Φρόνημα υπό αναδιάρθρωσιν!
Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
Λίγα λόγια για εμένα
Εν πολλαις αγοραις επενδυτής και ες αεί του ωραίου θαυμαστής!
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Η ετυμηγορία της Παρασκευής
1148 αναγνώστες
Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008
14:46

Χαίρετε παίδες. Τι έχασα, ε? Πω, πω, πω, πω! Σεισμός, σεισμος. Λοιπόν, φαίνεται ότι τα πράγματα βαδίζουν προς λύσιν του δράματος ή έστω τοπικόν σταυροδρόμι. Τι εννοώ? Από του θέρους επέρυσι λέγω ότι αι αγοράι θα βαδίσουν έως το σημείον όπου θα επέλθει η περιφημος συνθηκολόγησις. Οι Βερνανκιές τώρα ως οι Γρηνσπανιές παλαιότερον το μονον που καταφέρνουν να κάμουν είναι να καθυστερήσουν την συνθηκολόγησιν. Ο πωγωνοφόρος κύριος της Αμερικής έκαυσε πράγματι τους σορτάκηδες πλειστάκις επί 12μηνον, αλλά τα όπλα του λιγοστευσαν επικινδύνως.  Το είχον αναφέρει και παλαιότερον, το ξαναλέγω. Δι'εμέ είναι προτιμότερον εν σεισμικού τύπου ξεκαθάρισμα συντόμου διαρκείας παρά μια παρατεταμένη Άρκτος ως της δεκαετιάς του 1970 ή (εδώ που τα λέμε) του 2000-2003. Δε λησμονώ βεβάιως ότι αυτό το αργό Κράχ που εζήσαμε έως εχθές έδωσε την ευκαιρία πολλοίς ινα εξέλθωσι άνευ τραγικών απωλειών, ή τέλος πάντων με λελογισμένο κοστος.

Ας ξαναειδούμε αυτά που έλεγον εχθές. Εάν επικρατήσει το καλό σενάριο και η ύφεσις λήξει εντός του έτους, τότε ο πυθμήν ή έστω σοβαρός τοπικός πυθμήν ευρίσκεται εμπροσθεν ημών. Κατά μερικάς αναλύσεις, ο υπ. αριθμ 1 εχθρος των αγορών αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο αναμένεται να κορυφώσει περί την (γελοίωδώς υψηλή εδώ που τα λέμε) τιμή  150$ ανα βαρέλι. Ενθυμεισθε ότι παλαιότερον είχαμε ειδει την Σοριον προβλεψιν σημείου στρέψεως δια Ευ/$ εις το 1,62 και παρακολουθούμε να ειδούμε εάν θα του βγεί. Υπάρχει σοβαρά πιθανότης (και όπως παντοτε εν αγοραίς επ' ουδενί βεβαιότης) ότι τα δύο αυτά γεγονότα θα επισυμβούν εις το διάστημα του θέρους έως πρωίμου φθίνειν των οπώρων. Δύο τα κρατούμενα. Ο φίλος μου ο Ιωάννης εξ Αλβιόνος εκτιμά ότι η ύφεσις θα λήξει πράγματι είτε του θέρους είτε του έτους και δεν πίπτει συχνάκις έξω - δε χρειάζεται βεβάιως να υπενθυμίζω ότι ουδείς  αλάθητος. Αυτά ως πρός τα μεσοπρόθεσμα.

Τώρα ως προς τα βραχυπρόθεσμα που ελέγαμε εχθές, δηλαδή αγοράζει ο Καλοχαιρέτας εις το προσεχές διάστημα? Φαντάζομαι καταλαβάινετε μονοι σας την απάντησιν βάσει των κριτηρίων που έθεσα. Το πρώτον κριτήριον  το πετρέλαιον, απλώς ετρελλάθη (μάλλον καλόν σημείον, πλην γεωπολιτικών αναταράξεων- μπρρρρ- δε μπορεί παρά να σκάσει με κρότο). Το δεύτερον και κυριότερο σημείον που πάντοτε κοιτώ προ τοποθετήσεως, το χρώμα του κλεισιματος της Παρασκευής ήτο σαφέστατο. Σεισμός, η 8η μεγαλυτέρα πτώσις όλων των εποχων (αλλ'ουχί εις ποσοστόν, εις μονάδας) διαβάζω. Αλλά ενώ αυτό από μονο του έχει ενδιαφέρον, το σημαντικό ήτο ότι έγένετο Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως, καλοκαιράκι γάρ θα εβγούν οι Αμερικανοί εις τα βαρβεκιου και τα κοκτεηλ και το πράγμα θα συζητηθεί εκεί. Αυτό εις το παρελθόν εδημιούργησε βρόχον αναδράσεως  και αναμένω να ειδώ τι θα γίνει τώρα. Δοθέντος ότι τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών είναι υπερεκτιμημένα ακόμη και άνευ υφέσεως, ίσως ειδούμε την πολυπόθητον συνθηκολογησιν ή έστω σημαντικό πυθμένα δι' αρκτώδες ράλυ συντόμως. Όπερ και ασφαλώς ελπίζω να αγοράσω εάν τον εντοπίσω.

Υπενθυμίζω ότι το 1987, η Ν Υόρκη μετά από περίοδον ασταθείας εκαμε βουτίτσα την Παρασκευήν και συνθηκολόγησε την Δευτέρα. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη βεβάιως, οπότε παρακολουθουμε, αναλύουμε, κρίνουμε αποφασίσουμε και δια της τσέπης μας ψηφίζουμε.

Αλλά αυτά εις την ώραν τους. Προς το παρόν, το σήμα της βαθέως ερυθράς Παρασκευής που όπως γνωρίζετε προ πάντων των άλλων κοιτώ και σέβομαι εν χρηματιστηρίοις δειχνει κίνησιν. Το ζήτημα είναι που θα σταματήσει η κίνησις. Τα πιθανά σημεία Dow όπου πρέπει να παρακολουθουμε στενοτατα  είναι αρκετά προφανή: το νυν, το 12000, το προηγουμενο χαμηλό (περι το 11700) και το -20% (περι το 11400) εκ των υψηλών (περίπου εκεί υπάρχουν πολλά στοπλοσσια λόγω επισήμου εισόδου εις Αρκτωδην αγοράν) και κατόπιν οψόμεθα. Εδώ και δια τον ΓεΔεί υπενθυμίζω το σημειον 4523 που έπαιξε κεφαλαιώδη ρόλο καθ'όλη τη διάρκεια αυτόυ του κύκλου (το χρησιμοποιώ στο περίπου επειδή έχει τους τέσσαρας συνεχομενους ακεραίους 2,3,4,5 συμμείκτους) που δίδει και τα υπόλοιπα μαζί με το υψηλο δι'απλών υπολογισμών. 

Εγώ πάντως, ως και παλαιότερον,  έχω ενα 10-15% του κεφαλαίου έτοιμο και εν υπερβολήι είμαι έτοιμος να βουτήξω δια το κούρσον. Ο καθείς κουμάντο εις τα κεφάλαια του βεβάιως και αγοραπωλησίας δεν προτείνω ποτέ. Μη λησμονείτε, η αγορά ειναι μία, απρόβλεπτος τοις πάσι και κυμματώδης ουδεν χρειάζεται να το διευκρινήσω και πάλιν. Το φρόνημα μας βελτιούται ή χειροτερεύει αποκλειστικώς και μονον εν σχέσει με τη δική μας θέσιν εν όψει της κινήσεως.

Θα κοιτάξω εάν ευρώ χρονο να δώσω και τα διαγράμματα. Το μέλλον απροβλεπτον και η Δευτέρα θα έχει ενδιαφέρον .

Αλλά το Σαββατοκύριακο έχει περισσοτερο. Ας μην αγχώμεθα λοιπόν, αφού ό,τι είναι να γιενει θα γίνει, και χαρείτε την ωραίαν μας πατρίδα.

 

 

 

ΥΓ Κατά την άποψιν μου, και όπως οι τακτικοί Καλοχαιρέτειοι αναγνώσται γνωρίζουν, η οικονομία των ΗΠΑ ευρίσκεται εν υφέσει από πολλών μηνών. Δεν εννοώ απαραιτήτως τον επίσημον ορισμόν των δυο συνεχομενων τετάρτων υποχωρήσεως του ΑΕΠ. Αλλά ότε ο πληθυσμος μιας χώρας αυξάνει κατά 2% κατ'ετος και το ΑΕΠ κατ' 1% πει παραδείγματι, αυτό εγώ το θεωρώ ύφεσιν. Πολλώ δε μάλλον ότε προηγουμενως είχε ρυθμον 5 κ 6 %. Πείτε το ύφεσιν επί του πραγματικού ΑΕΠ και ουχί του ονομαστικού εάν επιθυμειτε. Πάντως δεν είναι επέκτασις, ύφεσις, τουτέστιν υποχώρησις, είναι.

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

07/06 15:40  Goldmine
Kαίτοι μονόφθαλμος...
σφαιρικά ενημερωμένος:-)
07/06 15:42  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γειά σας Γολδ με τα ωραία σας. Μπα, παροπλισμένος ναυτικός θα έλεγα που τρώγεται δια το επόμενον κουρσον...

;-)
07/06 15:52  evie
Καλησπέρα, το φρόνημα αλλάζει ετικέτα τακτικότατα τον τελευταίο καιρό, σημείο ότι λυσσομανούν οι άνεμοι των αγορών :)
07/06 15:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δε λέτε τίποτε Ευη. Ετοιμάζομαι να ορμήξω εις τα κύματα και πάλιν ωστόσο. Λέτε να είναι μετασεισμικόν τσουνάμι?

;-)
07/06 15:58  evie
Ως έμπειρος ναυτικός είσαστε ταχύτατος στις μανούβρες, επομένως δεν σας φοβάμαι, το κέρδος είναι με το μέρος σας.
07/06 16:03  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μπα, μην το λέτε. Κουρσο άνευ απωλείας δακτύλου ή χειρός ή ποδός δε λογίζεται. Στο στρωτό εμποριο είναι το κέρδος, αλλά τώρα έχει θάλασσα!
07/06 17:10  ΝΕΜΕΣΙΣ
5*
07/06 17:22  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ωχ, ωχ ! εισήλθατε εις λίαν επικίνδυνα ύδατα... ελπίζω λόγω μή πληροφόρησης και ουχί συνειδητούς μεταστροφής...
ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ = Παράταξη Σποδαστών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. όπου δραστηριοποιούνται και "εκφράζονται" (μεταξύ άλλων...) και οι πολιτικώς προσκείμενοι εις τον ΣΥΡΙΖΑ :
www.ntua.gr/egelados
07/06 17:58  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Σας ευχαριστώ φίλοι μου. Προμηθεύ τι ποσοστον δινετε εις τον Εγκέλαδον?
07/06 19:14  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ποσοστό "εγκελαδων".
εις την σχολή π.μ. < 20%
εις χ.α.α. > 80%
07/06 20:01  haros
φιλε θρασσ,θα ειχα ενδιαφερον,σε καποιο αρθρο,να περιγραψεις ολες τις μορφες που μπορει να παρει το <φρονημα> υποθετω θα ειναι ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο..(να τα πεις ολα ομως...μεχρι και το φρονημα <γ...σε τα>)
07/06 20:24  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Με την ευκαιρία που ανέλαβα "βάρδια", στη δική μου Σχολή (Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), η αντίστοιχη (βλ. παραπάνω) Παράταξη αυτοπροσδιορίζεται ως Α.Ρ.Α.Χ.Τ.Ο.
και "ίσως" σηματοδοτεί τη "βέλτιστη" (κατά Ερμή πάντα) χρηματιστηριακή συμπεριφορά στην τωρινή φάση.

"Νυχτερίδα" - Μυρσίνη Κ.
07/06 22:41  cormorano
Na το ονομάσω άγχος, απογοήτευση…?
Κάτι τέτοιο διακρίνω...
Δεν ξέρω...
άραγε να κάνω λάθος…?
07/06 23:53  elenitsa 1
Προσοχη στα ρεσαλτα,ο γαντζος ειναι ανατριχιαστικος στην θεση του χεριου.
08/06 09:25  EASY RIDER ( GARV )

Καλημέρα Θρασύβουλε , ένα είναι σίγουρο στις αγορές ...ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και το αντίθετο . Μια τραμπάλα είναι .
5*
08/06 11:02  adiavastos
Καλημέρα και από εμένα. Περιμένω με ανυπομονησία να δώ ξανά εκείνο το "φρόνημα το ταυρίσιο". Τις τραμπάλες τις ψιλοφοβάμαι γιατί αν ο άλλος είναι ..βαρύς, σου δίνει μια και..έφυγες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η Ενδεκάτη Εντολή: "Έσο Ελευθερος".Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις