Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο Ανδρέας και το παντεσπάνι
1287 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008
22:02

Ήθελον να γράψω σήμερον περί του "Δόγματος Καραμανλή" εις τον ΟΤΕ, ως υπεσχέθην εχθές, αλλά είδον ες την τηλεόρασιν δήλωσιν του Βγενοπούλου ήτις με συνεκίνησε και αντί να στρέψω τα πυρά μου κατά της Δεξιάς, λέω να συζητήσω αυτό το συμβάν.

"Υπάρχει μια Αγγλική λέξις (ΣΣ λέξις είπε ουχί λέξη, ξεύρει γράμματα και δεν φοβείτε) που λέγεται honour". Αυτό ήτο, κατεκτήθη ο Καλοχαιρέτας άνευ πολλών πολλών. Είπε και άλλα, θα τα ειδείτε και αλλού, εν ολίγοις ότι δεν δύναται ο καθείς ένεκα του λαϊκισμού ή των προνομίων του να θίγει την υπόληψιν ετέρου άνευ συνεπειών. Δε γνωρίζω εάν αυτό που λέγει ο Φαύλος περί Βερλουσκονισμού ισχύει, αλλά δια να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ μαζί του ότι το πλέον κλειστό επάγγελμα εν Ελλάδι αυτό του εκλεγομένου δυνάστου της Δυναστικης Δημοκρατίας μας είναι καιρός να ανοίξει. Εάν ο Ανδρέ το αποτολμήσει (ή όποιος το αποτολμήσει), κάτι λιανοτούφεκα πληκτρολογιακά που ορίζω δε θα τα ευρεί εναντίον του.

Κατόπιν ήκουσα τον Γεώργιον Παπανδρέου. Πώς το λέγει ο Στάθης? Γεωργιος ο Β', Παπανδρέου ο Γ'. Και τι είπε ο Γεώργιος (συμπαθής μου είναι, το ξεύρετε)? Κάτι αναμασήματα εις ουχί ακριβώς άπταιστα ελληνικά και βεβάιως τον μύθον του "φάτε παντεσπάνι". Ξεύρετε, αυτό που υποτίθεται ότι είπε η Μαρία-Αντουανέττα ότε της ανέφεραν ότι ο λαός πεινάει. Μονον που έχει σημερον αποδειχθεί ότι αυτό είναι προπαγάνδα και η σχετική κατηγορία διετυπώνετο εις λιβέλους πολύ πριν τη γέννησιν της Κυρίας του Λουδοβίκου. Αλλά μερικοί μύθοι επιμένουν (ανοίγω παρένθεσιν).

Εις εξ αυτών είναι ότι "ο λαος πεινάει". Είνάι όμως έτσι? Μήπως ο "λαός" δεν πεινάει καθόλου και αι ασθενέστερες οικονομικώς τάξεις είναι κατα μέσο όρο σημαντικώς υπέρβαρες? Εγώ βλέπω τας μεσαίας και οι ανωτέρας τάξεις να "πεινούν" διότι θέλουν να κάμουν σιλουεττα -  ιδία αι κορασίδαι. Μήπως λοιπόν αναμασώνται διαρκώς μύθοι που ουχί μονον δεν έχουν ανταπόκρισιν εις την πραγματικότητα, αλλά εκφράζουν το ακριβώς αντίθετόν της? Σκεφθείτε το ολίγον, έχει ενδιαφέρον και θα ευρείτε ουκ ολίγους.

Ένας άλλος μύθος είναι ο φόβος της ενασχολήσεως των επιχειρηματιών με τα κοινά. Των επιτυχημένων βεβάιως, αποτυχημένους έχουμε πολλούς εις την δημοσίαν ζωήν- να βγάλουν και τα σπασμένα. Έχει βάσιν βεβάιως ο φόβος αυτός. Είναι και ο φθόνος της επιτυχίας του άλλου, πάγκοινος εν Ελλάδι. Μήπως όμως ήρθε ο καιρός ινα μη διώκεται, αλλά να επιβραβεύεται και η επιτυχία με το να εμπιστευόμεθα επιτυχημένους και ουχι κληρονομημένους εις τας θέσεις διαχειρίσεως? Δηλαδή πόσον χειρότερα να τα κάνουν?

Σκάνδαλο περί τον ΟΤΕ υπήρξε και δη μεγάλο, κατά την άποψίν μου, υπό της κυβερνήσεως και εις βάρος των μετόχων των Βγενοχάρτων και του ΟΤΕ. Το ότι ο Ανδρέ κατάφερε να στρέψει την βεβαία κρατικώς κατευθυνομένη καταστροφήν εις όφελος του και των μετόχων λέγει πολλά δια την ικανότηταν του ως κουρσάρου.

Και τίποτε άλλο να μην καταφέρει, έδειξε ότι ο Λεβιάθαν δεν είναι αήτητος ακόμη και εν Ελλάδι.

ΥΓ Εννοείται ότι αγοραπωλησίας Βγενοχάρτων ή ετέρου τινός τίτλου ούτε κατά διάννοιαν εσκεφθην ποτέ ινα προτείνω. Το σχόλιον είναι γενικόν, αι αγοραί τρικυμιώδεις και το φρόνημα και το χαρτοφυλάκιον (μου) ρευστόν. Ωστόσο αυριο εξέρχεται ο νέος Ινδιάνα, οπότε νομίζω ότι το φρόνημα, τουλάχιστον ως προς τα καλλιτεχνικά, θα ανέλθει.

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΜΑΡΦΒ ΜΙΓ ΟΤΕ
Σχόλια

21/05 22:05  haros
θρασσακο,σαν να ομορφυνες τελευταια...
21/05 22:08  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, μάλιστα Χάρε. Ομόρφυνες, ή έχω καιρόν να κάμω σεξ, που λένε?

;-)
21/05 22:38  Σάρισα
Προσυπογραφω το αρθρο. 5*

Αυτο που επισυναπτω παρακατω νομιζω εχει αμεση σχεση με την ολη κατασταση της πολιτικης ζωης του τοπου μας.

ΕΤΕ: Οι... αυθαιρεσίες του κ. Αράπογλου
Σας λέγαμε από χθες για συνδικαλιστές - εργατοπατέρες που έχουν κάνει τον συνδικαλισμό σαν τα μούτρα τους, κι έσπευσαν να μας... δικαιώσουν περίτρανα.

Βγήκε λοιπόν η ΟΤΟΕ και διαμαρτύρεται επειδή λέει την αγνοεί ο εικονιζόμενος στο σκίτσο μας κ. Τάκης Αράπογλου της Εθνικής, χαρακτηρίζοντας τις (πολύ καλές) αυξήσεις που δόθηκαν στους εργαζομένους της τράπεζας... αυθαίρετες!

Τι πιο φυσιολογικό, όμως, από το να νοιάζεται ένας πρόεδρος μεγάλης τράπεζας για τη συναίνεση μόνο των εργαζομένων του και όχι απαραίτητα γι' αυτήν των υπόλοιπων (ανταγωνιστικών) τραπεζών και των διαφόρων εθνικών συλλογικών οργάνων, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν έχουν πρώτιστο μέλημά τους τους εργαζομένους στην Εθνική.

Γιατί θα πρέπει ο κ. Αράπογλου να ταυτίζει την πολιτική αυξήσεων που θα ακολουθήσει με αυτήν των άλλων τραπεζών;

Και τι κρύβεται πίσω από τη λέξη «αυθαίρετα» της ΟΤΟΕ;

Ο κ. Αράπογλου έδωσε στους εργαζομένους της τράπεζάς του αυξήσεις της τάξεως του 6,5% (κατά μέσο όρο!) χωρίς να ρωτήσει την ΟΤΟΕ και (εδώ είναι το αμάρτημά του) χωρίς να μπει καν στη θεατρική διαδικασία του να «διαπραγματευτεί» με την ΟΤΟΕ!

Σου λέει λοιπόν η ΟΤΟΕ: Αν με αγνοείς, αρνείσαι να διαπραγματευτείς μαζί μου, εσύ η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα για να χάσω την εξουσία που ασκώ στο σύστημα.

Κάτσε ν’ αρχίσω από τώρα να φωνάζω, άσχετα αν οι αυξήσεις που έδωσες είναι απολύτως ικανοποιητικές!

Στην ουσία λοιπόν η ΟΤΟΕ (αυτοί που την... επανδρώνουν για να ακριβολογούμε) δίνει μάχη... δικών της συμφερόντων κι όχι των εργαζομένων τους οποίους εκπροσωπεί!

Όλα τ’ άλλα που ακούτε, να τ’ ακούτε βερεσέ... (Αναδημοσιευση απο Euro2day)

21/05 23:17  haros
σαρισα,σε πρωτη αναγνωση,οταν το ακουσα και εγω,τα ιδια σκεφτηκα..ισως ομως δεν ειναι ακριβως ετσι...τους συνδικαλισταδες να τους σταυρωσουμε μεν,να τους εξουδετερωσουμε,και οταν καποτε τους χρειαστουμε,να εχουν απαξιωθει τελειως...δεν ειναι και το καλυτερο σεναριο για τους εργαζομενους..
21/05 23:20  Yannis K.
"Αλλά μερικοί μύθοι επιμένουν (ανοίγω παρένθεσιν).

Εις εξ αυτών είναι ότι "ο λαος πεινάει". Είνάι όμως έτσι? Μήπως ο "λαός" δεν πεινάει καθόλου και αι ασθενέστερες οικονομικώς τάξεις είναι κατα μέσο όρο σημαντικώς υπέρβαρες?"

Διολισθαινεται επικινδυνως και βλεπω και τα φρενα κομμενα :)
21/05 23:48  Σάρισα
Yπαρχουν διαφορετικοι ορισμοι της πεινας και της φτωχειας. Αν χρησιμοποιησουμε τον ορισμο του ΟΗΕ δηλαδη 1 δολαριο τη μερα, τοτε ολοι οι Ελληνες θα φανουν οτι ζουνε με χρυσα κουταλια.

Ασφαλως και ο συγγραφεας του αρθρου εννοει οτι σε ενα μεγαλο κομματι της κοινωνιας μας , η οικονομικη δυσμαρεια δεν οφειλεται στην απουσια των βασικων αγαθων προς επιβιωση, αλλα στον διαρκη πολλαπλασιασμο και δημιουργια αναγκων απο το πουθενα(καινουριο αυτοκινητο, τελευταιας γενιας κινητο, λουλουδια στα μπουζουκια, φρεντοτσινο στο Μοναστηρακι
και ρουχα μοδατα).

Αυτοι που πραγματικα πειναν( και μιλαμε για ανεργους που ειναι αστεγοι και δεν εχουν οικογενεια και στηριγματα)ειναι 'αφανεις' δεν εχουν λογο να συμμετεχουν σε πολιτικες ομαδες γιατι εχουν απογοητευτει πληρως και τους εχουν ολους γραμμενους.Και δεν εκπροσωπουνται προς το παρον απο κανενα.

Ο σκληρος πυρηνας του συνδικαλισμου ειναι η νομενκλατουρα αυτων που αυριο θα κυκλοφορουν με θωρακισμενες Mercedes και επανιδρυση του κρατους και δεν θα ξερουν ποσο κανει ενα κιλο ντοματες, γιατι θα στελνουν την αλλοδαπη υπηρετρια για ψωνια.

Τωρα σχετικα με αυτο που εγραψε ο χαρος, αμα ειναι να κανουμε συνδικαλισμο για το συνδικαλισμο, γι αυτο η συμμετοχη στα συνδικατα παιρνει συνεχως την κατω βολτα. Γελαει ο κοσμος με δαυτους.
22/05 00:24  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ω, καλησπέρα σας, πώς είσθε? Πήγα να πιώ κάτι τις ένεκα η εορτή, και (βεβαίως!) έβγαλα και εισιτήρια δι'αυριον. Ε-ε-ερχεται!

Κατά τα λοιπά, τι να ειπώ? Τα λέγει τόσον ωράια ο Σαρισα. Α, οφείλω σχολιασμόν εις κάτι που γράψατε προχθές. Που λέγατε να δοθεί μια "νήσος εις μιαν εκάστην των παρατάξεων και ιδεολογιών να ειδούμε ποία θα προκόψει περισσότερο, κάτι τέτοιο. Πολύ ωράιον πειραμα, θα το ξαναδουμε.

Τώρα δια την ΕΤΕ και την ΟΤΟΕ τι να ειπώ? Δηλαδή φαίνονται λογικα΄αυτά τοις άλλοις φίλοις?
22/05 01:10  haros
sarisa και θρασσ,ειστε και οι δυο επαρκως ικανοι να καταλαβετε τι λεω...μου ειναι σφοδρα αντιπαθεις μεν,ειδικα ο<σκληρος πυρηνας>και σαφως ειμαι καθετα αντιθετος στην νοοτροπια που εξεθρεψε τον συνδικαλισμο ως σκαλοπατι για την πολιτικη...αυτο που λεω ομως,ειναι οτι αδιαφορωντας για την ΟΤΟΕ,αυτη την φορα εδωσε γερες αυξησεις...μονος του...καλως..αν λοιπον απαξιωθει ο ρολος της ΟΤΟΕ,και δεν κανει διαπραγματευσεις αυτη για ολο τον τραπεζικο κλαδο,αλλα καθε τραπεζα μονη της με τους εργαζομενους της,την επομενη φορα που ενας τραπεζιτης θα αποφασισει να τους δωσει σ..τα η να απολυσει μερικους για να φτιαξει τα νουμερα,ποιος θα αντιδρασει,αν η ΟΤΟΕ εχει ευνουχιστει??
22/05 01:25  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χάρε μου, πριν σας καληνυχτίσω να σας ειπώ το εξής: αυτός είναι εις ακόμη μύθος. Προ ολίγων μηνών η Καθημερινή είχε δημοσιεύσει έρευναν εις την οποίαν εδεικνύετο ότι όσο ολιγότερα μέλεη έχουν οι συνδικαλιστικοί φορέις ενός κράτους, τόσον πλουσιότεροι είναι οι εργαζομενοι εκεί και συνολικώς η οικονομία.

επειδή είσθε εξ όσων έχω αντιληφθεί -όπως και εγώ- δημοκρατικός άνθρωπος δεν ειναι παράδοξον αυτό? Όπως και το ότι τα καλλίτερα συστήματα κοινωνικής προνοίας εις τον πλανήτην τα έχουν μοναρχικά (κατ' ονομα) κράτη (Σκανδιναυία, Ην. Βασιλειον, Βενελουξ κοκ) και το χειρότερο το πλέον δημοκρατικό (έως λαϊκισμού) αι ΗΠΑ. Σκεφθείτε το ολίγον. Που αποτυγχάνουμε ή μάλλον που έχουμε μικροτέραν επιτυχίαν οι αβασίλευτες δημοκρατίες? Μήπως εν τέλει χρειάζεται μείγμα ριζοσπαστισμού και συντηρήσεως των καλλιτέρων στοιχείων της παραδόσεως αντι δια γενική προσπάθεια καταστροφής και αντικαταστάσεως με νέα και αδοκίμαστα συστήματα?

Καλό βραδυ.
22/05 01:33  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΥΓ Τα λέγω αυτά προφανώς ουχί δια να υποστηρίξω έστω και κατά διάννοιαν παλινόρθωσιν (αυτά τα έχει λύσει άπαξ δια παντός η Ιστορια), αλλά διότι πάντοτε διερωτώμαι: τι δυναμεθα ποιείν προς βελτίωσιν της δημοκρατίας μας? Αντί να έχωμεν μύθους και ταμπού, ας συζητήσωμεν τι πάει καλά και τι όχι.
22/05 08:17  jgeorgiou
Πολυ καλό αρθρο. Νομιζω ότι ο ΒΓΕΝΟ κανει τα πρωτα του τεστ στην πολιτική σκηνη. Μαλλον ξερει ότι ο ανταγωνισμός είναι ανυπαρκτος και ότι αυτος έχει γερο στομάχι!
22/05 09:35  Nastybishop
Η φτώχεια στην Ελλάδα φτάνει το 20%...έτσι απλά. Στοιχεία EUROSTAT και ΟΕCD. Οι ανώτερες τάξεις δεν τον πιστεύουν αυτό το νούμερο, τους φαίνεται μύθος. Γιατί; Μήπως μέτρησαν τους φτωχούς τους βρήκαν λιγότερους; Όχι βέβαια απλά δεν τους βλέπουν. Οι φτωχοί είναι εξοστακισμένοι από τους κοινωνικούς κύκλους τους, στοιβαγμένοι σε κάτι decadence περιοχές (πχ καμίνια) που ουδέποτε θα πάταγαν εκεί για να πιουν τον καφέ τους.
22/05 09:59  Yannis K.
A ρε συ Nasty, γιατι μας χαλας τη νιρβανα μας?
Πως πεινανε αφου ειναι χοντροι, δε τους βλεπεις?
Βεβαια συγχρονως ειναι και λιγο απλυτοι και βρωμανε αλλα αυτο το κανουν επιτηδες για να μας σπασουν τα νευρα.
22/05 10:22  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ενώ εις την Κίνα, ε?

Τέλος πάντων, δε σας φάινεται καθόλου περίεργο ότι το 20% των πλέον πτωχών του πληθυσμού θα έχει πάντοτε το 20% του πληθυσμού?

Όσο δια τον πλουτον, προ 50 ετών ουδείς πλουσιος είχε τας δυνατότητας όσων έχουν σύνταξιν σήμερον έστω 600 Ευρώ. Σκεφθέιτε και μην αναμασείτε. Πτωχοί ασφαλώς υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο δεν μπορούμε να κατευθύνουμε περισσοτέρους πόρους δια την ανακουφισιν των διότι τους καταναλώνουν τα οργανωμένα συντεχνιακά συμφεροντα.
22/05 10:33  Yannis K.
Διατι φιλτατε, πρατττετε αυτο που (θα θελατε) να στηλιτευετε?
Λαικιζετε. Εστω και με την χρηση της δοτικης.
Που ειδατε εμενα να υπερασπιζομαι τας Κινας?
22/05 10:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, ΄σας βλέπω να εφορμάτε ασμένως, αλλά το κάστρον καλώς κρατεί. Το αντίπαλον δέος προσφέρω. Όσον δια τον λαϊκισμόν, υμείς τα λέτε αυτά? Πεινούν ή σιτίζονται εσφαλμένως οι πτωχότεροι?

Εάν ΔέΝ εντοπίσουμε τα προβλήματα και λειτουργούμε με μύθους, ΠώΣ αναμένεται να ευρούμε λύσιν?

Όστις έχει καλάς προθέσεις και δε θέλει να υπερασπίζεται τεθνεώτα φαντάσματα δεν εχει τίπτε να φοβηθεί εκ του διαλόγου και των διαφορετικών απόψεων όσον και προκλητικάι (ή "προβοκατορικαι¨) και εάν εκ πρώτης όψεως ακούγονται.
22/05 10:50  Yannis K.
θα απογοητευσω τον συλλογισμο σας αλλα εκλειπω προθεσεων.
Ειτε καλων ειτε κακων.

Απλως οι δεκαρικοι μου την διδουν.
Οπως και τα λογικα χασματα που συνιστουν την ταφρον η οποια προστατευει το καστρο σας.
22/05 13:27  lemon.
αγαπητέ Θρασύβουλε
αν δεν προσέξετε την παγίδα θα σας σύρουν σε κουβέντα για την τιμή του μαϊδανού στα παζάρια!
Αγαπητοί, ο παππούς μου έλεγε ένα ωραίο: " οι μόνοι φτωχοί είναι ο διάολος και τα τέκνα του!"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις