Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ηρακλεωταν
956 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
00:02

Σήμερον (10/4) εορτάζουσιν πλειστα αρχαιοελληνικά ονοματα, μεταξύ των οποίον και ο Ηρακλής. Έρχομαι με αυτήν την ευκαιρίαν να ευχηθω εις τους ενταύθα Ηρακλείς "εις πολλά έτη" και ό,τι επιθυμούν. Εις εκ των Ηρακλέων διατηρεί παρ'ημίν ιστολόγιον, μετά του περιεχομένου του οποίου, δια να είμαι απολύτως ειλικρινής, συνήθως διαφωνώ. Μαζί με τας ευχάς μου ωστόσο, δράττομαι της ευκαιρίας να θυμηθώ κάτι που έγραψε παλαιότερον αναφερόμενος εις μέγαν και πολύν ηγέτη του κόσμου ετούτου και του τι είπε δια την ελληνικήν γλώσσαν.

Με την ευκαιρία των φοιτητικών εκλογών, ενεθυμήθην το παρελθόν και ησχολήθην ολίγον μετά του παλαιού αιτήματος 15% δια την Παιδείαν, το οποίον με τη σειρά του με έφερε εις το ζήτημα της προικός της βασιλοπαιδος Σοφίας (300.000$ τότε). Εγώ βεβαίως ειμί κεντρώος και Βενιζελικός, αλλά το δίκαιον πρέπει να λέγεται. Και το καλόν να λέγεται και το κακόν να λέγεται, ως λεγει το ρητόν. Εγώ λοιπόν εις το ζήτημα αυτό ευρέθην εις πλευράν ην αναγνωρίζω εκ των υστέρων ως λάθος. Αλλά αυτα θα τα συζητησωμεν ελπίζω άλλοτε.

Αλλά, καθότι κατά την έρευναν μου ανέγνωσα το κάτωθι, και εν συδνυασμώι προς τα ελινοαγγλικα που αναγιγνώσκω εις τον τύπον και ακούω παντου ανελογίσθην το πώς εφθάσαμε εντός μιας γενεάς από την ελληνικήν εις αύτην την κατάστασιν. Παραθέτω απλώς την απαντησιν του αρχηγού της τότε κυβερνήσεως (τα ονοματα δεν έχουν σημασίαν) προς επιφανή οικονομικον παράγοντα και σας καλώ να τα συγκρίνεται μετά της σημερινής οικείας γλώσσης και τα bear market rallies που έχουσιν προσθέσει ημίν δαούλια τυμβανισμενα.

 

«Αγαπητέ κ. ΧΧΧ,

»Σε συγχαίρω διά την χειρονομίαν σου, η οποία είναι πράγματι συγκινητική. Η μικρολόγος συζήτησις, η οποία διεξάγεται γύρω από το θέμα της προικοδοτήσεως της πριγκιπίσσης, ήτο φυσικόν να θίξη την εθνικήν μας φιλοτιμίαν.

»Παρ' όλον ότι εκτιμώ την προσφοράν σου, δεν δύναμαι να την αποδεχθώ διά λόγους αρχής. Είναι ανάγκη να μάθη κάποτε ο λαός μας να ακούη την αλήθειαν και να αντιδρά κατά της δημαγωγίας. (...)

»Σε παρακαλώ να μου γνωρίσης εις ποίον να παραδώσω την επιταγή».

Εδώ λοιπόν, εις το ζήτημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού κατά κύριον λόγον διαφωνούμε, εμού λίαν αυστηρού όντος. Αλλά εις τούτο συμφωνουμε: δυστυχώς, αγαπητέ εορτάζοντα την σήμερον Ηρακλή, το κόμμα του Κου Κισινγερ ενίκησε και νικά κατά κράτος.

Και έστω και εάν διαφωνούμε εις τα πλείστα, εις τουτο απολύτως συμφωνούμε: η γλωσσα μας είναι η ταυτότης μας. Να είδούμε πόσον ακόμη θα κρατήσωμεν.

Και επειδή ανεφερθειτε κατά παρελθόντα χρονον εις τους μηχανισμούς διατηρήσεως της γλωσσης τούτον το πρώτον εστί, το τραγωδείν και άδειν.

 

 

Εις έτη πολλά

εις πάντας τους την σήμερον αρχαιοις ονόμασιν ονομαζομένους

εορτάζοντας!

 

ΥΓ Καθώς τα γράφω αυτά, έχω την τηλεόρασιν ανοικτή δια να με συντροφευει εις το SBC που έχει επανάληψιν της ημέρας και  ακούω κάποιον Κον που δε γνωρίζω μεν, εθαυμασα δε, ονόματι Κόλμερ, ομιλούντα εισέτι την διαχρονικήν ελληνικήν (και δη περί του χρυσού)και αληθώς αγάλομαι που δεν έχει αποθάνει εντελώς το είδος μας. Ίσως τελικώς τινές ανθίστανται εις το κόμμα των μεγάλων και ενδόξων ηγετών του κόσμου τούτου που κακά καθ'ήμων και του λόγου μας εμελέτησαν και μελετούν. 

Αλλά δε βαριέσθε. Μικραί καλύβαι και πτωχοί και μονοι αγελαδόπαιδες.

 

 

 

Σχόλια

11/04 00:10  Goldmine
Mπράβο που τους θυμηθήκατε.
Έχουμε αρκετούς με το όνομα Ηρακλής. Θυμάμαι και το φίλο ΗΡΑ (έχει καιρό να φανεί).
Επίσης, την ίδια μέρα γιορτάζει και ο Περικλής.
11/04 00:39  evie
Τα πάντα ρει...
το θέμα είναι τι κρατάμε ως διαχρονικές αξίες ο καθένας μας...
ή διαφορετικά, έχουμε την κατάλληλη παιδεία ώστε να επιλέγουμε τις σωστές;
11/04 01:01  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαιρετώ σας πλαγγοναι (τουτεσιν κούκλες)! Εξήλθον ινα πίω ολίγον υδωρ του πυρός, χυμώι μεμιγμένον και χάιρομαι πολύ που βλέπω τα κεχαριτωμένα σχόλιά σας. Έτσι είναι, έτσι.

Γολδ, ναι, πολλά, από τον Όμηρο έως τον Φωκίωνα:

www.capital.gr/gmessages/search.asp?ss=%CD%FD%F3%E1%2C+%CD%F4%DD%ED%E7%F2

Ευη, εάν μοι επιτρεπετε, καταπληκτικά τα έργα σας! ; )
11/04 01:04  elenitsa 1
Αγαπητε,θα σας μαλωσω:Καποιον κυριον Κολμερ?Ο Κωνσταντινος Κολμερ ειναι προσωπικοτης,ανθρωπος με ηθος και παιδεια.Εις δε τον χειρισμον της γλωσσας μας ΑΨΟΓΟΣ.
11/04 01:10  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, να με συγχωρείτε ειλικρινώς, δε γνωρίζω προσωπα και πράγματα εν Ελλάδι, αλλά πραγματικώς χαίρομαι που ο άνθρωπος αυτός που τόσουτον με συνεκίνησε (και εξ όσων αντελήφθην γνωρίζει και λίαν καλά γράμματα εις τα των αγορών) χαίρει ευρυτάτης αποδοχής. Επαναδιατυπώνω και σας ευχαριστώ, πολλώι δε μάλλον που συμφωνούμε, υμείς μάλιστα γνωριζουσα τον άνθρωπον. Χαίρεσαι να τον ακούς.

Το καλόν να λέγεται!
11/04 01:11  PREMIUM
Φυσικά αγαπητέ μου αι απόψεις μου περί "καουμπόηδων" της...σημερινής ζωής μας δε σας αφορούν :-)

Εσείς είστε πτωχός και μόνος αγελαδόπαις της χρηματιστηριακής τοιαύτης :-)
11/04 01:16  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ε, καλά φίλε Εκπτωτικέ, εάν μου τη λεγατε και υμείς, ΤόΤΕ... ; )
11/04 01:18  elenitsa 1
Toυ London School of Economics αποφοιτος ειναι,αγαπητε,εργαζεται δε ως δημοσιογραφος.Ειναι και συγγραφευς βιβλιων σχετικων με τα οικονομικα θεματα.
11/04 01:19  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εύγε του. Εμου πάντως μου προεξένησε αρίστην εντύπωσιν. Θα τον παρακολουθώ, αρθρογραφεί κιόλας, ξεύρετε?
11/04 01:25  elenitsa 1
Καθε δευτερη Τεταρτη η Πεμπτη,δεν ενθυμουμαι,στις 11 τη νυχτα,ειναι καλεσμενος στο Hi-channel στην εκπομπη του Κ.Χουντα.Παλια εγραφε στην Εστια,τωρα δεν γνωριζω.Μπορειτε να βρειτε βιβλια του στον Κακτο.
11/04 01:30  evie
Σας ευχαριστώ είναι τα πρώτα μου έργα, η κριτική σας ευπρόσδεκτη!
11/04 01:31  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, μα πρέπει να τον ευρώ αυτόν τον άνθρωπο, δεν έχουν απομείνει και πολλοί...

Σας ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως και θα κοιτάξω να ειδώ τι εμπορώ να κάμω.
11/04 03:59  favlos
Το Ηρακλής πάντως πρέπει να προσέχουν σε τι παιδί το δίδουν οι γονείς...
Ένα 'Νίκος' μπορεί να χωρέσει τα πάντα...ένα 'Ηρακλής' μπορεί να γίνει τραγωδία ζωής...
11/04 13:13  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαιρετε! Μπορείτε να ειδείτε τας συζητήσεις? Εμένα δε μου βγάζει τίποτε...
11/04 17:55  talbot
Θρασύβουλε έχετε χάσει(?) επεισόδια!
Ο Κόλμερ μορφή,και ως οικονομολόγος και ως Ελληνας.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις