Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Πόλεμος
1023 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
20:59

Ένεκα ο πυρετός του Παρασκευοβράδου και ο χρόνος ολίγος, θα ήθελον να σας παραθέσω απλώς εν μικρόν απόσπασμα του Ηρακλείτου:

πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.

 

Επειδή η Ιστορία γράφετε συνήθως υπό των νικητών, το ποίος θα νικήσει εις έναν πόλεμο καθορίζει εν πολλοίς το πώς αυτός ο πόλεμος θα περιγραφεί εκ των υστέρων. Υπάρχουν διαχρονικώς ολίγαι εξαιρέσεις εις αυτόν τον κανόνα ασφαλώς, που έχουν να κάνουν με διευρυμένη δυνατότητα εκφράσεως, όπως εν δημοκρατία. Αλλά εν γένει η αντιληψις του παρελθόντος είναι στενότατα συνυφασμένη με το ποίος το διηγειται. Και αυτό το ποίος το διηγείται έχει να κάμει με το ποίος ενίκησε εις τον προηγηθέντα πόλεμο και το πόσον ανηλεής ήτο εις την καταδίωξιν των αντιπάλων του.

Eλπίζω να τα ξαναειδούμε αυτά, αλλά έως τότε σας παρακαλώ, εάν έχετε χρόνον, να εμβαθύνετε ολίγον εις το Ηρακλείτειον. Τα γράφω αυτά ως συνέχεια των εχθεσινών περί γλώσσης, αλλά η κοσμοαντίληψις αυτή έχει καθολική δυνατότητα εφαρμογής.

Ως προς τας αγοράς, εξενισε αρκετούς φίλους ως μάλλον πρόωρον το τεμάχιον της παρελθούσης Δευτέρας - ότι ρευστωποιησα δηλαδή- αλλά νομίζω ότι εν τέλει δεν ήτο και μεγα αμάρτημα. Να ειδούμε και πώς θα κλείσει η Αμερική σήμερον, αλλά πολλαπλασιάζονται αι πιθανοτηται Ολλανδικής οροσειράς (χαμηλής σειράς κορυφών μεν, τοπικώς δε σημαντικών).

 

Καλο βράδυ Παρασκευής!

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Σχόλια

11/04 21:18  ArTaXiA
Oφείλω να ομολογήσω πως καλώς επράξατε και ρευστοποιήσατε. Χθες αναγκάστηκα να το πράξω κι εγώ...

Graviora Manent γαρ...
11/04 21:21  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μπα, τυχαίνει καμμιά φορά φίλε μου. Η αληθεια είναι ότι ενόμιζα κι εγώ ότι ίσως μπορούσε να φθάσει και πλησιέστερα των 4200, οπότε το ενδεχόμενο ωφελος σας θα ητο σημαντικόν (άλλωστε τη Δευτέρα ανήλθε ικανοποιητικώς). Από συντηρητισμό εξήλθον ενωρίτερον, αλλά τελικώς επεκράτησε η Αρκτος.

Καλό σας βράδυ και περιμένω την εκτίμησίν σας δια τα μελλουμενα!
11/04 21:35  favlos
Ε..αυτη είναι η ομορφιά παιδιά...10.000 γνώμες και στρατηγικές...και όποιος αντέξει...όπως λέει και ο Τυφώνας...παιγχνιδάκι με λεφτά είναι...(έχει οδηγήσει και σε βουτιές στο κενο βέβαια...αλλά αυτοι θα έπεφταν,μπορεί απο έρωτα απο θλίψη κλπ)
12/04 14:20  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αντιγράφω από σχόλιο σας στο φόρουμ
"Αλλά βεβαίως αυτά τα πράγματα είναι αβέβαια και άδηλα. Επισημαίνω και πάλιν ότι η πρόβλεψις τεχνικής κινήσεως προ του αυτή να εξελιχθεί είναι λίαν ριψοκίνδυνος υπόθεσις και δε συνιστάται παρά μονον ως προς την παραγωγή σεναρίων χειρισμού της καταστάσεως. Μπορεί κάτι να γίνει και να ανατραπούν δραματικώς ως πολλάκις εν χρηματιστηρίοις. Μόνον εικασίας και προετοιμασίας προς παν ενδεχόμενον δυναμεθα ποιείν."
Και το συνδέω με τον <ΕΔΩ> τίτλο σας "Πόλεμος".
Οι "Αγορές" δεν τίποτα άλλο από "τη συνέχιση του Πολέμου με άλλη μορφή"(*) και ακριβώς όπως εν πολέμω, σενάρια εξέλιξης της "σύρραξης" πρέπει να υπάρχουν για όλες τις δυνατές περιπτώσεις και να ανασύρονται...
(*) ελπίζω να συγχωρεθεί η ιεροσυλία παραφθοράς του v.Kl
12/04 14:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γειά σας Προμηθεύ! Μα βλέπετε το φορουμ? Δι'εμέ έχει παγώσει π΄λήρως. Χαιρομαι πάντως που δεν εχάθησαν αυτά που έγραψα.

Ακριβώς έτσι είναι και ο von Clausewitz ήτο μέγας θεωρητικός αυτής της κοσμοαντιλήψεως. Και ως εκ τουτου λίαν χρήσιμος. Σημειώνω ότι υπαρχουν και άλλες προσεγγίσεις βεβαίως.

Σενάρια, σεναρια, τρία τυλάχιστον τον αριθμό πρέπει να έχει κατά νου ο κάθε εμπορευαμενος: το καλό το κακό και το μετριο (αντε και το άσχημο). ; )
12/04 14:35  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όπως ήτο αναμενόμενο, "η φιλοσοφία του πολέμου" απετέλεσε "παιδικόν ανάγνωσμα" εκ της πατρικής βιβλιοθήκης. Από την 6η Δημοτικου άρχισα και κάπου περί το πέρας των σπουδών στο ΕΜΠ αυτοαξιολογήθηκα, ότι "κάτι κατάλαβα"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις