Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Η Θεσσαλονίκη ως πολιτιστική κοιτίς των Σλαύων
901 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Μαΐου 2008
21:24

«Το κήρυγμα του επικεφαλής της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη δεν περιείχε κανενός είδους εδαφικές βλέψεις. Το μήνυμα ήταν εντελώς διαφορετικό και έγινε αντικείμενο σκόπιμης εκμετάλλευσης με την απόσπαση λέξεων από το κείμενο του κηρύγματος.

Ουδέποτε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η γενέτειρα της πρώτης δικής μας και πανσλαβικής γραφής, η οποία βασίστηκε στον προφορικό λόγο των τότε κατοίκων του τόπου. Ως εκ τούτου, η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σε εμάς και σε όλους τους σλαβικούς λαούς για πάντα."

 ανακοινωσις της αρχιεπισκοπής των Σκοπίων

Πηγή: Καθημερινή

 

Έγραψεν σήμερον ο Μαυρίδης άρθρον, το οποίον νομίζω είναι λίαν σχετικόν - ή τουλάχιστον εγώ έτσι το ανέγνωσα. Χρειάζεται προσοχή και εις τους συμμάχους και εις τους εχθρούς διότι οι καιροί είναι πονηροί. Κατά ποίον τρόπον σχετικόν?

 

 Ό,τι και να μας λέγουν, όστις ελέγχει τη Μακεδονία, ελέγχει τόν πλουτον της Νοτίου Βαλκανικής. Δε θα αναφερθώ εις το γεγονός ότι τμήμα του ελληνικού "λαού" και της "διαννοήσεως" πιστευε (?) ότι πρέπει να παραχωρηθεί η Ελληνική Μακεδονία εις τους Σλαύους και μάλιστα επολέμησε κατά πάντων των υπολοίπων υπερ αυτού του σκοπού.

Θα ειπώ ωστόσο τα εξής τα οποία νομίζω ότι ισχύουν, εις όσους φίλους, εξ αθωότητος και καλής προθέσεως νομίζω, προσδοκούν ότι σύζευξίς μας όπισθεν του άρματος της Ρωσίας δυνατόν να είναι λύσις. Τούτο δε, εγένετο ακόμη δημοφιλέστερο ότε απετίναξε τον ζυγόν του κομμουνισμού και ελευθερώθη.

Η Ρωσία έχει πολύ συγγενεστέρους ημών, αδελφούς λαούς, εις την γειτονίαν μας. Όποτε εχρειάστηκε να επιλεξει κατα το παρελθόν, παρά τας ιδικάς μας καλάς και λίαν φιλικάς προθέσεις, συχνάκις δε και πολλών Ρώσων πρό του κομμουνιστικού ζυγού, ΔέΝ επέλεξε την Ελλάδαν. Είναι χρήσιμον και έντιμον να διαφοροποιεί κανείς τας χώρας μετά των οποίων έχει καλάς σχέσεις και ασφαλώς να τας πολλαπλασιάζει. Και πράγματι ο Βλαδίμηρος έκαμε και πάλιν την Ρωσίαν δύναμιν, δημοκρατικοτέρα και εν δυνάμει φίλη. Αλλά εάν είναι να υπάρχει αυθέντης και πλανητάρχης, όσον μακρύτερον ημών αυτός και οι συγγενείς του, τόσον καλλίτερον. Και βεβαίως δι' εμέ, το πρώτον η Ελλάς.

 

Αυτά που λέγει ο Στέφανος των Σκοπίων, ηχούν εις την καρδίαν πάντων των Σλαύων. Προσοχή λοιπόν, όσοι δεν επιθυμείτε περιπετείας. Δια τους υπολοίπους, ισχύει βεβαίως το γνωστόν απομυθοποιητικον και απαλλακτικόν των εγκλημάτων που έμαθαν τον "λαό" του νότου να κραυγάζει: "πάνω απ'τη Λαμία είναι Βουλγαρία".

 

Πώς, ναι, ναι καμμία σχέσιν δεν έιχε με αυτά που συνέβησαν μετά τον πόλεμον, αυθόρμητον ήτο. Αλλά για καλό και για κακό, έχετε υπόψιν σας ότι πράγματα που εκ πρωτης όψεως δεν έχουν σχέσιν, κατά βάθος έχουν. Και μην λησμονείτε η Ελλάς δεν έχει μονον φίλους. Και ότι συχνάκις και οι φίλοι μεταστρέφουν.

Αλλά περί του φιλο-σλαυικού κόμματος και του ρόλου του εις τα πράγματα της Ελλάδος από της Βασιλισσης Όλγας και εντεύθεν, όπως και δια τον ρόλον των Αγίων Μαρτύρων σφαγιασθέντων φοιτητών του Νοεμβρίου που έγιναν θυσία ώστε να μεγαλώσει η Ελλάς, θα τα ξαναπούμε.

 

 

Σχόλια

27/05 21:33  Τυφώνας
Ο Αριστοτέλης σε ποια γλώσσα έκανε μάθημα στον Αλέξανδρο;
27/05 21:36  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ελληνικά, βεβάιως!

Αλλά μη λησμονείτε ότι η Μακεδονία εγέννησε και τον Ατατούρκ (Θεσσαλονίκη) και τον Μωχάμετ Αλη (ιδρυτή της δυναστείας της Αιγύπτου-Καβάλα) και τον τσάρο Σαμουηλ. Προσοχή λοιπόν διότι οι καιροί είναι πονηροί και πάλιν.
27/05 21:49  geokalp
η ύφεση φέρνει τέτοια μιζέρια;
27/05 21:50  talbot
Eαν δεν υπήρχαν υποβολείς,οι Σκοπιανοί δεν θα απεθρασύνοντο.Σωστή και ευπρόσδεκτος η ιστορική αναφορά,ιδίως για τους μη γνωρίζοντες,όμως οι εποχές έχουν αλλάξει.Ο Καραμανλής-Ατλαντιστής ο ίδιος-μην ξεχνάμε εξηναγκάσθη να στραφεί προς την Ρωσσία,μη έχοντας άλλη επιλογή.Ακόμη και ο ΟΤΕ,μάλλον δι'αυτό τον λόγο επωλήθη!
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποίος είναι ο υποστηρικτής των Σκοπίων,και ποίες οι προθέσεις του,και αν θα καταφέρουν να στρέψουν και την Βουλγαρία εναντίον μας την κατάλληλη στιγμή.
27/05 21:53  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γειά σας παίδες. Γεωκαλπ, αι εκλογαί νομίζω. Ταλβοτ, ο Καραμανλής ήτο Φραγκοφιλος. Εξ ου και ενθυμεισθε τι εγένετο μετά την επισκεψιν δε Γκωλ. αλλά παλαιές ιστορίες και ποίος τας ενθυμειτε.

Σας αφήνω προς επισκεψιν εις βαρακιον νέον. Περισσότερα μετά.
27/05 21:58  talbot
Εννοώ τον νεώτερο Θρασύβουλε!Υπάρχει και εν ζωή Καραμανλής!
Καλή διασκέδαση και μέτρο στο αλκοόλ!
27/05 22:07  skybaba
αφου οι κομμουνιστες μεχρι και τη δεκαετια του 80 προτιμουσαν να στέλνουν τα παιδια τους για σπουδες στην πολιτικα ορθη Βουλγαρια, να μαθαινουν και τη γλωσσα των "καλων" γειτονων, απο τη Γιουγκοσλαβια που ειχε και καλυτερο επιπεδο σπουδων και καλυτερο επιπεδο ζωης. Τους προετοιμαζαν ισως για τις καταστασεις που περιμεναν να συμβουν στην περιπτωση επικρατησης της Σ.Ενωσης
Επισης ειναι λογικο να συμβαινουν αυτα μια και στα βορεια της μακεδονιας προωθηθηκαν οι προσφυγες και οι Ποντιοι που τι σχεση μπορουν να εχουν με τη μακεδονια και να μην ξεχναμε οτι σ ολες αυτες τις περιοχες το ελληνικο στοιχειο μειοψηφουσε στισ αρχες της δεκαετιας του '20.
28/05 00:24  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πω, πω τι βομβα skybaba! Ταλβοτ, μεγάλη κουβέντα ανοιξτε και πρέπει να κατακλιθώ. Ες άυριον φίλοι μου.
28/05 21:44  haros
καλησπερα θρασσ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις