Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Παίδες Παιδείαν παιδεύοντες και παίδες παιδευόμενοι
986 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Μαΐου 2008
18:49

Δεν είναι εν τέλει τυχάιον ότι οι Έλληνες που έχουν ζήσει εις το εξωτερικόν έχουν αναπτύξει μαι υπορρητη πλην κοινή άποψιν δια τα χάλια της πατρίδος και την χρεωκοπίαν του "συστήματος" της. Τα λέω αυτά επ' αφορμη αυτού που έγραψε ο φαύλος.  Αλλά δεν έχω σκοπό να γρινιάξω. Τουναντίον, είδον σήμερον πολλά ενδιαφέροντα άρθρα εις την "Καθημερινήν" της Κυριακής.Τα πλέον ενδιαφέροντα έιχαν να κάνουν με τους Έλληνας φοιτητάς εν Αλβιόνι, αλλά και τους ιδικούς μας εν Ελλάδι. Αντιγράφω εκ του δευτέρου:

"Από την ανάγνωση των τελευταίων γεγονότων στα ΑΕΙ φαίνεται ότι η μία –από τις αρκετές ταυτόχρονες μάχες– μαίνεται ανάμεσα σε δύο λαϊκισμούς. Ανάμεσα σε έναν παλαιότερο, κρατικίστικο λαϊκισμό του ’80, που ενδημεί κυρίως στις αριστερίστικες και σε μέρος των αριστερών φοιτητικών (και πανεπιστημιακών) παρατάξεων, και σε έναν πιο «σύγχρονο» λαϊκισμό, του ’90, που επιχειρεί την ενσωμάτωση (παράδειγμα η ΔΑΠ με τη μετατροπή της σε παραπανεπιστημιακό μηχανισμό με δωρεάν σημειώσεις και τα περίφημα «κεράσματα» σε «must» νυχτερινά κέντρα)."

"Ο λαϊκισμός των ΕΑΑΚ και ενός κομματιού του ΣΥΝ (συμπεριλαμβανομένων μερικών πανεπιστημιακών) δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στηρίζεται στη γνωστή «αρχή» του μικροαστισμού, που δεν είναι άλλη από την «ατιμωρησία». Οπως ο μικροαστικός λαϊκισμός του ’80 «ξέπλυνε» π.χ. την αυθαίρετη δόμηση (με την αντιπαράθεση στη «βίλα του πλούσιου», του δικαιώματος του «λαού» στο εξοχικό σπιτάκι), έτσι και ο μικροαστικός λαϊκισμός πολλών καταληψιών προϋποθέτει την ατιμωρησία στη μη τήρηση του νόμου. Φοιτητές που αρπάζουν κάλπες (σε σαφή συνέργεια με πανεπιστημιακούς), που εμποδίζουν την αντίθετη άποψη, αλλά και δεν αναλαμβάνουν την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτό. Είναι η επιτομή του «μικροαστισμού», η μεταλλαγμένη συνέχεια του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» [ΣΣ. Ωρέ, μπας και διαβάζει Καλοχαιρέτα? ;-)].

Για όσους πέρασαν από τον «σταλινισμό» στον ακτιβισμό (ΕΑΑΚ, κ.λπ.), τα πράγματα είναι μάλλον δεδομένα: Η προσήλωση στο «μη ταξικό» πανεπιστήμιο ταυτίζεται με το εύκολο πτυχίο. Και η σχετική διαδικασία είναι εγγυημένη, όταν οι κανόνες του παιχνιδιού δεν επιβάλλονται από δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά από μαχητικές συντεχνίες. Ετσι αλλάζουν και πιο εύκολα, ανάλογα με τα παζάρια στις πρυτανικές εκλογές."

 

Αλλά βεβάιως το πλέον ενδιαφέρον οικονομικώς είναι οι Έλληνες εν Βρετανία. Ειλικρινώς πιστέυω, να το συνδέσω και με αυτά που έλεγον περί φαύλου, ότι η μαζική έξοδος κατά το '80-'90 εβοήθησε τα μάλα να αλλάξει η Ελλάς από την μικροαστική και λαϊκιστική Ψωροκώσταινα εις μιαν χώραν που τουλάχιστον "ψάχνεται". Δεν είναι εύκολο δι'όποιον έζησε και ηργάσθη εν αλλοδαπήι να πιστέυσει τας απιστεύτους μπαλαφάρας που μας τσαμβουνουσε και τσαμβουνάει το κομματικόν σύστημα εν Ελλάδι. Και το (προπτυχιακόν) ρεύμα έχει απλώς ανακοπεί, δεν έχει σταματήσει.

 

Λοιπόν τα δύο Ελληνικά κράτη, Ελλάς (17.000) και Κύπρος(8.000), στέλλουν τους περισσοτέρους φοιτητάς μετά την... Κίνα των 1,4 δις ανθρώπων. Περί τους 17.000 η Ελλάς της Σοβιετικού τύπου Παιδείας, έναντι 50.000 της επίσης ημι-κομμουνιστικής Κίνας. Μάλιστα Κύριοι, πολύ χρήμα. Μεγάλη βιομηχανία η Παιδεία και βαρεία.

 

Δε θέλω να καθοδηγήσω την σκεψιν σας, απλώς διερωτώμαι Τί θα γινόταν εάν ήτο δυνατόν να ιδρυθούν και εδώ ιδρύματα που να προσελκύσουν φοιτητας και να καταστή η Ελλάς απο καταναλώτρια υπηρεσιών Παιδείας εις παραγωγόν. Και να ληξει αυτό το ΑίΣΧΟΣ του συστήματος που παράγει κατά το πλείστον (υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις, άλλωστε Έλληνες είμεθα ακόμη) αχρήστους "προοδευτικάριους" ικανούς να στελεχώσουν μονον τον πτωχεύσαντα "κρατικόν" μηχανισμόν. Συντηρητικούς στόκους δηλαδή και αντιδραστικούς μικροσταλινίσκους που διαιωνίζουν τα προνομια της νομενκλατούρας. Αφήνω τας χιλιάδας των διδασκάλων των "Ακαδημιών" των Σκοπίων και του λοιπού τέως παραπετάσματος.

 

Ούτως ή άλλως τα μη κρατικά ιδρύματα δεν είναι πανάκεια, αυτό το γνωρίζω καλώς και δύναμαι να το εγγυηθώ. Αλλά ότε βλέπω την αγωνίαν της προοδευτουριάς, της Κας Παπαρήγα πρωτοστατούσης (η συζήτησις που κάναμε προσφάτως, μετά των πηγών) μπας και εξέλθει και κανείς ελευθέρως σκεπτόμενος και χαλάσει την  πιάτσα, καταλήγω ότι αξίζει τον κόπον να δοκιμασθούν. Διότι ασφαλώς δε φαντάζεται κανείς ότι η νομενκλατούρα που στέλλει τα τέκνα της εις ακριβότατα κολλέγια και αμερικανικά πανεπιστήμια (αλήθεια που τα ευρίσκουν τα χρήματα? - και η ερώτησις είναι πραγματική και ουχί προβοκατόρικη) έχει ειλικρινή αισθηματα σχετικώς με τη δημοσία Παιδεία. Δημοσία Παιδεία δι'όλους τους άλλους θέλει. Εκτός και εάν είναι σχιζοφρενής- που δε νομίζω.

 

Άλλωστε, όλα τα ζώα είναι ίσα. Αλλά, μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα, γνωστον αυτό.

Τέλος πάντων, και εις την Παιδέιαν, επί την πλάτην των (και αγνών) ιδεολόγων της Αριστεράς έχει στηθεί μεγά πανηγύριον και το πράγμα έχει φθάσει εις το μη περαιτέρω. Ακόμη και εάν, όπως ευθαρσώς αναγνωρίζω, συχνάκις πράγματι πολλοί οπαδοί έχουν πράγματι καλάς και αγνάς προθέσεις. Δεν έχω σκοπό να σας πείσω, αλλωστε δια της αγοράς η κοινωνία ψηφίζει και η Βρετανία κερδίζει.

 

Αλλά αναγνωσατε και σκεφθείτε.

 

 

Σχόλια

25/05 19:14  favlos
Δεν είναι πανάκεια τα μη κρατικά αλλά ας δοκιμάσουμε.Σωστός.
Και θα δοκιμάσουμε...

Αυτό το παραγωγός υπηρεσιών παιδείας δεν θα ζήσουμε να το δούμε...εκτος κι αν κάποιος απο μάς λέγεται Μαθουσάλας...Κορακοζώητος...κλπ
25/05 19:20  Θανάσης Μαυρίδης
"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη"! Εγω πάντως αρχίζω και χάνω το κουράγιο μου. Δεν βλέπω φως στο ... τούνελ! Ποιός ξέρει τι αμαρτίες πληρώνουμε...
25/05 19:26  Σάρισα
To ζητημα ειναι και εθνικο. Αν καταφερουμε να προσελκυσουμε ξενους φοιτητες στη χωρα μας, ακριβως οπως οι φιλελευθερες ιδεες και τροπος σκεψης μεταλαμπαδευτηκαν στην ελληνικη πολιτικη ζωη απο τους ελληνες φοιτοιτες στη Μ. Βρετανια(καλα ενταξει στα σπαργανα ειναι ακομα), ισως καταφερουμε και να 'ελληνοποιησουμε' τον τροπο σκεψης των ξενων. Θα ειναι μια πολυτιμη βοηθεια στα εθνικα μας θεματα η δημιουργια think tanks στα οποια θα προβαλλονται οι ελληνικες θεσεις και στο οποιο συμμετεχουν ξενοι φοιτητες.

Εμεις αντιθετα, κοιταμε μη χασουμε το μαντρι μας, δεν κοιταμε πως να το μεγαλωσουμε. Δεν μπορεις συνεχως αμυνομενος να κερδιζεις. Σε οποιοδηποτε μετωπο. Θα μπορουσε πχ να υπηρχε προυποθεση για την ιδρυση ξενου ΑΕΙ, η υποχρεωτικη περιληψη κλαδου ελληνικων γραμματων σε καθε ΑΕΙ.

Αυτο που δεν εχω καταλαβει, ειναι γιατι θεωρουνται τα παραρτηματα κρατικων βρετανικων πανεπιστημιων ως ιδιωτικα ΑΕΙ στην Ελλαδα. Επειδη υπαρχουν διδακτρα? Μα στη Μ. Βρετανια ολα τα πανεπιστημια εχουν διδακτρα! Αν υπαρχει ενας μηχανισμος ο οποιος θα διασφαλιζει οτι τα παραρτηματα θα παρεχουν το ιδιο επιπεδο παιδειας με τα αντιστοιχα μητρικα, προς τι οι ενστασεις ?

Για να μην αποκαλυφθει η γυμνια των δικων μας κομματικων μαγαζιων?
25/05 19:32  favlos
''Δεν μπορεις συνεχως αμυνομενος να κερδιζεις''
Μόνο η Εθνική ποδοσφαίρου ελέω +Κυράστα...
25/05 19:32  nhad
Κατά τα φαινόμενα έρχεται η ώρα της μεγάλης αλλαγής στα Πανεπιστήμια. Παρά την κατά κράτος επικράτηση των διαφόρων «Τσιπροειδών» (κατά το «φασιστοειδών») λόγω κυρίως της απόλυτης αστοχίας των ενεργειών της Γιαννάκου, θα γίνει κάτι που το έβλεπα και το ευχόμουν εδώ και καιρό. Η Ε.Ε., της οποίας το δίκαιο υπερισχύει νομικώς του δικού μας Συντάγματος, θα μας αναγκάσει να αναγνωρίσουμε τα πτυχία των παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Και αυτό θα γίνει όποιο κόμμα και αν είναι στην εξουσία, όσο και να αντιδράσουν τα Τσιπροειδή. Προφανώς αυτό θα φέρει αναστατώσεις: κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα και πολλά ΤΕΙ (α, ξέχασα, ΑΤΕΙ) θα κλείσουν ελλείψει φοιτητών (πράγμα ευκταίο ώστε να καταργηθούν κάποια τουλάχιστον από τα εν λόγω Πρυτανεία), κάποια παραρτήματα της πλάκας θα αναγνωριστούν, αλλά ελπίζω ότι στο τέλος θα γίνει αυτό που πρέπει: για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα για διορισμό στο δημόσιο ή δικαίωμα υπογραφής, θα πρέπει οι πτυχιούχοι κάθε ιδρύματος να περνούν από εξετάσεις, είτε δημόσιες είτε από τα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια. Εκεί ας δείχνουν την αξία τους, ανεξάρτητα από πού πήραν το πτυχίο τους.
25/05 19:43  Αli Baba
Συμφωνούμε γενικώς,διαφωνούμε ειδικώς:
1)Μεταξύ στόκου και μικροσταλινίσκου,προτιμώ τον δεύτερο χαρακτηρισμό.
2)"η νομενκλατούρα που στέλλει τα τέκνα της εις ακριβότατα κολλέγια και αμερικανικά πανεπιστήμια (αλήθεια που τα ευρίσκουν τα χρήματα? - και η ερώτησις είναι πραγματική και ουχί προβοκατόρικη)".Θα επιμένω πως είναι προβοκατόρικη μέχρις ότου αποδείξετε ότι τα χρήματα βγαίνουν από παράνομες δραστηριότητες(εκτός αν εννοείτε κάτι άλλο).
3) "Άλλωστε, όλα τα ζώα είναι ίσα. Αλλά, μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα, γνωστον αυτό".
Η φράση είναι υποτιμητική. Όταν δε συμπεριλαμβάνετε και τους χοίρους ,καθίσταται εισέτι προσβλητικότερη(πλεονασμός).Δικαιολογημένη λοιπόν και η οξεία αντίδραση.
25/05 19:43  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ωχ, ευτυχώς που έχω εγώ "βάρδια".
Το εγκεφαλικό δεν θα το αποφεύγαμε και το "κρίμα (= έγκλημα) στο λαιμό σας...
θα του τα μεταφέρω "με δικά μου λόγια" και "με τον καλό τον τρόπο".
Τι να κάνουμε, θα "λουστούμε" ανάλυση - "ποταμό" συντόμως... (το "κρίμα στο λαιμό σας")...

"Νυχτερίδα' - Μυρσίνη Κ.
Υ.Γ. Στο "Μελωδία" παιζει καταπληκτικό Rachmaninof, όποια/ ος προλάβει !
25/05 20:04  Swearengen
Δοκίμασα ήδη από το πρωϊ, Νυχτερίδα, στέλνοντας το κάτωθι (ευγενέστατο, όπως πάντα, άλλωστε) μήνυμα στο blog του Χάρου :

"Αφελείς είρωνες ! Ασήμαντοι Σαραδανάπαλοι ! Εραστές της φτήνιας και και της κακομοιριάς !
Ο Μέγας Swearengen, γνωστός και ως "Τσερνομπιλ", σας εγκαταλείπει στην αθλιότητά σας !
Κύκνειο άσμα του και εσχάτη προσπάθεια επιμορφώσεως του όχλου, η παραπομπή στον Ραχμάνινωφ, πιανο κονσέρτο Νο 2.
Ακούστε το άχρηστοι ! Έστω και ΜΕΤΑ το "μυστικό κομπιναιζόν" της Κακομοίρας...
www.youtube.com/watch?v=5ZRbko3UsnQ

Μάταιος κόπος. Μόνον ο Μαύρος Μάμπας (sic) καταδέχθηκε τον Ραχμάνινωφ...
25/05 20:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τι νομίζετε Al, με κάτι τέτοια με μεγάλωσε (δεν θυμάμαι την εκτέλεση στο βινύλιο, αλλά ήταν πιο "μαλακή", A. Rubinstain ίσως).
Μη βλέπετε που "το παίζει ροκάς"... Τα "θεμέλια πρέπει να είναι γερά" και αργότερα βλέπουμε...

"Νυχτερίδα" - Μ.Κ.
25/05 20:54  NEMO
Είναι πρωτοφανής ο συντηρητισμός που αποπνέει η Αριστερά στη χώρα μας.Με την ευκαιρία της αποφάσεως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,βλέπω αυτό που ο κοινός νους(δύσκολο κατόρθωμα στις μέρες μας)διαβλέπει,ότι στο βωμό της απώλειας και των τελευταίων προπύργιων κομματικής εκμετάλευσης,προτιμάται η σκοταδοποίηση και η αποχαυνωποίηση της παιδείας.
Εύκολα τα φορτώνουμε όλοι στην κρατική ανυπαρξία,εγώ θα έλεγα στην κρατική φοβία που τόσο χρόνια ανεχόταν την αναρχοποίηση των πανεπιστημίων μας.
26/05 00:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γεια σας φιλοι μου! Βλέπω με ετιμήσατε δεόντως σημερον, ε, είναι και το θέμα σοβαρόν. Όλα θα γίνουν φαυλε μου. Χαίρετε Κε Μαυρίδη έτσι είναι αλλά αμαρτία εξομολογημένη, ουκέτι αμαρτία.

Σαρισα, τα αυτά σκεπτομεθα. Κατά την παρακμήν της (κυρίως) Ελλάδος, αι Αθήναι παρέμεινον πολις πλουσία και παγκοσμίου ενδιαφέροντος ακριβώς λόγω της στρατηγικής τους θέσεως εις την Παιδείαν - έως των γνωστών γεγονότων επι Ιουστινιανού. nhad, πειτε τα να μην τα λέω. USOUND, ίσως, αλλά η φράσις δεν είναι δική μου. Πάντως δεν έιναι απραίτητον να ταυτίζεσθε, επιλογή ενός εκάστου είναι η πολιτική τοποθέτησις και πάντως αλλάσσει.

Νυκτερίδα, τα πράγματα ευρίσκονται εις το μη περαιτέρω και όσες αναλύσεις και να κάμουμε, τα γεγονότα τρέχουν και μας αφήνουν. Καλός ο Ραχμανινωφ δε λέω... Όχι που δε θα είχε γνωμην ο Σουεαρ!

Καπετάνιε μου, τι άλλο να ειπώ? Τα γεγονότα, τα γεγονότα. Κάποτε εις το μέλλον η περίοδος αυτή που εζήσαμε με ταας πυρπολήσεις Πανεπιστημίων και τας απιστεύτους καταστροφάς, θα παορμοιάζεται και να μου το θυμάστε με την καταστροφήν της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Και ημείς που δεν κάναμε τίπτε να τας εμποδίσωμεν δε θα γραφτουμε δια χρυσών γραμμα΄των εις τα βιβλία της Ιστορίας...
26/05 01:52  Σάρισα
η πλακα ειναι οτι στην Αμερικη οι liberals θεωρουνται 'αριστεροι' . Και μην ακουσω κανεναν που να εχει μεγαλυτερα παραπονα απο τους δημοκρατικους απο οτι απο τους συντηρητικους.

Βεβαια μια χωρα εχει δεδομενα συμφεροντα , πολλοι θα πουν οτι ο λυκος μονο την προβια αλλαζει, την καρδια ποτε. Ομως η αλαζονεια της Αμερικης εχει ξεπερασει καθε προηγουμενο και χρειαζεται επειγοντως 'φαπες'. Απο που δεν ξερω. Απο οπου κι αν προερχονται, μια επαναφορα στον προτερο συσχετισμο δυναμεων θα ειναι ευεργετικη για τον υπολοιπο κοσμο.

Η παιδεια στην Ελλαδα ειναι το προπυργιο του συντηρητισμου. Τελεια και παυλα. Κι αυτο το πληρωνουμε πολλα χρονια τωρα σε ορους ποιοτητας εκπαιδευσης και σε ορους απασχολησης.

Παντα τα ακρα εξεφραζαν τον συντηρητισμο. Ακρα δεξια και ακρα αριστερα πανε χερι χερι (ενιοτε με τον Καρατζαφερη και ενιοτε με τον Ορεστη Κολοζωφ). Ειναι η γαγγραινα της Ελλαδας.
Οι μεγαλυτερες οικονομικες και εθνικες καταστροφες προηλθαν απο τους χωρους αυτους. Ας με συγχωρησουν οι φιλοι που πιστευουν σε αυτες τις ιδεολογιες. Και μην κατηγορειτε το κεντρο. Τα λαθη του κεντρου προερχονται κυριως απο την αποπειρα απαγωγης των ψηφοφορων, ποτε φορωντας τη δεξια και ποτε την αριστερη προβια. Λυκοι ειναι κι αυτοι.

Ας παρουμε το παραδειγμα 5 χωρων στον κοσμο. Ας εφαρμοσουμε κατα γραμμα τις πολιτικες τους για 20 χρονια. Κι ας αφησουμε τους ατελειωτους διαλογους και φιλοσοφιες. Ας τελειωνουμε με τα δελτια απεργιων, που καθε μερα κλεινει το συνταγμα για πραγματικα ασημαντα πραγματα (ασημαντα με την εννοια της συγκρισης του με το ολο). Ας κοιταξουμε επιτελους τη ρημαδα τη χωρα , περα απο το τομαρι μας.
26/05 02:03  Σάρισα
Προς Usound. Γενικα για την αριστερα δεν χρειαζεται να αποδειχθουν παρανομες δραστηριοτητες, αν και υπαρχουν. Αρκει μονο το να εκμεταλλευεσαι την 'υπεραξια' των υπαλληλων για να θησαυριζεις το μαγαζι, οταν την ιδια ωρα βγαζεις πυρινους λογους για την εκμεταλλευση του προλεταριατου.

Βεβαια, για να ειμαστε και δικαιοι, αντιστοιχα αν οχι και μεγαλυτερα εγκληματα γινονται και στους υπολοιπους πολιτικους χωρους. Αυτο ομως δεν νομιμοποιει την αριστερα να το παιζει αγαθη περιστερα. Οπως φυσικα και κανεναν αλλο.

Ας ψαξουμε προσωπα που θα μας οδηγησουν στο μελλον. Οχι απαραιτητα ιδεολογιες. Και ειμαι σιγουρος οτι ηθικα και τιμια προσωπα βρισκοντα διασπαρτα σε ολο το πολιτικο φασμα.
26/05 12:46  Αli Baba
Δηλαδή Σάρισα ,μιλάς για κόμμα προσωπικοτήτων ηθικών και τιμίων? Ας δημιουργηθεί πρώτα και βλέπουμε. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας δεν προβλέπεται ,στις εκλογικές διαδικασίες, επιλογή προσώπων από διαφορετικά κόμματα.Άρα το αναγραφέν"Ας ψαξουμε προσωπα που θα μας οδηγησουν στο μελλον. Οχι απαραιτητα ιδεολογιες. Και ειμαι σιγουρος οτι ηθικα και τιμια προσωπα βρισκοντα διασπαρτα σε ολο το πολιτικο φασμα" ,είναι ,πρακτικά και εκλογικά ,ανέφικτο.Τώρα,ας πάμε στις ιδεολογίες,γιά τις οποίες εκφράζεσαι με απαξιωτικό τρόπο. Ο όρος Ιδεολογία [ideology] και ο ιδεολογικός τρόπος ερμηνείας έχει τις ρίζες του στις μεγάλες ανατροπές που έφερε στην ανθρωπότητα το πολυσήμαντο κίνημα του Διαφωτισμού. Οι μελετητές των ιδεών του Διαφωτισμού και των ανατροπών ,που αυτός προκάλεσε, ερμηνεύουν την ιδεολογία ως απόρροια της διαπάλης του νεοφανούς επιστημονικού λόγου ενάντια στις ανορθολογικές συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που θεωρείται ότι πήγαζαν από την παντοδυναμία της θρησκείας.Αν θεωρείς ότι η ανθρωπότητα έχει κάνει προόδους από τότε ως σήμερα αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ιδεολογική διαπάλη.
Μου ζητάς ,λοιπόν,να συνταχθώ μαζί σου για να παλέψουμε γιά ένα καλύτερο μέλλον και δεν μου δείχνεις ένα στοιχειώδες σύστημα αρχών και αξιών που θα ακολουθήσουμε και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε.Προσέγγιση λίαν απλοϊκή που δεν στέκει πολιτικά,επιστημονικά και ηθικά.Αυτά είναι από αιώνων αποδεδειγμένα.
Ας πάμε τώρα στα της Αριστεράς,της οποίας,οφείλω να σου δηλώσω,ούτε υπερασπιστής ούτε απολογητής είμαι. Διαφωνείς ότι η παρουσία της αριστερής ιδεολογίας ωφέλησε τα μάλα τους αγώνες των εργαζομένων? Μην την κρίνεις στενά με την έννοια της καθεστωτικής αποτυχίας της. Δες την πιό ανοιχτά.Σκέψου ανάποδα. Φαντάσου ένα κράτος όπου η αριστερή ιδεολογία (πρόσεξε ,όχι αριστερό κόμμα )θα απουσίαζε παντελώς.Σίγουρα θα είχες να κάνεις με ένα κράτος δυνάστη,ολιγαρχικό,πλουτοκρατικό και κατάφωρα άδικο.
Τέλος,για την "εκμετάλλευση της υπεραξίας των εργαζομένων
26/05 12:52  Αli Baba
για να θησαυριζει το μαγαζι",όπως αναπόδεικτα έγραψες ,αρμοδιότερος εμού να απαντήσει είναι ο εργοδότης τους.Να σου θυμίσω όμως πως τον όρο "υπεραξία εργασίας" κάποιος αριστερός στον δίδαξε.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις