Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Έλλειψις χρημάτων, στάσις εμπορίου: η περίπτωσις Northern Rock
13191 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007
18:45

Eάν κάτι εχαρακτηρισε αυτή την εβδομάδα ήτο η αναμονή περισσοτέρων ειδήσεων και δη σχετικώς προς την κατάστασιν των οικονομιών και το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστη οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Σήμερον ήτο η σειρά της Αγγλιας να σημειώσει το πρωτο μεγάλο θύμα της πιστωτικής συντριβής: η Northern Rock, μια στεγαστική τράπεζα, αναγκαστηκε να λάβει μεγάλου μεγέθους δανεισμό υπό της Τραπέζης της Αγγλίας υπό επαχθείς όρους. Είναι η τρίτη σε χαρτοφυλάκιο στεγαστική τράπεζα της χώρας με 113 δις στερλίνες πάγια και δάνεια την 30/6. Σήμερον μάλιστα είδαμε και εικόνες τραπεζικού πανικού με μεγάλες ουρές καταθετών που απαιτούσαν να αποσύρουν καταθέσεις. Ουρές προς αναληψιν εν πανικώ τον 21ο αιώνα? Και που είμεθα ακόμη!

Η Northern Rock δεν χρεωκόπησε ακριβώς, αλλά πολύ απλά δεν ημπορούσε να  εύρει δανεισμό υπό λογικούς όρους εις την ελευθέρα αγορά διατραπεζικού δανεισμού. Στα επιτόκια που ηδύνατο να δανεισθεί δεν την συνέφερε να δίδει εκ νέου δάνεια στους πιστολήπτες, με αποτέλεσμα να σταματήσει πρακτικώς να χορηγεί νεα στεγαστικά δάνεια, που είναι και η εξειδίκευσις της.  Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει στην Countrywide εις τας ΗΠΑ. Εις τον Φούτσην πίπτει βεβαίως αγρία ράβδος με τη στεγαστική τράπεζα να χάνει εως και 32% της αξίας της., αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ότι προ ολίγου κι ίσως ο δεικτης καταφέρει να κλείσει με μειωμένες απώλειες.


Κυριολεκτικώς αυτό που λέμε: έλλειψις χρημάτων, στάσις εμπορίου.


Επειδή αλλαχού εχουμε συζητήσει το πώς είναι δυνατόν να μας βοηθήσει η Ιστορία εις την εκτίμησιν της κρίσεως, σημειώνω ότι η Τραπεζα της Αγγλίας έχει επίσης παρέμβει προς διάσωσιν χρηματοοικονομικών φορέων στις κάτωθι περιπτώσεις:
- 1973 κατάρρευσις της Cedar Holdings, επίσης πρωτοπόρου στα στεγαστικά δάνεια. Η τότε κρίσις απείλησε συνολικώς το τραπεζικό σύστημα και η Τραπεζα αναγκαστηκε να δημιουργήσει εν «όχημα διασώσεως». Συγκρατηστε το αυτό και αναζητήσατε παρόμοια σημεία εφέτος.
-  1984, η Τραπεζα της Αγγλίας αναλαμβάνει την προβληματική τραπεζική μονάδα της Johnson Matthey Plc, πληρώνοντας το εικονικό ποσό της 1 στερλίνας
- Αντιθέτως, το 1995, αρνήθηκε να αναλάβει την Barings Plc κατόπιν χρεοκοπίας λόγω εσφαλμένης αναλήψεως κινδύνου (στοίχημα) προς την λάθος κατεύθυνσιν εις τις αγορές πρώτων υλών. Σημειώσατε αυτό το περί κατεύθυνσεως, διότι το ίδιο ακούγεται εδώ και δι’ άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ότι έχουν εκτεθεί πολύ προς την μίαν μόνον κατευθυσιν των δυνατών περιπτώσεων. Δυστυχώς βεβαίως εν χρηματιστηρίοις, συχνάκις υπάρχει και η ετερα.

Θα είναι το 2007 νέον 1973-74 ή νέο 1998? Τα έχουμε συζητήσει και αλλού αυτά και η απάντησις αυτή τη στιγμή είναι: θα δείξει.
 
Εμείς πάντως, ο ΓουΔής εννοώ, σταθερά επάνω. Να δούμε, θα κρατήσει έως της Δευτέρας? Διότι εν Ελλάδι πολλά θαύματα κρατούν μόνον τρεις ημέρες, τουτέστιν υπαρχει μια πιθανότης να έχουμε ημερομηνία λήξεως το εσπέρας της Κυριακής. Μπορεί και όχι, μακροπροθέσμως ωστόσο, παραμένουμε σαφέστατα ταυρώδεις.
 
Αισιοδοξειτε και καλά κέρδη

Περισσοτερα:
http://newsvote.bbc.co.uk/2/hi/business/6994328.stm
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=acHGwNPIR2gg&refer=home

Δειτε επίσης την συζήτησιν:
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=75067&threadid=75067

Και βεβαίως ΤΗΝ προβλεψιν του Καλχαντος παρά Μαυρίδου:
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=6&id=331464&expand=1
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=6&id=359726&expand=1

Σχόλια

15/09 12:25  XRYSA1960
Καλημερα σας mesie
18/09 20:13  Bluesman
Αγαπητέ Θρασσάκο μόλις σας βαθμολόγησα με 5*. Πιθανόν να γνωρίζετε ότι δεν βαθμολογώ ποτέ στο φόρουμ. Κάνατε πολύ καλή δουλειά.
Παρατήρηση με χιούμορ: Μόλις άνοιξα τη σελίδα σας και βλέποντας τη φωτό Bernake ασυναίσθητα μου φάνηκε ότι είναι η δική σας. Λέτε να σημαίνει κάτι;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις