυλλο.
Εύγε για το άρθρο σας!
28/03 20:01  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το μπλογκοδίδυμο σας ευχαριστεί δια τας ευχάς άνθη και βιδεάκιο "μέσω έμού" ! Η "αιμοβόρος" ανεχώρησε για να ξεσκάσει το ΣΚ...
Σς λίγη ώρα τα λέμε και εις οίκον Προμηθέα...
28/03 20:37  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Nasty, την ώρα που θα κάμω λάθος ουδεμίαν έχω αμφιβολία ότι θα το διαπιστωσω εκ του ορυμαγδού της "καλοπίστου" κριτικής, όπως ΤόΤΕ τον Οκτωβριο-Νοέμβριο (που δεν έκαμα κιόλας, εδώ που τα λέμε).; )

Γολδ, αστειευεσθε? Χαρά μου να βλέπω κειμενά σας!

Ερμες, σας εύχομαι και δισέγγονα!
29/03 00:31  geokalp
πόσα χρόνια πριν ακούστηκε το σενάριο ΤΤ με EFG;
κι αγόρασαν και κάτω από τη τιμή εισαγωγής... πολύ καλοί δεν είναι;

τριαντάφυλλε τα καλυτερα εύχομαι!
29/03 13:13  geokalp
τώρα που το ξανα-βλέπω, έχετε αναπτύξει αξιόλογο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο
29/03 13:14  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα φίλε μου. Τι εννοείτε?
29/03 14:50  geokalp
αναφέρομαι στις "σχετικές μετοχές" του ποστ,
προς θεού δεν γνωρίζω εάν το διαθέτε κι όλας

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
29 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις